Putin pyörsi lupauksensa? Spiegel: Venäjän pahamaineiset eliittijoukot taistelevat jo Syyriassa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Saksalaislehti Spiegelin mukaan sotilasvoimaansa Syyriassa kasvattava Venäjä on lähettänyt maahan vaivihkaa myös maajoukkojaan.
Syyrian kapinallisalueita syyskuusta lähtien voimakkaasti pommittanut Venäjä taistelee jo maassa ilmaiskujen lisäksi myös maajoukoin, kertoo saksalaislehti Spiegel. Lehden mukaan presidentti Vladimir Putin on ilmaiskuihin kykenevien voimien lisäksi vahvistanut vähitellen myös Venäjän maajoukkojen määrää Syyriassa.

Vielä lokakuussa Putin lupasi, ettei Venäjä aio lähettää maajoukkojaan taistelemaan Syyriaan. Amerikkalaisen CBS-kanavan 60 minuuttia –ohjelmassa Putin sanoi, ettei joukkojen lähettämistä Syyriaan tai muuallekaan suunnitella, vaikka Venäjän tarkoitus on vahvistaa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon joukkojen tukemista kapinallisia vastaan.

Samaa Putin vakuutti myös venäläismedialle.

– Emme aio lähettää maajoukkoja, ja syyrialaiset ystävämme tietävät tämän, Putin totesi valtiollisen Rossija-1 -tv-kanavan haastattelussa.

Kuitenkin jo syyskuussa Venäjän tekemien ilmaiskujen alkamisen aikoihin Latakian sotilastukikohdasta otetussa satelliittikuvassa näkyy myös maahyökkäyksen tukemiseen soveltuvia tankkeja ja BTR-miehistönkuljetusvaunuja.


Itä-Ukrainassa samoja huippusotilaita

Spiegelin mukaan Syyriassa on toistaiseksi kuollut vähintään kaksi venäläissotilasta, jotka ovat olleen Venäjän sotilastiedustelun GRU-eliitiijoukon spetsnaz-erikoissotilaita. Lehti kertoo sotilaiden kuuluneen 22. spetsnaz-prikaattiin, jonka asemapaikka on Rostov-na-Donun kaupungissa Etelä-Venäjällä.

Spiegelin mukaan kaatuneet sotilaat myös haudattiin kyseiseen kaupunkiin. Venäläisissä tiedotusvälineissä sotilaiden kohtalosta tai hautaamisesta ei ole kerrottu.

Tilanne tuo mieleen Itä-Ukrainan ja Krimin, jossa Venäjän spetsnaz-sotilaiden on uskottu osallistuneen taisteluihin paikallisten kapinallisjoukkojen rinnalla. Toukokuussa Ukraina vangitsi kaksi venäläissotilasta, jotka kertoivat kuuluvansa GRU-huippuyksikköön. Venäjä on kuitenkin kiistänyt sotilaidensa läsnäolon Itä-Ukrainassa.

Aiemmin esimerkiksi amerikkalainen The Daily Beast on kertonut Venäjän lähettäneen Syyriaan samoja joukko-osastoja, jotka ovat osallistuneet taisteluihin myös Ukrainassa.

Ranska toivoo yhteistyötä

Terrorijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa taisteleva Yhdysvallat ja sen liittolaiset eivät ole olleet halukkaita lähettämään sotilaitaan Syyriaan, vaan ovat pyrkineet iskemään järjestöä vastaan lähinnä ilmaiskuin. Lokakuun lopussa Yhdysvallat kuitenkin kertoi lähettävänsä noin viidenkymmenen eliittisotilaan joukon Raqqan alueelle avustamaan ja kouluttamaan Isisiä vastaan taistelevia kurdijoukkoja ja Syyrian opposition taistelijoita.

Syyrian hallinnon joukkoja tukeva Venäjä ja länsivaltojen kanssa yhteistyötä tehnyt Ranska ovat lähentyneet toisiaan Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Torstaina tavanneet presidentit Putin ja Francois Hollande toivoivat yhteistyön syvenevän, vaikka erimielisyys Syyrian johtajan Bashar al-Assadin kohtalosta hiertää edelleen lännen ja Venäjän välejä.

Perjantaina Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius esitti RTL-kanavan haastattelussa, että Isisin vastaiseen taisteluun tarvitaan ilmaiskujen lisäksi myös maajoukkoja, jotka voisivat koostua opposition joukkojen lisäksi myös Syyrian hallinnon joukoista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt