Ulkomaat

Venäjä varoitti sotilaskoneen tuhoamisen vaikuttavan Turkin-suhteisiin

Julkaistu:

VENÄJÄ
Putin syytti Turkin johtoa maan muuttamisesta entistä islamilaisemmaksi.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan maa ei ole aikeissa lähteä sotaan Turkkia vastaan eilisen sotilaskoneen pudottamisen vuoksi. Samalla Lavrov kuitenkin sanoi Venäjän pitävän koneen pudottamista ennalta suunniteltuna tekona, jolla on väistämättä vaikutuksia maiden suhteisiin.

Turkin hävittäjät ampuivat eilen alas venäläisen sotilaskoneen Turkin ja Syyrian rajalla. Amerikkalaislähteiden mukaan kone oli Syyrian puolella, kun se pudotettiin.

Venäjä kertoi aamulla, että toinen eilen alasammutun venäläiskoneen lentäjistä on hengissä. Syyrian armeijan joukot pelastivat lentäjän ja kuljettivat hänet Venäjän sotilastukikohtaan.

– Toinen lentäjä haavoittui hypätessään laskuvarjolla. Jihadistit tappoivat hänet maassa raakalaismaisella tavalla, kertoi Venäjän Ranskan-suurlähettiläs Aleksander Orlov Europe 1 -radioaseman haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Orlovin mukaan Venäjä haluaa koota yhteisen liittouman taistelemaan Isistä vastaan. Mukaan tulisivat Ranska, Yhdysvallat ja mahdollisesti myös muita maita, jos ne niin haluavat.

– Jos Turkki haluaa mukaan, he ovat tervetulleita, suurlähettiläs sanoi.

Venäjä on tehnyt koneen pudottamisen jälkeen toistakymmentä ilmaiskua Latakiaan, minne kone putosi. Aluetta on myös tulitettu ohjuksin venäläisistä sota-aluksista Välimerellä.

"Älkää matkustako Turkkiin"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kehottanut venäläisiä olemaan matkustamatta Turkkiin. Putinin mukaan venäläisen sotilaskoneen tarpeeton tuhoaminen ja venäläislentäjän kuolema vaativat vastatoimia.

Putin sanoi Tass-uutistoimiston mukaan myös, että Turkin nykyinen johto on tukenut maan muuttumista entistä islamilaisemmaksi jo vuosia.

– Ongelmana ei ole pelkästään eilen todistamamme tragedia. Ongelma on paljon syvempi: olemme nähneet miten Turkin nykyinen johto on jo lukuisia vuosia harjoittanut tarkoituksellista politiikkaa, jolla tuetaan maan islamisaatiota, Putin sanoi.

Presidentin mukaan Venäjän käytössä olevaa sotilastukikohtaa Syyrian Latakian maakunnassa lähetetään turvaamaan uudenaikainen ilmapuolustusjärjestelmä.

Venäjän puolustusministeriö mukaan Venäjä aikoo tuhota kaikki potentiaalisesti vaaralliset kohteet Syyriassa. Venäjä niin ikään päätti, että vastedes kaikkia maan ilmaiskuja Syyriassa suojaa hävittäjä. Tuhoutunut Su-24 oli rynnäkkökone, jotka eivät ole ilmataistelussa yhtä tehokkaita kuin hävittäjät.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt