Venäjä: Pakolaiset voivat olla hybridisodan ase

Venäjän varasisäministeri Igor Zubov varoittaa, että pakolaisia voidaan käyttää hybridisodan aseena myös Venäjää vastaan.

Venäjältä on lähtenyt runsaasti ulkomaalaisia Norjaan Storskogin raja-aseman kautta.

2.12.2015 10:12

– On perusteltuja syitä tehdä johtopäätös, että maahanmuuttovirtoja käytetään niin sanotussa hybridisodassa, kyseessä on kontrolloidun kaaoksen ideologia, Igor Zubov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Zubov puhui tiistaina Venäjän parlamentin ylähuoneen järjestämässä tilaisuudessa, jonka teemana oli ”Siirtolaisuusongelmat Venäjän sisällä ja Venäjän ympäristössä”.

Zubov antoi myös ymmärtää, että Eurooppaa on jo joutunut pakolaisvirtojen myötä hybridisodankäynnin uhriksi.

– Venäjän täytyy kiinnittää huomiota siihen, mitä tapahtuu Euroopassa siitä näkökulmasta, että vastaavaa ilmiötä voidaan käyttää Venäjän itäisten naapurimaiden rajoilla, Zubov sanoi.

Zubovin mukaan Venäjällä on esimerkiksi tietoa siitä, että Isis-terrorijärjestö yrittää kasvattaa vaikutusvaltaansa Afganistanissa, lähellä Tadzhikistanin rajaa. Tadzhikistanista puolestaan on perinteisesti tullut Venäjälle paljon sekä halpaa vierastyövoimaa että laittomia siirtolaisia.

Zubov vaati myös, että Venäjän on nyt kiristettävä omien rajojensa valvontaa samaan tapaan kuin Eurooppa on jo tekemässä.

Hybridisotaa monella rintamalla

Uutissivusto Newsru.com huomautti kuitenkin uutisessaan, että Venäjää itseään on syytetty viime aikoina useita kertoja hybridisodan käymisestä, muun muassa Krimin valtauksen yhteydessä. Euroopassa on myös epäilty, että Syyriasta ja muualta Lähi-idästä Eurooppaan tuleva pakolaisvyöry sopii itse asiassa hyvin Venäjälle, sillä se heikentää Euroopan unionia Venäjän tavoitteiden mukaisesti.

Norjassa puolestaan on esitetty väitteitä, että turvapaikanhakijoiden tulva Venäjältä pohjoisen rajan yli Kirkkoniemeen on osa Venäjän käymää tahallista hybridisodankäyntiä Nato-maa Norjaa vastaan.

Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko vaati tiistaisessa kokouksessa, että Venäjän täytyy kiristää toimia laitonta maahanmuuttoa vastaan.

– Haluaisin kiinnittää huomiota siihen, että nyt on jo selvää, että pakolaisten varjolla Eurooppaan ja Venäjälle voi soluttautua Isisin terroristeja, Matvijenko sanoi.

– Siksi tärkeimmäksi tehtäväksi on otettava taistelu laitonta maahanmuuttoa vastaan ja sitä liiketoimintaa vastaan, jonka organisoi laitonta maahanmuuttoa, Matvijenko sanoi.

”Jobbarit” pyörittivät pakolaisbisnestä

Matvijenkon mukaan on tärkeää selvittää, ketkä Venäjällä ovat niitä henkilöitä, jotka tuovat maahan laittomasti siirtolaisia.

Kun IS kävi marraskuussa Venäjän ja Norjan välisellä rajalla seuraamassa turvapaikanhakijoiden virtaa Norjaan, selväksi kävi, että osa Norjaan menevistä henkilöistä oli saapunut vastikään Venäjälle pakolaisbisnestä pyörittävien ”jobbareiden” organisoimana esimerkiksi turistiviisumin turvin esimerkiksi Egyptistä ja Afganistanista.

Venäjä pelänneekin nyt, että osa näistä henkilöistä ei käytäkään Venäjää enää vain kauttakulkumaana, vaan he saattavat jäädä Venäjän sisälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?