Historiallinen muutos USA:n armeijassa: Naiset voivat pyrkiä kaikkiin tehtäviin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Historiallinen muutos USA:n armeijassa: Naiset voivat pyrkiä kaikkiin tehtäviin

Yhdysvalloissa naiset voivat tästä lähtien toimia missä armeijan tehtävässä tahansa, myös etulinjan taistelijoina.

Yhdysvalloissa avataan kaikki armeijan tehtävät vaatimukset täyttäville naisille. Luutnantti Kristen Griest (keskellä) läpäisi syksyllä 75. Ranger-rykmentin koulutuksen yhtenä ensimmäisistä naisista.­

4.12.2015 1:25

Asiasta kertoi puolustusministeri Ash Carter torstaina.

– Kaikki asemat ja paikat ovat auki naisille. Eikä poikkeuksia ole, Carter ilmoitti.

Uusi sääntö tulee esimerkiksi pyyhkimään merijalkaväen tulkinnat, joiden mukaan sekaryhmät eivät ole yhtä tehokkaita kuin miehistä koostuvat ryhmät.

– Vaatimukset täyttävät naiset voivat nyt osallistua tehtäviin tavalla, jota he eivät ole voineet ennen tehdä, Carter sanoi.

Presidentti Barack Obama kutsui muutosta historialliseksi erityisaskeleeksi, joka tekee maan armeijasta entistä vahvemman. Obaman hallinto aloitti vuonna 2013 uudistuksen, jonka tavoitteena oli vuoteen 2016 mennessä avata kaikki tehtävät armeijassa myös naisille.

Mahdollisuus päästä erikoisjoukkoihin

Naisille avautuu mahdollisuus päästä muun muassa laivaston Navy Seal -erikoisjoukkoihin sekä maavoimien Vihreät baretit -erikoisjoukkoihin. He voivat toimia panssarivaunujen kuljettajina, käyttää kranaatinheittimiä ja johtaa jalkaväen joukkoja taistelussa.

Merijalkaväki on ainut, joka on hakenut poikkeuksia liittyen tiettyihin tehtäviin.

Puolustusministeri Carter huomautti AFP:n mukaan, että tasa-arvoiset mahdollisuudet eivät johtane tasaiseen sukupuolijakaumaan kaikissa tehtävissä, koska joidenkin tehtävien fyysiset vaatimukset ovat erittäin tiukat.

Toimittajat kysyivät Carterilta, johtaako päätös siihen, että armeijaan liittyneitä naisia vaaditaan palvelemaan etulinjan taistelutehtävissä. Ministeri vastasi, että armeijaan kuuluvilla on jonkin verran valinnanvaraa tehtäviensä suhteen, mutta ei täyttä päätösvaltaa. Tehtävien osoittamisessa otetaan huomioon sekä armeijan tarpeet että henkilöstön kyvyt.

– Naiset ovat samojen standardien ja sääntöjen alaisia kuin miehetkin, Carter kommentoi.

Yhdysvaltain armeijan aktiivipalveluksessa olevasta henkilöstöstä noin 15,6 prosenttia on naisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?