Ulkomaat

Putin pyörsi lupauksensa? Spiegel: Venäjän pahamaineiset eliittijoukot taistelevat jo Syyriassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Saksalaislehti Spiegelin mukaan sotilasvoimaansa Syyriassa kasvattava Venäjä on lähettänyt maahan vaivihkaa myös maajoukkojaan.
Syyrian kapinallisalueita syyskuusta lähtien voimakkaasti pommittanut Venäjä taistelee jo maassa ilmaiskujen lisäksi myös maajoukoin, kertoo saksalaislehti Spiegel. Lehden mukaan presidentti Vladimir Putin on ilmaiskuihin kykenevien voimien lisäksi vahvistanut vähitellen myös Venäjän maajoukkojen määrää Syyriassa.

Vielä lokakuussa Putin lupasi, ettei Venäjä aio lähettää maajoukkojaan taistelemaan Syyriaan. Amerikkalaisen CBS-kanavan 60 minuuttia –ohjelmassa Putin sanoi, ettei joukkojen lähettämistä Syyriaan tai muuallekaan suunnitella, vaikka Venäjän tarkoitus on vahvistaa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon joukkojen tukemista kapinallisia vastaan.

Samaa Putin vakuutti myös venäläismedialle.

– Emme aio lähettää maajoukkoja, ja syyrialaiset ystävämme tietävät tämän, Putin totesi valtiollisen Rossija-1 -tv-kanavan haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuitenkin jo syyskuussa Venäjän tekemien ilmaiskujen alkamisen aikoihin Latakian sotilastukikohdasta otetussa satelliittikuvassa näkyy myös maahyökkäyksen tukemiseen soveltuvia tankkeja ja BTR-miehistönkuljetusvaunuja.


Itä-Ukrainassa samoja huippusotilaita

Spiegelin mukaan Syyriassa on toistaiseksi kuollut vähintään kaksi venäläissotilasta, jotka ovat olleen Venäjän sotilastiedustelun GRU-eliitiijoukon spetsnaz-erikoissotilaita. Lehti kertoo sotilaiden kuuluneen 22. spetsnaz-prikaattiin, jonka asemapaikka on Rostov-na-Donun kaupungissa Etelä-Venäjällä.

Spiegelin mukaan kaatuneet sotilaat myös haudattiin kyseiseen kaupunkiin. Venäläisissä tiedotusvälineissä sotilaiden kohtalosta tai hautaamisesta ei ole kerrottu.

Tilanne tuo mieleen Itä-Ukrainan ja Krimin, jossa Venäjän spetsnaz-sotilaiden on uskottu osallistuneen taisteluihin paikallisten kapinallisjoukkojen rinnalla. Toukokuussa Ukraina vangitsi kaksi venäläissotilasta, jotka kertoivat kuuluvansa GRU-huippuyksikköön. Venäjä on kuitenkin kiistänyt sotilaidensa läsnäolon Itä-Ukrainassa.

Aiemmin esimerkiksi amerikkalainen The Daily Beast on kertonut Venäjän lähettäneen Syyriaan samoja joukko-osastoja, jotka ovat osallistuneet taisteluihin myös Ukrainassa.

Ranska toivoo yhteistyötä

Terrorijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa taisteleva Yhdysvallat ja sen liittolaiset eivät ole olleet halukkaita lähettämään sotilaitaan Syyriaan, vaan ovat pyrkineet iskemään järjestöä vastaan lähinnä ilmaiskuin. Lokakuun lopussa Yhdysvallat kuitenkin kertoi lähettävänsä noin viidenkymmenen eliittisotilaan joukon Raqqan alueelle avustamaan ja kouluttamaan Isisiä vastaan taistelevia kurdijoukkoja ja Syyrian opposition taistelijoita.

Syyrian hallinnon joukkoja tukeva Venäjä ja länsivaltojen kanssa yhteistyötä tehnyt Ranska ovat lähentyneet toisiaan Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Torstaina tavanneet presidentit Putin ja Francois Hollande toivoivat yhteistyön syvenevän, vaikka erimielisyys Syyrian johtajan Bashar al-Assadin kohtalosta hiertää edelleen lännen ja Venäjän välejä.

Perjantaina Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius esitti RTL-kanavan haastattelussa, että Isisin vastaiseen taisteluun tarvitaan ilmaiskujen lisäksi myös maajoukkoja, jotka voisivat koostua opposition joukkojen lisäksi myös Syyrian hallinnon joukoista.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Syksyllä havaittu radio­­aktiivinen päästö saattoi olla peräisin luultua pahemmasta INES 5 -tason turmasta
   Ulkomaat
  3. AFP: R&B-laulaja Chris Brown vapautettu ilman syytettä Ranskassa – väitettiin syyllistyneen raiskaukseen
   Viihde
  4. Huumeparoni El Chapon puolustus­asianajajan matalalla äänellä lausumat sanat käynnistivät spekulaatiot: ”Se olisi ennenkuulumatonta”
   Ulkomaat
  5. Nuorten MM-kultamitalisti loukkaantui pahannäköisesti SM-liigassa – Jukka Rautakorvella selvä näkemys tilanteesta
   SM-liiga
  6. Tunti sitten
  7. Lottoaja oli lunastamassa voittoaan, kun hänellä välähti – voittokuvasta tuli somehitti: ”Olen yllättynyt, ettei kukaan muu ole tehnyt tätä”
   Viihde
  8. Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi
   Ulkomaat
  9. Eduskuntaan pyrkivä rehtori pisti koulun oppilaat liimaamaan vaalimainoksia Alajärvellä – ”Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa”
   Kotimaa
  10. Kuvat ja video: Osa Niagaran putouksista jäätyi paukkupakkasissa – maisema kuin Disneyn sadusta
   Ulkomaat
  11. Kommentti: Ville Niinistö on kuin Soinin ”vanha isäntä Reinoissa” – ja se on ongelma Pekka Haavistollekin
   Politiikka
  12. 2 tuntia sitten
  13. Olli Herman bongasi uuden rakkaansa sosiaalisesta mediasta: Tällaiset olivat rokkikukon ja ”kakkukaunottaren” ensitreffit
   Viihde
  14. Näytä lisää