Rannikolle ajautuneiden aavelaivojen mysteeri ihmetyttää Japanissa – 11 alusta, 25 ruumista

Julkaistu:

Raskaiden, puisten alusten alkuperä on todennäköisesti Korean niemimaalla, uskovat Japanin viranomaiset.
Japanin rannikon edustalta on kahden viime kuukauden aikana löydetty ajelehtimasta 11 puualusta, joiden alkuperää maan rannikkovartiosto ja poliisi nyt yrittävät selvittää. Löydöt ovat herättäneet Japanissa ihmetyksen lisäksi myös järkytystä, sillä alusten sisältä on löydetty kaikkiaan 25 ihmisen ruumiit.

Aluksista kertovan Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan yksi niistä löydettiin viikko sitten tiistaina noin 100 kilometrin päästä Fukuin prefektuurin rannikolta. Kun alus saatiin hinattua satamaan, sen sisältä löydettiin seitsemän ruumista

Edellisellä viikolla tehtiin naapuriprefektuurissa vastaava löytö. Tuolloin kolmesta laivasta löydettiin yhteensä 10 miehen ruumiit. Kaikkiaan aavelaivoja on löydetty tähän mennessä 11 kappaletta.

Japanin viranomaiset yrittävät nyt selvittää, mistä laivat tulivat ja mitä niiden mukana matkustaneille tapahtui. Alusten todennäköisimpänä alkuperänä pidetään Korean niemimaata.

Merenkulun asiantuntija Yoshihiko Yamada kertoo NHK:lle, että alukset muistuttavat paljon niitä, joita Pohjois-Koreasta lähtöisin olevat loikkarit ovat aiemmin käyttäneet.

– Ne ovat puusta tehtyjä ja raskaita. Ne eivät kulje kovin lujaa eivätkä moottorit ole tarpeeksi tehokkaita kääntämään laivaa merivirroissa, selittää Yamada sitä, miksi alukset mahdollisesti ajautuvat Japanin edustalle.

Yrittivät toteuttaa johtajan käskyjä?

NHK:n mukaan yhdestä laivasta löytynyt repaleinen kankaanpala näyttää siltä, että voisi olla Pohjois-Korean lippu. Lisäksi ainakin yhden laivan kyljessä on korealaisilla hangul-aakkosilla kirjoitettu teksti, jossa lukee ilmeisesti ”Korean kansanarmeija”.

Pohjois-Korean televisiossa esitettiin hiljattain uutisraportti, jossa näytettiin maan johtajan Kim Jong-unin vierailua kalateollisuuslaitokselle. NHK:n mukaan kuvissa suuren kalakasan edessä hymyillyt johtaja ohjeisti raportissa työntekijöitä kehittämään kalateollisuutta, jotta ihmisten toimeentulo olisi paremmin turvattu.

– Kim Jong-unin hallinnon alla maassa on yritetty yhä enemmän varmistaa omavaraisuutta. Tämän vuoksi myös kalateollisuuden tuotteiden kulutus on kasvanut, kertoo Seigakuinin yliopiston apulaiprofessori Satoru Miyamoto.

Asiantuntijoiden mukaan alukset saattavat olla todiste siitä, että Kimin Jong-unin käskyjä yritetään toteuttaa. Aluksissa on myös ollut mukana kalastusvälineistöä.

Ilman tutkia ja muuta teknologiaa ne ovat kuitenkin mahdollisesti kaatuneet kovassa merenkäynnissä ja saattaneet ajelehtia kuukausia.

Katso video aiheesta NHK:n verkkosivuilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt