Tutkija väittää: Mona Lisa ei olekaan Mona Lisa – maalauksen alta löytyi toinen nainen

Maailman kuuluisin maalaus kätkee alleen toisen maalauksen eri henkilöstä, väittää ranskalainen tutkija BBC:lle.

8.12.2015 22:30

Leonardo da Vincin Mona Lisan pinnan alta on löytynyt toinen muotokuva, kertoo BBC.

Tutkija Pascal Cotte kertoo BBC:lle käyttäneensä yli kymmen vuotta maalauksen analysointiin. Maalauksesta tehdyssä mallinnuksessa istuu Mona Lisan tapaan nainen sivulle katsoen. Cotte kuitenkin väittää, ettei kyseessä ole päälle maalattu luonnostelma, vaan täysin eri nainen.

Leonardo Da Vincin uskotaan maalanneen Mona Lisan noin vuosina 1503–1517 työskennellessään Firenzessä ja Pariisissa. Mona Lisan henkilöllisyys on herättänyt kiinnostusta kautta aikojen. Myyttisen hymyn takana uskotaan olevan Lisa Gherardini, firenzeläisen silkkikauppiaan vaimo.

Turistit ihastelevat Mona Lisaa Louvren taidemuseossa Pariisissa.

Pascal Corte väittää kuitenkin, että Gherardini olisi nimenomaan nykyisin Mona Lisana tunnetun naisen alle maalattu henkilö.

– Hän näyttää aivan erilaiselta. Kyseessä ei ole sama nainen.

Corte väittää löytäneensä Mona Lisan alta myös kaksi muuta luonnostelmaa eri naisista.

Yli kymmenen vuoden tutkimukset

Pascal Cotte sai luvan tutkia Mona Lisaa vuonna 2004. Hän käyttää uudenlaista teknologiaa, jossa mitataan valon heijastumista maalauksen eri kerroksista. Näin voidaan päätellä, mitä taulun pinnan alla on.

Mona Lisaa on tutkittu monin eri tavoin yli puolen vuosisadan ajan. Vanhoja maalauksia voidaan tutkia pintaa syvemmältä esimerkiksi infrapunavalon avulla. Pascal Cotte väittää kuitenkin, että hänen menetelmänsä pääsee kaikkein syvimmälle maalaukseen.

– Voimme kuoria maalauksen kerroksia kuin sipulia ja rekonstruoida maalauksen koko luomisprosessin aikajärjestyksessä, hän sanoo BBC:lle.

Mona Lisaa hallussaan pitävä Louvren taidemuseo Pariisissa ei ole suostunut kommentoimaan Cotten tutkimusta. Myös useat asiantuntijat ovat olleet skeptisiä Mona Lisan salaisuuden suhteen.

Pascal Cotte on jo aiemmin esitellyt kuvia siitä, mitä Mona Lisan pinnan alla olisi. Nyt hän väittää, että maalauksen taakse kätkeytyy kuva aivan toisesta ihmisestä.

Taiteilijoille on ollut varsin tavallista maalata uusi maalaus vanhan päälle, ja monien kuuluisien teoksien alta on löytynyt piilotettuja maalauksia. BBC:n haastattelemat asiantuntijat eivät ole yllättyneitä siitä, että myös Mona Lisan alla olisi toinen maalaus tai luonnostelmia ennen varsinaista lopputulosta. He haluavat ensin nähdä muidenkin kuin yhden tutkijan tulkinnan asiasta.

– Olen aivan varma, että Mona Lisa on Mona Lisa, sanoo Oxfordin yliopiston taidehistorian emeritusprofessori Martin Kemp BBC:lle.

BBC:lle Mona Lisa -dokumentin tehnyt historioitsija Andrew Graham-Dixon on kuitenkin toista mieltä. Hän on tutkinut myös Cotten tutkimukseen liittyviä asiakirjoja.

– Tämä on ihan varmasti yksi vuosisadan uutisista, hän uskoo.

Hän epäileekin, että koko teoksen nimi pitäisi vaihtaa.

– Hei hei Mona Lisa, hän (maalauksessa oleva nainen) on joku muu.

Pascal Cotte esitti väitteensä lehdistötilaisuudessa Shanghaissa Leonardo da Vinci -aiheisen näyttelyn yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?