Ursula

Ulkomaat

Viinalle perso vakooja-Häyhänen käräytti kollegansa – Steven Spielberg teki elokuvan kylmän sodan kuulusta vanginvaihdosta

Julkaistu:

Vakoilu
Yhdysvaltalainen vakuutusjuristi neuvotteli kylmän sodan kuuluisan vankien vaihdon, joka päätyi Hollywood-elokuvaan.
Helmikuisena aamuna kaksi miestä tuodaan Havel-joen ylittävän Glienicker Brücken vastakkaisiin päihin. Sillan keskivaiheilla neuvottelijat hiovat viime hetken yksityiskohtia Länsi-Berliiniä ja Itä-Saksaan kuuluvaa Potsdamia erottavan valkoisen viivan eri puolilla, kunnes heidän taustaltaan CIA:n vakoilulentäjä Francis Gary Powers ja KGB-vakooja Rudolf Abel astuvat molemmat vapauteen – toinen länteen ja toinen itään.

Tämä kylmän sodan aikainen vankivaihto jaetussa Saksassa vuonna 1962 oli innoittajana perjantaina Suomessa ensi-iltansa saaneelle elokuvalle Vakoojien silta (Bridge of Spies), jonka on ohjannut Steven Spielberg. Menestysohjaajan luottonäyttelijä Tom Hanks esittää elokuvassa amerikkalaista vakuutusjuristia James B. Donovania, joka oli neuvottelemassa vaihtoa.


Mutta mitä miehiä Glienicken sillalla oli paikalla?

Rudolf Abelina tunnettu mies oli neuvostovakooja Viljam Fisher, joka oli paljastunut New Yorkissa vuonna 1957. Hän oli saapunut Yhdysvaltoihin vuonna 1948 ja siitä lähtien pitänyt yllä eri nimillä peitehenkilöllisyyttään ja yrittänyt rakentaa vakoiluverkostoaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Fisher esiintyi New Yorkissa taidemaalarina ja valokuvaajana – ammateissa, jotka sopivat vakoojan ajoittaisiin katoamisiin ja epäsäännöllisiin työaikoihin.

Fisherin kohtaloksi koitui lopulta hänen apurinsa Reino Häyhänen. Vakoilutehtäviään laiminlyönyt, alkoholille perso Häyhänen oli kutsuttu takaisin New Yorkista Moskovaan ylennyksen ja loman verukkeella, mutta Moskovaan asti Häyhänen ei kuitenkaan matkustanut. Hän päätti jäädä Pariisiin, marssi paikalliseen Yhdysvaltain suurlähetystöön, ilmoitti olevansa KGB:n upseeri ja haluavansa loikata.

Häyhänen toimitettiin takaisin Yhdysvaltoihin. Hänen tietojensa perusteella liittovaltion poliisi FBI pääsi Fisherin jäljille ja lopulta pidätti hänet kesäkuussa 1957. Fisherin asunnosta ja studiolta löytyi muun muassa radio- ja mikrofilmauslaitteita, kameroita, koodikirjoja sekä lukuisia onttoja esineitä viestien säilyttämiseen ja välittämiseen.

Epäkiitollinen tehtävä

Pidättäjilleen Fisher ilmoitti nimekseen Rudolf Abel. Vakoojien lukuisten peitehenkilöllisyyksien maailmassa nimi ei tietenkään ollut oikea, vaan tällä kertaa edesmenneeltä KGB-everstiystävältä lainattu.

Epäkiitollista tehtävää puolustaa neuvostovakoojaa oikeudessa oli tarjottu useille huippuasianajajille, mutta lopulta tehtävän suostui ottamaan James B. Donovan.

Asianajajan John-poika muisteli lokakuussa isänsä entisen opinahjon Fordham Collegen verkkojulkaisun haastattelussa, että ”vaikka elokuvassa on otettu vapauksia” jännitteiden kuvaamisessa, niin oikeudenkäynnin aikana heidän asuintalonsa edessä näkyi mielenosoittajia.

–  Jos olisimme asuneet omakotitalossa, tapahtumat olisivat voineet muuttua pelottavammiksi, jatkoi John, joka oli oikeudenkäynnin aikaan 12-vuotias.

 

Jos olisimme asuneet omakotitalossa, tapahtumat olisivat voineet muuttua pelottavammiksi.

Donovan sai kuitenkin myös kiitosta ammattitaidostaan puolustaessaan neuvostovakoojaa oikeudessa. Vastustaessaan kuolemantuomiota yksi hänen argumenteistaan oli se, että jonain päivänä miestä voitaisiin tarvita vaihtokaupassa, jos yhdysvaltalainen vakooja jää kiinni itäblokin alueella. Oikeus tuomitsi lopulta Rudolf Abelin vakoilusta 30 vuodeksi vankeuteen.

Pitkään ei tarvinnut odottaa, että Yhdysvalloissa tuomiotaan istuneelle vakoojalle löytyi käyttöä. Neuvostoliitto ampui vappuna 1960 alas yhdysvaltaisen U-2-vakoilukoneen, ja heittoistuimella pelastautunut lentäjä Francis Gary Powers päätyi neuvostoliittolaisten käsiin. Powers sai Neuvostoliitossa kymmenen vuoden tuomion.

