Terrori palasi juurilleen

Julkaistu:

Ranskalaiset ja belgialaiset ovat hyvästä syystä järkyttyneitä äskeisistä tapahtumista. Terrori ei kuitenkaan näissäkään maissa ole uusi asia.
Ranskan vallankumouksen aikaan toverituomioistuimet ja giljotiinit tekivät ylitöitä. Belgian kuningas Leopold II loi 1800-luvun lopulla Afrikkaan oman holokaustinsa tapattamalla kymmenen miljoonaa afrikkalaista Kongossa. Terroristina hän kilpailee Tšingis-kaanin, Stalinin ja Hitlerin kanssa.

Pietari Suuri määräsi suomalaiset kansanmurhan kohteeksi. Isovihan aikana joka kymmenes suomalainen tapettiin. Sata vuotta sitten suomalaiset itse syyllistyivät punaiseen ja valkoiseen terroriin. Vastarinta talvi- ja jatkosodassa pelasti meidät Stalinin terrorilta.

Islamiin perehtynyt tiedemies Olivier Roy pohtii (Le Monde, 24.11.2015) terrorin syitä. Hänen mielestään aatteet ja uskonnot eivät sinänsä luo terroria. Terrorismi ei myöskään synny aineellisesta syrjäytyneisyydestä.

Historia tukee professorin päätelmiä. Yksi julmimmista terroristeista, Vladimir Iljitš Lenin, oli virkamiesperheen poika ja yliopistosta valmistunut juristi, joka puhui viittä vierasta kieltä. Kansanmurhaaja Pol Pot oli varakkaasta perheestä ja opiskeli Pariisissa.

1970-luvun terroristit Länsi-Saksassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa olivat hekin oppinutta väkeä. Ted Kaczynski alias Unabomber on Harvardin käynyt matematiikan tohtori. Anders Breivik on diplomaatin poika. Syrjäytymisestä ei tietoakaan.

Nihilistit, psykopaatit ja sosiopaatit tekevät kaikkina aikoina aatteista ja uskonnoista itselleen toiminnallisen alustan. Inkvisitio houkutteli palvelukseensa aikansa julmimmat kiduttajat. Joukkomurhaaja Che Guevara sai tilaisuutensa toteuttaa itseään Fidel Castron asetoverina.

Jotkut uskottelevat, että Isis häviäisi kartalta, jos Palestiinan kysymykseen löytyisi hyväksyttävä ratkaisu. Niin toivottavaa kuin sellainen olisikin, se ei poistaisi pahoja ihmisiä maan päältä.

Mikä tahansa aate tai uskonto voi villitä valmiiksi alttiit yksilöt julmuuksiin. Royn mukaan siihen saatetaan ajautua kun pettymys itseensä, omiin vanhempiin, koulutovereihin tai senhetkiseen yhteiskuntaan, saa mielessä ylivallan.

Ranskalainen maalaispoika, joka kääntyy islamin uskoon ja liittyy Isisiin, ei siihen mennessä ole nähnyt musulmaaneja muualla kuin televisiossa. Välit perheeseen sen sijaan ovat poikki.

 

Mikä tahansa aate tai uskonto voi villitä valmiiksi alttiit yksilöt julmuuksiin.

Yksikään nyt Pariisissa ja Brysselissä tapetuista tai etsityistä terroristeista ei ollut aiemmin kiinnostunut koraanista. Päinvastoin, ennen radikalisoitumistaan useimmat heistä olivat maallistuneita, alkoholia ja kannabista nauttivia bilehileitä.

Islam ei siten ole mitenkään radikalisoitunut vaan radikalismi on tällä kertaa islamisoitunut, Roy muistuttaa.

Useiden tilastojen mukaan myöskään väkilukuun suhteutettu väkivalta ei maailmassa ole lisääntynyt, päinvastoin. Mutta tiedonvälitys on ratkaisevasti parantunut.

Länsimaiseen ajatteluun näyttää myös kuuluvan, että syitä ja syyllisiä haetaan mieluusti ympäristöstä, ei ihmisistä ja ihmismielestä.

Kirjoittaja on kirjailija ja entinen EU-parlamentin jäsen.