Venäjä: Koneemme on ammuttu alas Syyriassa - video tilanteesta

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

TURKKI
Moskova vahvistaa, että Syyrian rajalla alasammuttu lentokone oli Venäjän Su-24.

UUTISTOIMISTO Interfaxin mukaan Venäjän puolustusministeriö epäilee yhden sen koneista pudonneen Syyriassa. Su-24-rynnäkkökoneen kaksi lentäjää onnistuivat pelastautumaan heittoistuimilla, mutta heidän kohtalostaan ei vielä tietoa.

CNN Turk -kanavan mukaan yksi lentäjistä on al-Assadin hallintoa vastustavien turkmeeni-joukkojen hallussa Pohjois-Syyriassa. Joukot etsivät toista lentäjää. Myös venäläisten helikoptereiden on nähty etsivät pilotteja.

– Tänään Syyrian alueella, todennäköisesti maasta kohdistuneen tulituksen johdosta Venäjän ilmajoukkoihin kuuluva Su-24 on syöksynyt maahan, vahvisti Venäjän puolustusministeriö nettisivuillaan.

– Kone oli lentänyt 6 000 metrin korkeudessa. Lentäjien kohtalosta ei ole varmistettua tietoa. Alustavien tietojen mukaan heidän onnistui kuitenkin pelastautua heittoistuimilla.

Turkin mukaan sen ilmatilaa lähestyi Syyrian puolelta kaksi sotilaskonetta. Turkin asevoimat kertoo venäläisten loukanneen ilmatilaa 10 kertaa viiden minuutin aikana, ennen kuin toinen niistä ammuttiin alas. Koneita oli varoitettu ensin.


VENÄJÄN puolustusministeriö väittää kykenevänsä todistamaan, ettei venäläiskone loukannut Turkin ilmatilaa, vaan oli Syyrian puolella koko lentonsa ajan.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen kertoi IS:lle jo lokakuun puolivälissä, että Venäjällä ja Yhdysvalloilla on kyky tarkkailla Syyrian ilmatilaa tehokkaasti koko ajan. Syyllinen mahdolliseen vahinkoon löytyisi nopeasti, eikä ainakaan väärinkäsityksen vaaraa olisi.


Hän ei nähnyt mahdollisuutta, että vahinkolaukaus tai yhteentörmäys Syyrian ilmatilassa johtaisi muuhun kuin diplomaattisen tilanteen kiristymiseen.

– Kumpikaan osapuoli ei halua – vaikka vahinko sattuisikin – että se aiheuttaisi eskalaatiota Syyriassa toimivien ulkovaltojen välillä, Paronen sanoo.


TURKIN sotilaslähteet kertoivat tiistaina, että kaksi Turkin F-16-hävittäjää ampui alas venäläishävittäjän, joka oli loukannut maan ilmatilaa Syyrian rajalla.

Syyrian ja Venäjän lentokoneet ovat pommittaneet alueella toimivia jihadisteja sekä länsimaiden tukemia Syyrian kapinallisia.

Venäläiskoneet loukkasivat Turkin ilmatilaa kahdesti lokakuun aikana. Ankara protestoi jyrkästi loukkauksia.

Lokakuussa Turkin koneet ampuivat myös alas venäläisvalmisteisen tiedustelulennokin maansa ilmatilassa. Moskova kiisti lennokin kuuluneet venäläisjoukoille.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin on tarkoitus vierailla Turkissa keskiviikkona liennyttämässä maiden välisiä suhteita sekä etsimään rauhanratkaisua Syyriaan.

Turkin mediassa on levinnyt video, jonka on kerrottu olevan tilanteesta jossa kone saa osuman ja putoaa.

Venäläisvalmisteinen rynnäkkökone

Turkin alas ampuma kone oli venäläisvalmisteinen Suhoi Su-24 rynnäkkökone.

Alun perin neuvostoliittolainen Su-24 on yhä Venäjän ilma- ja merivoimien käytössä.

Muita käyttäjiä ovat muun muassa Azerbaidzhanin, Valko-Venäjän, Kazakstanin, Libyan, Syyrian ja Ukrainan ilmavoimat.

Su-24 suunniteltiin hyökkäämään maakohteita vastaan missä tahansa sääolosuhteissa päivällä ja yöllä; se oli Neuvostoliiton kehittynein joka sään rynnäkkökone.

Konetyyppi soveltuu varustuksesta riippuen erityyppisiin tehtäviin.

Konetyypin ensilento oli 1960-luvun lopulla; vuonna 1983 käyttöön otettiin Su-24M.

Nato tuntee konetyypin koodinimellä Fencer.

Koneita on valmistettu kaikkiaan yli 1400.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt