Maanpäällinen helvetti – tällainen on Isisin pääkaupunki

Raqqan kaupunki vajosi kukoistuksesta täydelliseen anarkiaan vain muutamassa vuodessa.

28.11.2015 7:07

Maanpäällinen helvetti, jossa ulos meneminen väärään aikaan voi johtaa kuolemaan.

Isis-taistelijoiden rellestyspaikka, jossa tapahtuu jatkuvasti julkisia teloituksia kansan pelottelemiseksi.

Erityisesti naisille mahdoton paikka elää vapaasti. Peittävää pukeutumista valvotaan tiukasti ja pakkoavioliitot terroristien kanssa ovat yleisiä.

Muun muassa näin on kuvailtu äärijärjestö Isisin epävirallista pääkaupunkia, Syyrian keskiosissa sijaitsevaa Raqqaa. Kaupunki on noussut maailman tietoisuuteen terroristijärjestön pesäpaikkana, ja tulevaisuudessa se tunnetaan todennäköisesti myös Isisin vastaisen taistelun yhtenä keskuksena.

Raqqan ympäristön pommitusten väitetään jo aiheuttaneen lukuisia siviiliuhreja, kun kaupunkia ovat moukaroineet Yhdysvaltain lisäksi myös Ranskan ja Venäjän ilmavoimat.

Vapaasta kaupungista ristiinnaulitsemisiin

Raqqa oli ennen Syyrian sotaa sykkivä, avoin kaupunki, jonka nuoriso hengaili kahviloissa ja opiskeli korkeatasoisissa kouluissa. Perheet rentoutuivat puistoissa ja Eufrat-joen rannoilla. Ympäristön hedelmällinen maatalous toi vaurautta. Tärkeä kaupunki Syyrialle, kuvailee suomalainen Syyria-aktivisti Rami Adham IS:lle.

Sitten alkoi Syyrian kansannousu, jonka presidentti Bashar al-Assadin joukot yrittivät tukahduttaa väkivalloin. Maaliskuussa 2013 Vapaan Syyrian armeija onnistui valtaamaan Raqqan, mutta miehiä ei riittänyt turvaamaan kaupunkia.

Syyrian oppositio sai kaupungin haltuunsa maaliskuussa 2013. Kansalaiset riemuitsivat, kun Bashar Al-Assadin isää Hafez Al-Assadia esittävä patsas kaadettiin Raqqassa.

– Raqqa jäi kymmeneksi kuukaudeksi ilman keskushallintoa. Isis sai vain kävellä paikalle, Rami Adham kuvailee.

Pikkuhiljaa vastustajat karkotettiin tai he liittyivät peloissaan Isisiin, kaupunkiin tuli paljon aseita sekä kovapintaisia sotureita Irakista. Isisin mustat liput nousivat salkoihin tammikuussa 2014.

Isis-taistelijat juhlistivat Irakin alueella tekemiään aluevaltauksia Raqqan kaduilla järjestetyllä paraatilla heinäkuussa 2014.

Ensimmäinen julkinen ristiinnaulitseminen tehtiin keväällä. Lisää teloituksia seurasi. Ruumiit ripustettiin kaupungin keskustan kellotornin liikenneympyrään varoitukseksi.

 Jos ranskalaiset, venäläiset ja amerikkalaiset taistelijat tulevat tänne, me teemme yhteistyötä, sillä me kaikki taistelemme ihmisyyden puolesta puhdistaaksemme alueen Isisistä.

– Emme olleet koskaan nähneet sellaista väkivaltaa. He alkoivat katkoa päitä ja ristiinnaulita. He levittivät paniikkia joka puolelle, kuvaili The New Yorker -lehden haastattelema entinen raqqalainen, joka käyttää itsestään nimeä Abdel Aziz al-Hamza.

Koulut suljettu, Isis-taistelojoille ravintoloita

Hamza on yksi Raqqan nykykohtaloista tietoa jakavan nettiyhteisön toimittajista. Raqqa is Being Slaughtered Silently (suom. Raqqa teurastetaan hiljaa) -yhteisö koostuu aktivisteista, jotka välittävät tietoa sortovallan alla olevasta kaupungista ulkomaailmaan.

RBSS-yhteisö on kertonut Raqqan naisten kohtelusta, hakkaamisista ja myymisestä vaimoiksi. Se on kertonut myös, kuinka kaupunki on hiljentynyt, kun ihmiset eivät uskalla ulos. Koulut on suljettu ja lapset pakotettu Isisin kieroutuneeseen uskonoppiin. Ravintoloita on yhä toiminnassa, mutta ne palvelevat Isisin taistelijoita, jotka täytyy pitää tyytyväisinä.

Vapaus on mennyttä. Isis poltti takavarikoimaansa tupakkaa roviossa huhtikuussa.

– Tavalliset ihmiset kertovat olevansa kuin vankilassa, kertoi eräs RBSS:n aktivisti saksalaiselle ZDF-kanavalle.

Viime viikolla RBSS raportoi huolestuttavan tiedon Raqqasta: Isis oli sulkenut kaikki kaupungin internet-kahvilat ja pidättänyt paljon nuoria, joita epäiltiin tiedon välittäjiksi. Järjestön uskotaan haluavan eristää kaupungin lopullisesti ulkomaailmasta ja estää kaupungissa olevia saamasta tietoa, joka voisi johtaa pakoon tai loikkauksiin järjestön riveistä.

Puolustusta vahvistetaan

Isisin on myös huhuttu vahvistavan kaupungin puolustusta, eikä sillä ole aikomustakaan luopua Raqqasta taistelutta. Sellaisen uskotaan ennen pitkää olevan tulossa, sillä esimerkiksi kurdijoukot pohjoisessa eivät ole kaukana.

– Jos ranskalaiset, venäläiset ja amerikkalaiset taistelijat tulevat tänne, me teemme yhteistyötä, sillä me kaikki taistelemme ihmisyyden puolesta puhdistaaksemme alueen Isisistä, lausui Sarhad-niminen alueen kurdikomentaja CNN:lle alkuviikosta.

Toistaiseksi kukaan ei ole vielä halukas ajamaan Isisiä ulos maajoukoilla, joten Raqqan teurastus hiljaa jatkuu.

Naisten asema on heikko Isisin hallitsemilla alueilla. Asuksi käy vain kaiken peittävä kaapu.

Isisin lippu liehuu nyt Raqqassa, joka ennen tunnettiin avoimena ja sykkivänä kaupunkina.

Isisin pääkaupunki Raqqa

Raqqa oli ennen Syyrian sotaa noin 220 000 asukkaan kaupunki keskellä maatalousvaltaista aluetta. Nykyistä asukasmäärää ei tiedetä.

Raqqa toimi Abbasidien kalifaatin pääkaupunkina lyhyen aikaa 700–800-lukujen taitteessa. Tämä on yksi syy, miksi äärijärjestö Isis pitää sitä oman kalifaattinsa, islamilaisen valtion pääkaupunkina.

Isisin vastaiset pommitukset ovat kohdistuneet pääasiassa kaupungin liepeille, koska muuten siviiliuhrien vaara on suuri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?