Obamalta harvinainen puhe: Joukkosurma oli terrorismin uusi vaihe

rac

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo, että Kalifornian San Bernardinon joukkoampuminen oli terroriteko.
Barack Obama sanoi yhdysvaltalaisille pitämässään televisiopuheessa, että hyökkäyksestä epäilty muslimipariskunta oli valinnut radikalisoitumisen pimeän polun ja tunnusti perverssiä islaminuskon tulkintaa, jossa julistetaan sota Yhdysvalloille ja muille länsimaille.

Teosta epäillään 28-vuotiasta Syed Farookia ja hänen 27-vuotiasta vaimoaan Tashfeen Malikia. He kuolivat laukaustenvaihdossa poliisin kanssa.

Obama kuvaili joukkosurmaa uudenlaiseksi terrorismin vaiheeksi.

– Heillä oli varastossa puoliautomaattisia aseita, ammuksia ja putkipommeja. Kyseessä oli terroriteko, jonka tarkoitus oli tappaa viattomia ihmisiä, Obama sanoi.


Obama vakuutti kansalle, että hänen hallintonsa tekee kaikkensa, jotta San Bernardinon kaltaiset iskut vältetään tulevaisuudessa. Presidentin mukaan toistaiseksi ei ole ilmennyt todisteita, että San Bernardinon iskun tekijät olisivat saaneet määräyksiä terroristijärjestöltä tai että he olisivat olleet osa laajempaa salaliittoa.

Tämä oli vasta kolmas Obaman presidenttiaikanaan pitämä vastaavankaltainen puhe. Viimeksi Obama piti samantyyppisen puheen vuonna 2010, kun Yhdysvallat lopetti taistelut Irakissa.

Jos San Bernardinon joukkosurma todetaan tutkinnassa virallisesti terroriteoksi, se on pahin Yhdysvaltoja kohdannut terrori-isku sitten vuoden 2001.

Teknologiayritykset mukaan

Obama rohkaisi myös teknologiayrityksiä liittymään mukaan terrorismin vastaiseen taisteluun. Hän toivoo, että terroristien sosiaalisen median käyttöä pystyttäisiin rajoittamaan, koska sen avulla suunnitellaan terrori-iskuja ja levitetään propagandaa.

Obama haluaa yritysten toimivan yhteistyössä viranomaisten kanssa, jos sosiaalista mediaa käytetään vääriin tarkoituksiin. Valkoisen talon on tarkoitus aloittaa asiaan liittyvät keskustelut teknologiasektorin kanssa lähipäivinä.

– Tämä on erittäin huolestuttava näkökulma, joka mielestämme täytyy tuoda esiin. Joskus tiettyjen yksilöiden ei pitäisi päästä käyttämään sosiaalista mediaa, Obaman hallintoon kuuluva virkamies sanoi.

Asia on monimutkainen, koska se liittyy laajemmin mielipiteitä jakaviin kysymyksiin yritysten tietoturvasta ja yksityisyyden suojasta. Jotkut yhdysvaltalaisviranomaiset ovat esimerkiksi halunneet heikentää yritysten mahdollisuuksia käyttää salattua dataa, jotta hallitus pystyisi tarkkailemaan paremmin niiden viestintää.

Teknologiayritykset ja asianajajat ovat vastustaneet kaavailuja kiivaasti, koska hakkerien pelätään pääsevän tietoihin käsiksi. Valkoisessa talossa puolestaan pelätään, että terroristit voivat suunnitella iskujaan salauksen avulla.

On mahdollista, että sosiaaliseen mediaan liittyvä kiistanalainen lakiehdotus nostetaan jälleen pöydälle. Se edellyttäisi sosiaalisen median yhtiöitä, kuten Facebookia ja Twitteriä, ilmoittamaan hallitukselle terroritekoihin liittyvistä viesteistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt