Putin kiristää ruuvia: Venäjä jäädytti Turkin kaasuputkihankkeen

rac

Julkaistu:

Kansainvälinen politiikka
Venäjä on lopettanut Turkin kanssa neuvottelut Turkish Stream -kaasuputkihankkeesta, Venäjän energiaministeriö ilmoitti torstaina.
Venäjän energiaministeriön ilmoitus tuli julkisuuteen torstaina pian sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin oli uhannut Turkkia uusilla vastatoimilla SU-24-sotilaskoneen pudottamisen vuoksi.

Putin ei täsmentänyt puheessaan uusia vastatoimia, mutta ilmoitti, ettei Turkki tule selviämään venäläisen lentäjän tappamisesta pelkillä tomaateilla tai turkkilaisten rakennusyritysten toimien rajoittamisella.

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak kertoikin jo torstaina iltapäivällä Turkish Stream kaasuputken jäädyttämisestä venäläisille uutistoimistoille. Putkea on kutsuttu myös nimellä TurkStream.


– Tällä hetkellä neuvottelut on keskeytetty, Novak sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Novakin mukaan neuvottelujen keskeyttäminen johtuu siitä, että Turkin ja Venäjän hallitusten välinen talouskomissio on lopettanut työskentelynsä osana Venäjän vastatoimia Turkkia vastaan.

Tärkeä yhteishanke

TurkStreamin piti olla Venäjän ja Turkin yhteinen projekti, jossa neljä putkea olisi vienyt venäläistä kaasua Mustanmeren alitse Venäjältä Länsi-Turkkiin. Hanke on ollut Venäjälle tärkeä, sillä se on halunnut kiertää Ukrainan toimittaessaan kaasua Eurooppaan.

Jo 2014 jäihin meni yksi aiempi Venäjän kaasuputkihanke, joka kantoi nimeä South Stream. Putken piti kulkea Mustaltamereltä kahta reittiä pitkin aina Italiaan ja Itävaltaan asti, ja tässäkin hankkeessa oli yhtenä ideana juuri Ukrainan kiertäminen.


Joulukuussa 2014 presidentti Putin kuitenkin ilmoitti Venäjän vetäytyvän South Streamista Euroopan unionin vastustuksen takia. EU:n kielteinen kanta puolestaan oli vahvistunut sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut Krimin keväällä 2014 ja Venäjä näytteli aktiivista roolia myös Itä-Ukrainan sodassa.

Turkin johtaja Recep Tayyip Erdogan puolestaan ilmoitti jo eilen, että Turkki ”ei kaadu”, vaikka se jäisi ilman Venäjän kaasua, sillä Turkki ostaa kaasua muualtakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt