Suomen 800e/kk-kokeilu riehaannutti maailman mediat – Kela toppuuttelee - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomen 800e/kk-kokeilu riehaannutti maailman mediat – Kela toppuuttelee

Suomeen suunniteltu perustulokokeilu uutisoitiin viikonloppuna laajasti maailmalla. Kela huomauttaa, että kyse on vasta esiselvityksestä.

7.12.2015 14:23

Hallitusohjelmaankin kirjattua perustuloa on tarkoitus kokeilla alueellisesti vuoden 2017 alussa. Useat päällekkäiset sosiaalituet korvaavan perustulon tarkoituksena on yksinkertaistaa Suomen tukijärjestelmää ja kannustaa ihmisiä töihin pelkästään tukien nostamisen sijaan.

Uudistusta valmistelevan Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä havainnoillisti nykyisen järjestelmän ongelmia perjantaina Turun yliopiston sosiaalipolitiikan oppiaineen 50-vuotisjuhlaseminaarissa, jossa hän osoitti ettei työnteko joissakin tapauksessa kannata jos kuukausipalkka ei ylitä 2600 euroa.

Lännen Media kertoi lokakuun lopussa, että Kelan kaavailuissa jokaiselle suomalaiselle maksettava perustulo olisi täysimääräisenä 800 euroa kuukaudessa. Uutinen lähti leviämään viikonloppuna laajasti maailman medioissa, joissa Suomen hallituksen suunnitelma saa pääasiassa ihailua osakseen.

– Vihdoinkin joku tekee jotain järkevää, otsikoi talouslehti Forbes juttunsa.

– Kuvittele, että huolehtiessasi laskujesi ja vuokrasi maksusta valtionjohto lähettäisi sinulle 876 dollarin shekin. Joka kuukasi, aloittaa taas suosittu amerikkalaissivusto Mashable.

#Finland considers paying every citizen €800 every month https://t.co/jeFkW6OM06 pic.twitter.com/w61gCTar3o— The Times Times (@Timesolizer) December 7, 2015

Asiasta uutisoivien lehtien mukaan perustulokokeilua vauhdittaa Suomen heikko taloustilanne ja korkea työttömyys. Kriittisenä huomiona perustulon kerrotaan myös tarkoittavan korkeampia veroja jo ennestään huonossa tilanteessa oleville suomalaisille.

Brittilehti Telegraph muistuttaa kanadalaisessa Dauphinin kaupungissa 1970-luvulla tehdystä perustulokokeilusta, joka oli pääosin onnistunut. Suomi voisi olla ensimmäinen perustulon käyttöön ottanut maa ennen Hollantia, jossa vastaavia suunnitelmia on myös tehty.

Taloussivusto Bloombergin kolumnisti Leonid Bershidsky kirjoittaa uskovansa, etteivät suomalaiset lopettaisi työtekoa vaikka perustulo otettaisiin käyttöön. Hänen mukaansa suuremmaksi ongelmaksi saattaa muodostua se, että Suomella ei ole varaa maksaa suunniteltua summaa kaikille.

Kelan Twitter-tilillä muistutettiin maanantaina, että laajasta uutisoinnista huolimatta meneillään on vasta perustulokokeilun esiselvitys, joka käynnistyi lokakuussa. Kelan tutkimusjohtaja, professori Olli Kankaan johtamaan tutkimusryhmään osallistuu tutkijoita useista eri yliopistoista ja tutkimuslaitoksista, ja sen on tarkoitus esitellä ensimmäisiä tuloksiaan hallitukselle keväällä 2016. Varsinaisen perustulokokeilun on määrä alkaa vuonna 2017.

#Perustulo ollut esillä vkonloppuna kv-mediassa. Huom, nyt meneillään vasta #perustulokokeilu'n esiselvitys: https://t.co/1aiIjLadnp— Kela (@Kela_uutiset) December 7, 2015

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?