Hermojen sotaa Berliinissä

Neuvottelut vakoojavaihdosta tulivat ajankohtaisiksi, kun Francis Gary Powersin isä oli kirjoittanut Yhdysvalloissa tuomiotaan istuneelle Abelille ja ehdottanut vaihtoa. Abel oli ohjannut hänet eteenpäin, ja lopulta neuvostoliittolaiset olivat yhteydessä asianajaja Donovaniin.

Keskustiedustelupalvelu CIA:n ja Yhdysvaltain ulkoministeriön suostumuksella Donovan matkusti helmikuussa 1962 Berliiniin, missä hänen oli määrä tavata Abelin ”perhettä” eli käytännössä KGB:n väkeä.


Donovan oli viikon kestäneissä neuvotteluissa sananmukaisesti omillaan, sillä sekä ulkoministeriö että CIA olivat ilmoittaneet, etteivät ne aikoneet julkisesti myöntää olevansa osa neuvotteluja, jos jokin menisi pieleen. Donovanin vaimokin luuli miehensä olevan golfaamassa Skotlannissa.

Donovan itse kuvasi myöhemmin tiukkoja neuvotteluja ”hermojen sodaksi”. Ylimääräistä kitkaa neuvotteluihin aiheutti se, että Donovan halusi paketoida vaihtoon myös Itä-Berliinissä pidätetyn yhdysvaltalaisopiskelija Frederic Pryorin.

10. helmikuuta 1962 vaihto kuitenkin lopulta tapahtui. Kun Donovan sai tiedon, että Pryor oli päästetty länteen 30 kilometrin päässä Checkpoint Charlien tarkastuspisteellä, oli Abelin ja Powersin vuoro astua vapauteen.

Rudolf Abel

Rudolf Abel syntyi vuonna 1903 Newcastlessa Britanniassa William Fisherinä venäläiselle emigranttipariskunnalle. Hänen vanhempansa olivat Venäjän etnisiä saksalaisia, jotka olivat paenneet tsaarin Venäjältä.

Venäjän vallankumouksen jälkeen perhe palasi Moskovaan vuonna 1921. Salainen poliisi rekrytoi puna-armeijassa radistin koulutuksen saaneen Fisherin vuonna 1927. Värväyksen yhteydessä vaihtui myös etunimi.


Viljam Fisher työskenteli radio-operaattorina useissa maissa ja palasi vuonna 1936 Neuvostoliittoon kouluttamaan radisteja.

Vuoden 1948 lopulla koitti Fisherin aika lähteä vakoilutehtäviin ulkomaille. Vilnassa sukuloimismatkalla kuolleelta amerikanliettualaiselta kaapatulla henkilöllisyydellä Fisher matkusti Puolan, Tshekkoslovakian ja Sveitsin kautta Ranskaan ja edelleen Kanadaan ja Yhdysvaltoihin.

Kiinnijäämisen jälkeen KGB otti propagandahyödyn Rudolf Abelina tunnetun miehen arvosta vakoojana, mutta myöhemmin hänen todellisia saavutuksiaan on pidetty huomattavasti vähäisempinä.

Hän kuoli vuonna 1971 keuhkosyöpään Moskovassa 68 vuoden iässä.

Reino Häyhänen

Kun KGB-majuri Reino Häyhänen saapui vuonna 1949 Neuvostoliiton tuolloin hallitsemalle Porkkalan vuokra-alueelle, hänestä tehtiin henkilöpapereilla ja peitetarinalla Eugen Mäki. Oikea Eugene Maki oli Yhdysvalloista Neuvostoliittoon muuttanut amerikansuomalainen, joka oli kadonnut 1930-luvulla Stalinin vainoissa.

Porkkalasta Mäen matka jatkui kolmeksi vuodeksi eri puolille Suomea. Vuonna 1951 hän sai Mäen henkilöllisyydellä passin, jolla hän matkusti Atlantin yli syksyllä 1952.


Häyhäsen vakoojatoiminta Yhdysvalloissa ei vakuuttanut Moskovaa, ja hänet kutsuttiinkin kotiin vuonna 1957, jolloin hän päätti loikata.

Ilmiantojensa ja tunnustustensa perusteella Häyhänen sai syytesuojan ja jäi asumaan Yhdysvaltoihin. Hän kuoli auto-onnettomuudessa Pennsylvaniassa vuonna 1961.

James B. Donovan

James B. Donovan oli jo alle kolmekymppisenä lakimiehenä toisen maailmansodan aikana työskennellyt keskustiedustelupalvelu CIA:n edeltäjän OSS:n palveluksessa. Hän oli myös keräämässä ja esittelemässä todistusaineistoa Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnissä, jossa tuomittiin natsi-Saksan johtoa.

Sodan jälkeen Donovan työskenteli osakkaana newyorkilaisessa asianajotoimistossa, kunnes Abelin vakoiluoikeudenkäynti nosti hänet valokeilaan.

Donovan kuoli vuonna 1970 sydänkohtaukseen 53-vuotiaana.

Francis Gary Powers

Francis Gary Powersin U-2-vakoilukoneen alasampuminen vappuna 1960 oli suuri propagandavoitto Neuvostoliitolle.

Powersin palattua vankienvaihdon jälkeen Yhdysvaltoihin hän ei saanut sankarin vastaanottoa. Senaatin komitea päätti kuitenkin kuulemisen jälkeen, että Powers oli noudattanut käskyjä ja että hän ei ollut paljastanut neuvostoliittolaisille mitään kriittistä tietoa.

Powers kuoli vuonna 1977 helikopterin maahansyöksyssä.


Lähteet: Fordham News, Daily Telegraph, Time

Glienicker Brücke

1. Havel-joen Berliinin ja Potsdamin välisellä maantiellä ylittävä Glienicker Brücke rakennettiin alun perin vuonna 1907.

2. Silta tuhoutui toisessa maailmansodassa. Uusi silta valmistui vuonna 1950.

3. Vuoden 1962 helmikuu ei jäänyt ainoaksi vankienvaihdoksi sillalla. Vankeja vaihdettiin myös vuosina 1985 ja 1986.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  2. 2

   Nuori nainen julkaisi paljonpuhuvan kuvaparin: jo pieni kuvanmuokkaus muuttaa ulkonäköä hätkähdyttävästi – huomaatko eron?

  3. 3

   Olisitko tiennyt vastauksen 60 000 euron arvoiseen kysymykseen? Haluatko miljonääriksi? -kisailija jäi vain kolmen kysymyksen päähän jättipotista!

  4. 4

   Nuori pyöräilijä kuoli törmättyään ambulanssiin

  5. 5

   Manuela Bosco julkaisi ensimmäisen yhteiskuvan Tuure Kilpeläisen kanssa – hymyilee rakkaansa kainalossa

  6. 6

   Saunatonttu syttyi palamaan Tampereella – oli asunut kiukaalla jo pitkään

  7. 7

   Nyt puhuu Tähdet, tähdet -ohjelmasta potkut saanut Tomi Metsäketo: ”Olen hakenut naisseuraa joskus turhankin kärkkäästi”

  8. 8

   Nokian Edenin uima-altaaseen tuli vuoto, asiakkaat evakuoitiin ilman vaatteita taivasalle

  9. 9

   Sharon Stone, 59, uusi vahingossa ikonisen Basic Instinct -elokuvan kohuposeerauksensa – mitkä sääret!

  10. 10

   Hiljaiset haaksirikkoiset kelluivat Vitträskin järvellä – pariskunta huomasi oudon näyn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  2. 2

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  3. 3

   Nyt puhuu Tähdet, tähdet -ohjelmasta potkut saanut Tomi Metsäketo: ”Olen hakenut naisseuraa joskus turhankin kärkkäästi”

  4. 4

   Tallinnan satamassa on paikka, joka on varkaiden suosiossa – näissä kohteissa suomalainen tulee todennäköisimmin putsatuksi

  5. 5

   Työttömyystuki yli 8 600 e/kk – ”Heitä on muutama Suomessa”

  6. 6

   41,6 miljoonan Eurojackpot-voitto Suomeen!

  7. 7

   Metsästysporukka teki pilan kokeneelle hirvimiehelle – nettiin ladattu video leviää kulovalkean tavoin

  8. 8

   Suositun popkaunottaren levynkansi aiheutti valtavan kohun – seksikkääksi tarkoitettu kuva onkin jotain ihan muuta

  9. 9

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  10. 10

   Viattomaksi tarkoitettu perhepotretti lomalta muuttui hävyttömäksi – tajuatko, mitä tapahtui? Kuva leviää vauhdilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  5. 5

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  6. 6

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  7. 7

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  8. 8

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  9. 9

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  10. 10

   Aku Hirviniemi puhuu hänen ja Niina Lahtisen erosta – tyttären sanat merkitsivät paljon

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  2. 2

   Nuori nainen julkaisi paljonpuhuvan kuvaparin: jo pieni kuvanmuokkaus muuttaa ulkonäköä hätkähdyttävästi – huomaatko eron?

  3. 3

   Olisitko tiennyt vastauksen 60 000 euron arvoiseen kysymykseen? Haluatko miljonääriksi? -kisailija jäi vain kolmen kysymyksen päähän jättipotista!

  4. 4

   Nuori pyöräilijä kuoli törmättyään ambulanssiin

  5. 5

   Manuela Bosco julkaisi ensimmäisen yhteiskuvan Tuure Kilpeläisen kanssa – hymyilee rakkaansa kainalossa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  2. 2

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  3. 3

   Nyt puhuu Tähdet, tähdet -ohjelmasta potkut saanut Tomi Metsäketo: ”Olen hakenut naisseuraa joskus turhankin kärkkäästi”

  4. 4

   Tallinnan satamassa on paikka, joka on varkaiden suosiossa – näissä kohteissa suomalainen tulee todennäköisimmin putsatuksi

  5. 5

   Työttömyystuki yli 8 600 e/kk – ”Heitä on muutama Suomessa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  5. 5

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  6. Näytä lisää