Ulkomaat

Kolme eurooppalaista äitiä kertoo helvetistään: ”Lapseni valitsi Isisin”

rac

Julkaistu:

Isisin äidit
Tanskalainen Karolina, norjalainen Torill ja belgialainen Saliha ovat kolme niistä tuhansista, jotka ovat kokeneet äidin helvetin: he ovat menettäneet nuoret poikansa maailman raaimmalle terroristijärjestölle. Nyt äidit kertovat tarinansa.
Neljä vuotta kestäneen Syyrian sisällissodan aikana noin 20 000 ulkomaalaista on värväytynyt terroristijärjestö Isisin riveihin sotiakseen Syyriassa ja Irakissa. Värvätyistä yli 3 000 on kotoisin länsimaista. Muutamat ovat liittyneet Isisin riveihin perheidensä siunauksella, mutta suurin osa livahtaa salaa. Samalla karkurit katkaisevat myös kaikki siteensä normaalielämään.


Karkurien vanhemmat joutuvat jatkamaan omaa elämäänsä jakomielisessä tilanteessa. He surevat lapsiaan ja samalla häpeävät heidän tekojaan. He kohtaavat arjessa naapureidensa ja tuttaviensa vihamieliset katseet sekä omat riittämättömyyden tunteensa. Pohtivat, kuinka huonosti he itse asiassa tunsivat omat lapsensa.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana kymmenet Isis-äidit eri puolelta maailmaa ovat löytäneet toisensa. Koettu menetys yhdistää heitä vaikeasti selitettävällä tavalla. Enemmän kuin mitään muuta, he tahtoisivat keksiä jonkin järkevän selityksen sille järjettömyydelle, joka kohtasi heidän lapsiaan.

Ja samalla heidän lastensa kuolema terroristijärjestön riveissä voisi saada edes jonkin merkityksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä on tarina Karolinasta, Torillista ja Salihasta, jotka menettivät poikansa Isisille. Juttu on julkaistu alun perin yhdysvaltalaisessa The Huffington Postissa.

Karolina yritti epätoivoisesti saada yhteyttä Syyriaan, poikaansa Lukakseen

”Lukas-poikaseni, rakastan sinua. Kaipaan sinua, haluan halata ja tuntea tuoksusi. Tuntea sinun pehmeät kätesi omissani ja hymyillä sinulle”, Karolina kirjoitti viestipalvelu Viberissä.

Vastaus tuli kuukauden kuluttua.


”Kelpaisivatko minun käteni, heh.”

Karolina yritti pysyä rauhallisena ja kirjoitti takaisin:

”Sinunkin, mutta ennen kaikkea Lukasin.

”Kestätkö kuulla uutisia”, toisesta päästä kysyttiin.

”Kyllä kulta”, Dam kirjoitti.

Vastaus tuli muutaman sekunnin päästä:

”Poikasi on riekaleina”.

Karolina Dam asuu karussa lähiössä Kööpenhaminassa. Hän ottaa vieraat vastaan kotinsa olohuoneessa, joka on mietitysti sisustettu valkoisen ja violetin sävyin.

 

Kestätkö kuulla uutisia?

Pyöreäkasvoinen, punahiuksinen Karolina keittää kahvia ja tarjoaa juuri itse leipomaansa leipää. Hän alkaa puhua Lukasista, jota hän kutsuu lähes koko ajan ”pojukseen”.

Kymmenvuotiaana Lukasilla todettiin Aspergerin oireyhtymä ja keskittymisvaikeuksia. Kun ikää karttui, vaikeudet syvenivät: Lukas jäi kiinni varastetulla skootterilla ajamisesta ja hän anasti kaverinsa äidiltä kihlasormuksen. Karolina Dam pelkäsi, että Lukas oli liittynyt jengiin.

Yhtäkkiä asiat näyttivät selkiintyvän. Lukas sai harjoittelupaikan paikallisesta autokorjaamosta, jonka työntekijöistä suuri osa oli muslimeja. Lukas ystävystyi heidän kanssaan, ja työtoverit tutustuttivat hänet islamin uskoon.

Dam piti poikansa kääntymystä aluksi pienenä ihmeenä. Hänen sulkeutunut poikansa oli viimeinkin muuttumassa sosiaalisemmaksi. Sitä Karolina Dam ei ymmärtänyt, miksi Lukas hermostui, kun äiti kuunteli kotona musiikkia. Tai sitä, miksi hänen poikansa tuli itkien kotiin, järkyttyneenä siitä, että hän ei voisi tavata äitiään paratiisissa, ellei äitikin kääntyisi muslimiksi.

Kaikki ei kuitenkaan ollut muuttunut. Lukas sai yhä raivokohtauksia ja mätki nyrkillä reikiä huoneensa seiniin. Lopulta Karolina Dam kääntyi peloissaan sosiaaliviranomaisten puoleen ja yritti saada Lukasta hoitoon. Poika ei suostunut, vaan karkasi kotoa.

 

Olin kauhuissani. Hän oli edelleen poika, hän oli haavoittuva ja manipuloitavissa.

Lukas majaili eri kämpissä Kööpenhaminan seudulla yhdessä kolmen itseään vanhemman islamistitoverinsa kanssa. Äiti teki Lukasista katoamisilmoituksen poliisille, mutta poliisin mukaan Lukas ei ollut teknisesti ottaen kateissa, koska hän soitti äidilleen päivittäin.

Kun Lukas palasi retkiltään kotiin, Karolina Dam halusi yhä sijoittaa poikansa laitoshoitoon. Pakatessaan Lukaksen tavaroita äiti löysi poikansa sängyn alta luotiliivit. Lukas oli silloin 15-vuotias.

Toukokuussa 2014 juuri 18 vuotta täyttänyt Lukas katosi. Muutama päivä katoamisensa jälkeen Lukas soitti äidilleen Turkin rajalta ja kertoi tarvinneensa lomaa.

– Olin kauhuissani. Hän oli edelleen poika, hän oli haavoittuva ja manipuloitavissa. Ja se, että hän lähti yksinään, hyvästelemättä, oli pelottavaa. Jos poika ei hyvästele edes äitiään, jotain on vialla, Dam kertoo.

Lähdön jälkeisinä kuukausina Lukas oli jatkuvasti yhteydessä äitiinsä.

– Hän ei ikään kuin tahtonut päästää irti, Dam tulkitsee.

Lukas kertoi äidilleen työskentelevänsä turkkilaisilla pakolaisleireillä. Työhön kuului kuulemma vaatteiden pakkaamista, veden kantoa ja ruoanlaittoa.

Tanskalaisen Politiken -lehden toimittajan Jakob Sheikhin mukaan totuus oli kuitenkin toinen: Lukas oli ylittänyt Turkin ja Syyrian rajan ja liittynyt Idlidin alueella vaikuttavaan Ahrar al-Sham -islamistijärjestöön.

Lukaksen viestit äidilleen olivat silti sävyltään edelleen kuin koti-ikävää potevan koulupojan. Lukas kyseli äidiltään muun muassa perheen kissan kuulumisia. Karolina lähetti pojalleen äänitiedostoja, joihin oli tallennettu kissan kehräämistä.


Syyriassa otetussa valokuvassa Lukas on juuri peseytynyt rukoushetkeä varten. Kuvassa hänen kasvonsa ja hiuksensa ovat yhä märät ja poika näyttää iloiselta.

Syyskuun lopussa Lukas vaikeni. Hiljaisuus selittyi sillä, että Ahrar al-Shamin johto oli tuhottu Isisin syyskuisessa hyökkäyksessä, ja iskua seuranneessa kaaoksessa Lukas oli liittynyt Isisin riveihin.

Karolina kuuli pojastaan seuraavan kerran marraskuussa. He viestittelivät Viberin kautta ja hän yritti taivutella poikaansa lähtemään Syyriasta.

”Sinun täytyy kertoa minulla, milloin palaat kotiin”, Karolina Dam painosti poikaansa.

”En voi kertoa, koska EN TIEDÄ”, Lukas vastasi.

Keskustelu jäi heidän viimeisekseen.

Joulukuun 28. päivä Damin ovikello soi. Ulkona seisoi Adnan Avic, Lukaksen kööpenhaminalainen muslimiystävä. Ovelta on vain neljä askelmaa Damin asuntoon, mutta mieheltä kesti ikuisuus kavuta rappuset.

– Hän hymisi ja mumisi käytävässä, joten kiskoin hänet sisälle.

Avdic sai kakaistua, että Lukas oli haavoittunut.

– Sillä hetkellä tiesin, että hän oli kuollut, äiti kertoo.

Myöhemmin samana iltana Adnan Advic lähetti Damille linkin yksityiseen Facebook-ryhmään. Karolina Dam pyysi päästä ryhmän jäseneksi, pyyntö hyväksyttiin saman tien.


Damille oli lähetetty kuva, jossa Lukas lojui lattialla AK-47-rynnäkkökivääri vieressään. Isisin lippu oli kiinnitetty seinään.

Kun Karolina Dam selaili sivua, hän törmäsi videoihin, joissa näytettiin mestauksia, teloituksia ja raiskauksia.

– Paska homma, jos olet kaivamassa tietoja omasta pojastasi, hän sanoo suoraan.

 

Sillä hetkellä tiesin, että hän oli kuollut.

Viimein hän löysi Facebook-viestin, jossa kerrottiin Shaheedin kuolemasta. Karolina Dam tiesi, että Shaheed oli hänen poikansa musliminimi.

”Hyväksyköön Allah tanskalaisen käännynnäisveljemme Shaheedin marttyyrien joukkoon, ja ottakoon hänet Jumalan yhteyteen”, viestissä luki.

Karolina Dam oli aluksi liian peloissaan kysyäkseen enää mitään. Lopulta hän rohkaistui ja kirjoitti facebook-viestin.

”hän on MINUN POIKANI, onko hän kuollut?”

”OTTAKAA YHTEYTTÄ ja vastatkaa”

Abu Abdul Malik -nimellä esiintynyt mies vastasi nopeasti

”Karolina Dam, olit itse asiassa ensimmäisiä asioita veljemme mielessä, kuinka ilmoittaa sinulle”

”Uutiset voivat olla rankkoja äidille, olipa hän uskossa tai ei, sillä äidin rakkaus lapseensa on erityistä, tämä on yksi syy siihen, että (asian kertominen) on jäänyt. Auttakoon Allah äitiä kestämään tämä ja hyväksyköön Allah veljemme”, Abu Abdul Malik kirjoitti ontuvalla englannilla.

Karolina Damin päässä pyöri. Mitä hänen poikansa oli oikeastaan tehnyt Syyriassa? Miten hän oli päätynyt sinne? Ennen kaikkea: kuinka hänen sosiaalisesti rajoitteinen poikansa oli onnistunut salaamaan niin paljon elämästään äidiltään?

Lukaksen kuoleman jälkeiset viikot Dam vietti verkossa. Hän löysi netistä kymmeniä taistelijoita, jotka olivat tunteneet Lukasin. Surutyön lisäksi verkossa vietetyllä ajalla oli käytännön funktio: Damilla ei ole todisteita poikansa kuolemasta, ja jos hän ei pysty hankkimaan niitä, Lukas julistetaan kuolleeksi vasta viiden vuoden päästä katoamisestaan.

– Minulla on vain se vitun Facebook-status. Ei mitään muuta.

Kokemukset ovat vanhentaneet Karolina Damia. Hänen kasvonsa ovat turvonneet ja surun uurtamat. Koska oikeaa hautaa ei ole, olohuoneessa on pieni Lukaksen muistolle pyhitetty alttari.

Alttarin keskellä on ”äidin ruukku”. Tanskalaiset äidit saavat tällaisen korvakkeellisen, ruoalla täytetyn saviastian lahjaksi, kun heille syntyy lapsi.

Radikalisoiduttuaan Lukas pyysi äitiään poistamaan t-paidoistaan kaikki merkit. Karolina Dam ei saanut sitä tehtyä.

Saatuaan tietää Lukaksen kuolemasta hän kävi paitaläjää läpi ja huomasi, että yksi oli jäänyt pesemättä. Se tuoksui yhä hänen pojaltaan.

Dam pani paidan ilmatiiviiseen muovipussiin, jotta Lukaksen tuoksu ei haihtuisi. Paita on nyt äidin ruukussa hänen olohuoneessaan.

Torill sai kuulla poikansa kuolemasta pojan Syyriaan värvänneeltä ääri-islamistilta

Torill vaati todisteita poikansa kuolemasta, joten hän tapasi värvääjän Oslon rautatieasemalla yhdessä tyttäriensä kanssa. Rekrytoija pläräsi huolettomasti iPadiaan, kunnes löysi etsimänsä kuvan. Siinä näkyi päähän ammuttu nuori mies. Hänen silmämunansa roikkui kuvassa kuopastaan.


Kuva todisti norjalaissyntyisen Isis-taistelija Abo Sayf al Muhajirin kuolleen maaliskuussa päähän osuneeseen luotiin Kobanen kaupungissa Pohjois-Syyriassa. Äidilleen Torillille hän tulee kuitenkin aina olemaan Thom Alexander.

Kun Torill, herkkäpiirteinen vaaleahiuksinen nainen kertoo tarinaansa, se kuulostaa tutulta. Poissaoleva isä, joka kuoli heroiinin yliannostukseen pojan ollessa 7-vuotias. Poika itse saa 14-vuotiaana ADHD-diagnoosin, ja kaksikymppisenä Thom Alexander on jo pikkurikollinen. Samalla alkaa laitoskierre, kun yhä rankempaa huumekierrettä yritetään katkaista. Pahimmillaan huumeidenkäyttö johtaa siihen, että Thom Alexander julistetaan jo kliinisesti kuolleeksi.

 

Kuin olisin saanut uuden pojan.

Sattumalta Thom Alexander löytää muslimien uskontunnustuksen, shahadan, kuntosalin pukuhuoneesta, ja muuttuu kuin toiseksi ihmiseksi. Heroiinin käyttö jää, ja poika alkaa pitää yhteyttä äitiinsä. Hän saa työpaikan päiväkodista ja menee naimisiin mukavan marokkolaisen tytön kanssa.

–Kuin olisin saanut uuden pojan, Torill huokaisee.


Olohuoneeseen saapuu Thom Alexanderin sisarpuoli Sabeen. 17-vuotiaalla Sabeenilla on pitkät tummat hiukset ja epäluuloinen ilme pyöreillä kasvoillaan. Tyttö lysähtää sohvalle verkkareissaan ja työntää nuuskatyynyn huuleensa.

Sabeen ja Thom Alexander lähentyivät Thom Alexanderin kääntymyksen jälkeen. Thom Alexander saattoi kutsua Sabeenin ja 28-vuotiaan Sara-sisarensa asuntoonsa Oslossa keskustellakseen heidän kanssaan uudesta uskostaan.

–Hän opetti minulle, kuinka kaunis uskonto islam on, Sabeen kertoo.

Lokakuussa 2013 Thom Alexander vei Sabeenin moskeijaansa. Siellä kaksi naista neuvoi Sabeenia, kuinka rukoilla, ja seuraavana päivänä Sabeen kääntyi islamin uskoon.

Tuohon aikaan Syyrian sota oli esillä kaikkialla ja Thom Alexander käytti vapaa-aikansa järjestelläkseen vaatekuljetuksia pakolaisille. Torill vannotti poikaansa, ettei tämä lähtisi Syyriaan sotimaan.

Poika kuitenkin erosi ensimmäisestä vaimostaan ja meni naimisiin somalinaisen kanssa, joka vaati, että he muuttaisivat islamilaiseen maahan. Thom Alexander kertoi äidilleen, että hän ei enää pystyisi pitämään lupaustaan olla lähtemättä.

Keväällä 2014 Norjan tiedustelupalvelun PST:n virkailijat olivat yhteydessä Torilliin. He kertoivat epäilevänsä, että Thom Alexander olisi Oslossa toimivan Profeetan Umma -nimisen äärijärjestön jäsen ja suunnittelisi lähtöä Syyriaan. Tiedusteluvirkailijat pyysivät myös Torillia ottamaan yhteyttä, jos jotain merkillistä tapahtuisi.

Torill ilmoittikin PST:lle, kun hän huomasi Thom Alexanderin myyneen koko omaisuutensa. Näin usein tapahtuu, kun ihminen suunnittelee lähtevänsä maasta ja Isisin riveihin liittymistä. PST:stä ei kuitenkaan tukea herunut.

 

Sain sen käsityksen, että he eivät ottaneet asiaa vakavasti.

–Sain sen käsityksen, että he eivät ottaneet asiaa vakavasti, Torill pohtii.

Torill näki poikansa viimeisen kerran kesäkuun 26. päivä 2014. Thom Alexander tuli silloin äitinsä luo tekemään pizzaa. Hän oli ajanut partansa ja pukeutunut länsimaisiin vaatteisiin.

Perheet tulkitsevat nämä muutokset yleensä hyviksi merkeiksi, paluuksi tavalliseen, maalliseen elämään. Torill tiesi, että asia ei aivan ollut niin. Syyriaan matkaavat länsimaalaiset usein vain luopuvat parrastaan ja pukeutuvat farkkuihin selvitäkseen helpommin mahdollisista turva- ja rajatarkastuksista Euroopassa.

Torill hätääntyi, ja hän laati mielessään suunnitelmia, kuinka estää pojan lähtö. Hän oli valmis järjestämään kohtauksen lentokentällä ja Thom Alexanderin huume- ja rikoshistorian varjolla yrittää pysäyttää hänet turvatarkastuksessa. Torill ei kuitenkaan pystynyt toimimaan. Hän oli kuin halvaantunut.

Äitinsä luota lähdettyään Thom Alexander sai Profeetan Umman jäseniltä kyydin lentokentälle. Vaikka tiedustelupalvelu PST seurasi Thom Alexanderia, hän oli saanut passin ja pystyi lähtemään Norjasta.

Thom Alexander soitti äidilleen Syyriasta heinäkuun alussa. Hysteerinen Torill otti yhteyttä heti soiton jälkeen PST:hen kertoakseen, että hänen poikansa oli lähtenyt.

–Kiitos, onko muuta, he sanoivat, Torill kertoo.

Thom Alexander soitteli silloin tällöin kotiin ja kirjoitteli Facebook-viestejä äidilleen. Hän kertoi ajavansa kuorma-autoa Syyrian Raqqassa, Isisin pääkaupungissa. Poika lähetti myös videopätkiä asunnostaan sekä ravintolasta, jossa hän istui ystäviensä kanssa syömässä paahdettua kanaa.


–Sataprosenttisen halalia, hän kehui.

Skype-videopuheluissa sisarensa Sabeenin kanssa Thom Alexander keskittyi yksinomaan sisarensa kuulumisiin. Kun Sabeen vieraili isänsä luona Pakistanissa, Thom Alexander oli pyytänyt sisartaan etsimään veljelleen vaimoa.

–Yritin, mutta ei löytynyt sopivaa, Sabeen kertoo nolona.

Kerran pommi putosi 50 metrin päähän Thom Alexanderista surmaten useita lapsia.

–Jos tahdot, voin lähettää sinulle kuvia näistä lapsista, niin ymmärrät, Thom Alexander kirjoitti äidilleen.

Torill selaa sähköpostiaan ensimmäistä kertaa poikansa kuoleman jälkeen.

Miltä se tuntuu?

–Tyhjältä. Olen kuin ulkopuolinen, lukossa, hän sanoo ja peittää kasvonsa kädellään.

Yhdessä viestissä hän kysyy pojaltaan, oliko tämä nähnyt mestauksia.

En, mutta olen nähnyt irronneita päitä lojumassa ympäriinsä”, Thom Alexander vastasi äidilleen. Poika oli tehostanut viestiään hymiöllä.


Maaliskuun lopussa Ubaydullah Hussain, Profeetan Umman johtajia, soitti Torillille ja kertoi, että Thom Alexander on kuollut.

–Olin ennen onnellinen, onnellisempi kuin useimmat ihmiset. Nyt en tiedä, kuinka pitäisi elää, Torill kertoo kasvot kivettyneinä, suurten aurinkolasien takaa.

Joskus hän luhistuu ihmisten puheista. Hänen alakerran naapurinsa haukkui häntä huonoksi äidiksi.

 

Jos hän olisi ollut minun poikani, olisin leikannut hänen kätensä irti.

–Jos hän olisi ollut minun poikani, olisin leikannut hänen kätensä irti, naapuri oli sanonut Torillille.

–Joinakin päivinä haluaisin lobotomian, tuntuu niin pahalta, Torill tunnustaa.

Ammattiavusta Torillilla on kokemuksia. Heti Thom Alexanderin lähdön jälkeen Torill otti yhteyttä psykologiin. Psykologi käski häntä kirjoittamaan pojalleen viestin, jossa käskisi Thom Alexanderin ”syödä paskaa”. Näin erosuru helpottaisi. Psykologi kertoi lisäksi omana kantanaan, että jokainen Isisiin liittyvä ansaitsisi kuulan kalloonsa.

Torill ei kuitenkaan ole tyttäriensä takia voinut vain jäädä suremaan poikaansa. Thom Alexanderin kadottua Syyriaan Torill soitti kahdelle musliminuorukaiselle, Yousef Bartho Assidiqille ja Faten Mahdi al-Hussainille. He tekevät työtä radikalisoituneiden norjalaisnuorten kanssa tavoitteenaan palauttaa heidät yhteiskuntaan.

Thom Alexanderin kuoleman jälkeen nuorukaiset muuttivat Torillin kotiin auttaakseen perhettä selviytymään. Sabeen oirehti ja vaati huomiota. Tyttö oli nähnyt puistattavia kuvia veljensä ruumiista, ja hänen mielensä oli järkkynyt. Sabeen ei pystynyt keskittymään koulussa eikä syömään koulun ruokalassa.

–Tuntui kuin kaikki olisivat tuijottaneet minua. Pidän huomiosta, mutta en tuollaisesta, hän kertoo.

Assidiq ja Mahdi huomasivatkin, että Sabeen chattaili jatkuvasti Ubaydullah Hussainin kanssa, ja viestit muuttuivat jossain vaiheeksi flirtiksi.

Päivää ennen Thom Alexanderin muistotilaisuutta poliisi vei Sabeenin kuulusteltavaksi. Kuulustelujen jälkeen Assidiq ja Mahdi saivat tietää, että Sabeen suunnitteli karkaavansa Hussainin kanssa lähiaikoina. Nuorukaiset ottivat saman tien yhteyttä Haldenin kaupungin sosiaaliviranomaisiin ja saivat rahaa viedäkseen Sabeenin lomalle Kreikkaan. Tarkoituksena oli yksinkertaisesti päästä eroon Hussainista. Mutta vasta sen jälkeen, kun isosisko Sara nosti syytteen Hussainia vastaan, tämä lakkasi viestittelemästä Sabeenille. Assidiq ja Mahdi ottivat vielä varmuuden vuoksi Sabeenin passin talteen.

Juuri kun alkoi näyttää siltä, että Sabeen on turvassa, Sara joutui Profeetan Umma -liikkeen pauloihin. Sara avioitui liikkeen tiedottajan Omar Cheblalin kanssa. Häämuodollisuudet hoidettiin Skypen välityksellä, sillä Norja on karkottanut Cheblalin maasta. Miestä pidetään uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Pari on ehtinyt jo erota, Assidiq ja Mahdi ovat ottaneet myös Saran passin parempaan talteen.

Torill ei halua esiintyä sukunimellään, Sabeenin ja Saran nimet muutettu.

Belgialainen Saliha Ben Ali osallistui humanitaarista apua käsittelevään konferenssiin, kun hän alkoi tuntea viiltävää kipua vatsassaan

Kipu oli kuin synnytyskipua, sellaista, että lapsen on pakko päästä pois. Saliha lähti kokouksesta kesken pois ja itki koko yön.


Kolme päivää myöhemmin Salihan mies sai puhelun syyrialaisesta numerosta. Miesääni kertoi, että Sabri, heidän 19-vuotias poikansa oli kuollut samana päivänä, kun Salihan kipukohtaus oli iskenyt. Saliha ymmärsi, että tuska oli ikään kuin käänteistä synnytyskipua: hänen kehonsa kertoi, että hänen poikansa oli kuolemassa.

Saliha Ben Alin suklaanruskeista silmät säteilee suru. Saliha on muslimi, mutta pukeutuu reisitaskuhousuihin ja kulkee hiukset vapaina. Hänellä on neljä lasta, kaikki ovat syntyneet Belgiassa.

–Harjoitan uskoani yksityisesti, hän kertoo.

Se ei riittänyt Salihan pojalle Sabrille. Elokuussa 2013 Sabri lähti kotoaan sanomatta sanakaan. Neljä päivää myöhemmin poika lähetti äidilleen Facebook-viestin: ”Olen Syyriassa ja tulemme olemaan yhdessä taivaassa”.

 

Jotta sotaa voisi kutsua jihadiksi, seitsemän ehdon pitäisi täyttyä. Minulle Syyrian sota ei ole jihad, vaan sisällissota.

Saliha yritti kuukausien ajan takoa järkeä poikansa päähän.

–Jotta sotaa voisi kutsua jihadiksi, seitsemän ehdon pitäisi täyttyä. Minulle Syyrian sota ei ole jihad, vaan sisällissota, Saliha kertoo.


Hän yritti käännyttää poikaansa vetoamalla islamin oppiin. Sabri ei kuitenkaan taipunut. Sabrin kuoltua Saliha Ben-Alin brysseliläinen musliminaapuri tuli tervehtimään äitiä.

–Poikasi on marttyyri. Pane nyt ovi kiinni, äläkä puhu hänestä enää, naapuri kehotti.

Saliha vastasi, ettei koskaan lakkasi puhumasta Sabrista, jolloin naapuri katkaisi kokonaan välinsä häneen.

Viime keväänä Saliha yritti yhdessä kahden muun äidin kanssa päästä Syyriaan ymmärtääkseen, mitä heidän kuolleet poikansa olivat elämänsä viimeisinä kuukausina kokeneet. Matka tyssäsi Turkin rajalle, mutta syyrialaisten pakolaisten kurjuuden näkeminen auttoi Salihaa hieman ymmärtämään, miksi hänen poikansa karkasi.

–Nyt voin sanoa, että poikani oli rohkea, hän pohtii.

Äitien Syyrian-matkat eivät ole mitenkään harvinaisia. Turkissa on paljon vanhempia, jotka etsivät lapsiaan tai yrittävät päästä Syyriaan. Jotkut ovat jopa jääneet etsintämatkoillaan Isisin vangeiksi.

Mutta miksi matkata sota-alueelle? Siksi, että luovuttaminen ei ole Isis-käännynnäisten äideille vaihtoehto. Luovuttaminen tarkoittaisi sitä, että seuraisi sivusta, kuinka toisten äitien lapset altistuvat radikaalien imaamien propagandalle ja päätyvät itsemurhapommittajiksi.

Omalla aktiivisuudellaan, loputtomalla vastausten hakemisella, äidit ovat löytäneet oman tapansa pitää lapsensa hengissä. Vaikka oman mielenterveytensä kustannuksella.

 

Tapaamiset ovat niitä harvoja hetkiä, jolloin et tunne olevasi huono äiti.

Vertaistuki on Isis-taistelijoiden äideille ainoa henkireikä. Toisille äideille ei tarvitse selittää.

–Tapaamiset ovat niitä harvoja hetkiä, jolloin et tunne olevasi huono äiti, Saliha toteaa.


Isisillä on hyvin rasvattu rekrytointikoneisto – radikalisoitumisessa kolme vaihetta

Saksalainen Daniel Köhler johtaa Berliinissä toimivaa radikalisoitumista tutkivaa Girds-instituuttia. Hän auttoi aiemmin ihmisiä irtaantumaan uusnatsijärjestöistä ja työskentelee nyt yhä enemmän muslimiradikalistien ja heidän perheidensä kanssa.

Köhlerin mukaan klassinen radikalisoitumisprosessi edistyy juuri niin kuin naiset ovat kuvanneet. Aluksi käännynnäinen on euforisessa tilassa: hän on lopulta löytänyt itselleen sopivan tavan ymmärtää monimutkaista maailmaa. Hän yrittää käännyttää läheisiään islamiin: radikalisoituneet nuoret ovat viime vuosina usein vedonneet Syyrian sisällissodan uhrien kärsimyksiin.

Toinen, turhauttavampi vaihe alkaa, kun käännynnäinen huomaa, että läheiset eivät jaa hänen uutta vakaumustaan. Riidellään vaatteista, musiikista, alkoholista. Tässä vaiheessa uusradikaali alkaa pohtia, muuttaisiko muslimimaahan, kuten hänen uudet ystävänsä neuvovat. Muutto näyttäytyy usein ainoana tapana pysyä uskollisena uudelle uskonnolleen.

Viimeisessä vaiheessa lähtöä suunnitteleva käännynnäinen myy kaiken omaisuutensa ja alkaa treenata, usein jotain taistelulajia. Lopulta turhautuminen kasvaa sellaisiin mittoihin, että uusradikalisti ei näe tilanteeseen muuta ratkaisua kuin väkivallan.

Köhlerin mukaan on kuitenkin olemassa kaksi ryhmää, jotka pystyvät käännyttämään nuoret radikalismin tieltä: äidit ja entiset jihadistit.

–Äiti on äärimmäisen tärkeä jihadistien islamissa. Profeetta Muhammadin mukaan ”paratiisi on äidin jalkojen juuressa”. On joko pyydettävä äidiltä lupa lähetä sotaan tai jätettävä hänelle jäähyväiset, Köhler kertoo.

Köhler kertoo olleensa tekemisissä radikalistien kanssa, jotka viimeisenä tekonaan yrittivät epätoivoisesti saada äiteihinsä Skype-yhteyden. Tarkoitus ollut joko hyvästellä tai yrittää vielä käännyttää äiti islamin uskoon. Näin he tapaisivat toisensa paratiisissa.

Nimenomaan äidit tekevät työtä radikalismin juurimiseksi. Itävaltalainen Naiset ilman rajoja -järjestö on perustanut ääri-islamismin repimiin maihin, kuten Pakistaniin ja Indonesiaan ”äitien kouluja”, joissa neuvotaan, kuinka estää lapsia radikalisoitumasta. Järjestö on perustamassa viittä samanlaista äitikoulua myös Eurooppaan.

Länsimaisia käännynnäisiä yhdistää usein rikkinäinen perhetausta. Isä on kadonnut kuvioista. Länteen muuttaneissa muslimiperheissä isä on usein passiivisesti läsnä, mutta hän jättää perheen äidin vastuulle.

Ruotsalainen tutkija Magnus Ranstorp on varapuheenjohtaja EU:n Radicalization Awarness Network -työryhmässä. Ranstorpin mukaan länsimainen yhteiskunta ikään kuin alistaa muslimimiehet, ja siksi isät usein vetäytyvät taustalle.

Isis-värvääjien kohteena onkin usein koko perhe.

Kun käännynnäinen on päässyt Syyriaan, hän yrittää usein houkutella sisaruksiaan tulemaan perässä. Jos nuorukainen kuolee, värvärit kosiskelee heidän perhettään tarkoituksenaan saada perhe uhraamaan lisää lapsiaan.

 

Saadakseen tapahtuneeseen jotain järkeä, perheet saattavat uskotella itselleen, että lapsen kuolemalla oli jotain merkitystä. He alkavat ylistää tapahtunutta.

–Saadakseen tapahtuneeseen jotain järkeä, perheet saattavat uskotella itselleen, että lapsen kuolemalla oli jotain merkitystä. He alkavat ylistää tapahtunutta, Daniel Köhler selittää.

–Kun yksi lapsi on menetetty radikaaleille, meidän onkin alettava pitää huolta koko perheestä, Ranstorp tiivistää.

Magnus Ranstorp muistuttaa myös siitä, että Isisin rekrytointistrategia on huomattavasti notkeampi kuin kankea länsimainen byrokratia.

Euroopasta ei ole edes toistaiseksi laitonta lentää suoraan Syyriaan, Turkin-lennoista puhumattakaan. Isis on myös viime aikoina neuvonut rekryyttejään pilkkomaan Syyrian-matkansa neljään etappiin. Näin paljastumisen riski pienenee.

Eurooppalaiset Isis-käännynnäiset voivat myös hyödyntää maanosan avoimia rajoja yksinkertaisesti ajamalla autolla Bulgariaan ja siirtymällä sieltä Turkkiin.

From The Huffington Post, [12.8.] © [2015] AOL Inc.. All rights reserved. Used by permission and protected by the Copyright Laws of the United States. The printing, copying, redistribution, or retransmission of this Content without express written permission is prohibited.

Englannista suomentanut Vesa Kovanen.

Videolla näkyy Raqqan kaupungin muutos sodan aikana.