Isisin riveihin pyrkinyt ruotsalaisteini syytteeseen Itävallassa – ”Hän on täysin Isisin aivopesemä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isisin riveihin pyrkinyt ruotsalaisteini syytteeseen Itävallassa – ”Hän on täysin Isisin aivopesemä”

Julkaistu: 7.12.2015 22:59

Syyriaan pyrkinyttä ruotsalaista 17-vuotiasta tyttöä syytetään terroristiseen järjestöön liittymisestä.

Syyriaan ja Isisin riveihin pyrkinyt ruotsalainen 17-vuotias tyttöä syytetään terroristiseen järjestöön liittymisestä. Itävallan poliisi otti tytön kiinni vanhempien vihjeestä lauantaina iltapäivällä. Tytöstä oli tehty kansainvälinen etsintäkuulutus ja Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo oli mukana tytön etsinnöissä. Tyttö jäi kiinni Wienin rautatieasemalla. Linköpingistä kotoisin oleva tyttö oli perheensä mukaan lähtenyt viikkoa aiemmin Ruotsista liittyäkseen Isisiin Syyriassa.

Reutersin mukaan wieniläisen tuomioistuimen pitää nyt päättää, vapautetaanko tyttö vai jääkö hän tutkintavankeuteen ja etsitäänkö häntä vastaan lisää todisteita syytettä varten.

Radikalisoitui propagandavideoita katselemalla

Perhe kertoo tytön radikalisoituneen hiljattain. Tyttö oli eristäytynyt omiin oloihinsa huoneessaan ja katsellut paljon Isisin propagandavideoita netistä.

Perhe oli myös löytänyt tytön kirjoituksia, joissa hän ilmaisi tukensa Briteissä pidätetyille, Isisiin yhteyksissä oleville henkilöille.

– Hän ei ymmärrä, millaiseen vaaraan oli itsensä asettamassa. Hän on täysin Isisin aivopesemä, kertoo tytön serkku.

Tyttö on syntynyt ja varttunut Ruotsissa. Hän käy yhä lukiota. Itävallan poliisi tavoitti tytön lauantaina iltapäivällä Wienin rautatieasemalla. Operaatio onnistui, kun tytön perhe oli jäljittänyt hänen kännykkänsä ja ottanut yhteyttä Itävallan poliisiin.

Itävallan poliisi oli yhteydessä perheeseen ja ilmoitti, että Ruotsin poliisin olisi esitettävä pyyntö tytön palauttamisesta. Poliisin mukaan kyse olisi vain tunneista.

– Ruotsin poliisilla ei ole mitään mahdollisuuksia pakottaa tyttöä palaamaan Itävallasta, kerrotaan poliisista.

Linköpingin sosiaaliviranomaiset päättivät sunnuntaina, että tyttö otettaisiin huostaan lastensuojelulain perusteella. Mutta tätä ei voida toteuttaa, ennen kuin tyttö on palannut Ruotsiin. Itävallan poliisi päättää pian, onko tämä mahdollista.

Sadat nuoret naiset lähteneet

Sadat nuoret naiset ovat jättäneet kotinsa länsimaissa ja lähteneet ääri-islamistisen terroristijärjestö Isisin riveihin Lähi-itään. Lähtijöitä riittää Isin aiheuttamasta kauhusta ja sen väkivaltaisesta luonteesta huolimatta. Suurin osa naisista on vain 16–24 -vuotiaita. Heitä houkutellaan vaaralliselle matkalle sosiaalisen median kautta. Jihadistien morsiamet lähettävät kotimaihinsa viestejä, joissa on kuvia rynnäkkökivääreistä, kranaateista ja väkivaltaisesti tapetuista ihmisistä, mutta myös auringonlaskuja, ruokakuvia ja muita houkutuksia "kalifaatin siskoiksi" lähtemistä harkitseville.

– Alaikäisillä nuorilla naisilla voi olla vääristynyt ja romanttinen kuva avioliitosta nuoren islamistitaistelijan kanssa, jonka he ovat tavanneet internetissä, Hans-Georg Maassen Saksan sisäministeriön tiedusteluosastolta kertoi Rheinische Postille.

Videolla Wienin poliisin edustaja kertoo kiinniotosta ja syytteestä.

Tuoreimmat osastosta