Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty vei 13-vuotiaan veljensä Syyriaan – Isisin nuorin jihadisti? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty vei 13-vuotiaan veljensä Syyriaan – Isisin nuorin jihadisti?

Julkaistu: 23.11.2015 9:48, Päivitetty 23.11.2015 10:32

Saint-Denis’n piirityksessä surmansa viime keskiviikkona saanut Abdelhamid Abaaoud on Pariisin terrori-iskujen pääepäilty. Hänen pikkuveljensä on uutisoitu olleen Isisin nuorin jihadisti.

PARIISIN terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty 28-vuotias Abdelhamid Abaaoud sai surmansa Ranskan poliisin erikoisjoukkojen operaatiossa Pariisin Saint-Denisin lähiössä keskiviikkona.

Asunnossa kuoli kaikkiaan kolme ihmistä, Abaaoudin lisäksi rankassa tulitaistelussa ja räjähdyksissä kuoli hänen naispuolinen serkkunsa Hasna Ait Boulahce. Kolmatta ruumista ei ole tunnistettu. Aluksi uskottiin, että nainen olisi räjäyttänyt itsensä räjähdevyöllä, mutta CNN:n mukaan vyön laukaisikin mies.

Abaaoudin isän Omarin asianajaja Nathalie Galant kertoi RTBF:lle torstaina, että perhe joutui antamaan dna-näytteitä, joiden perusteella Abaaoud tunnistettiin.

Isä Omar muutti Belgiaan vuonna 1975 ja piti kauppaa. Hän on palannut Marokkoon ja toivoo hartaasti tietoja toisesta pojastaan Younes Abaaoudista, Abdelhamidin pikkuveljestä.

Isoveli värväsi nuoremman Abooudin vajaat kaksi vuotta sitten mukaansa, kun hän matkusti Syyriaan liittyäkseen Isisiin. Se johti perheen täydelliseen välirikkoon.

– Hän ei usko, että hän (nuorempi veli) olisi osallistunut Pariisin hyökkäyksiin, Galant kommentoi RTBH:lle isän mietteitä.

DAILY Mail uutisoi elokuussa 2014, että 13-vuotias Younes Abaaoud on mahdollisesti Isisin nuorin jihadisti. Sosiaaliseen mediaan ladatuissa kuvissa nuori Younes poseeraa AK-47-rynnäkkökiväärin kanssa.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, onko Younes Ranskassa, Syyriassa tai jossain muualla. Ei ole myöskään tietoa, oliko hän jollakin tavalla mukana Pariisin terrori-iskuissa.

KUN Younes katosi Belgiasta yhtäkkiä, isä Omar luonnehti toimittajille oikeudenkäynnissä katoamisen yhteydessä, että Abdelhamid tuhosi heidän perheensä.

Abdelhamid Abaaoudia on pidetty Pariisin iskujen pääsuunnittelijana. Hän kuoli viime keskiviikkona.

Younes Abaaoudin olinpaikkaa ei tiedetä.

– En halua nähdä häntä enää koskaan.

Galant totesi RTBH:lle, että isän on yhä vaikea käsittää, kuinka hänen poikansa radikalisoitui siihen pisteeseen, että suunnitteli iskun, joka tappoi ainakin 130 ihmistä.

PERJANTAINA uutisoitiin, että Abaaoudin nuorempi veli pidätettiin Marokossa viime kuussa. Pidätys tehtiin, kun veli oli saapunut isänsä kotikaupunkiin Agadiriin Marokon lounaisosassa. Uutisessa ei kerrota, onko kyseessä juuri Younes Abaaoud.

Marokon turvallisuuslähteiden mukaan veli on ollut pidätettynä noin kuukauden. Vielä ei tiedetä, miksi hän matkusti Marokkoon ja onko hänellä yhteyksiä terroristisoluun Euroopassa.

Marokon turvallisuusviranomaisten sanotaan kuitenkin antaneen tietoja, jotka auttoivat ranskalaisviranomaisia tekemään ratsian Saint-Denis’n lähiössä keskiviikkona.

SITÄ mukaa kun Abaaoudista ja muista hyökkääjistä on tihkunut lisää tietoa, on käynyt yhä ilmeisemmäksi, että Ranskan ja Belgian tiedustelupalvelut tiesivät miesten jihadistitaustoista. Kiusalliseen valokeilaan on joutunut erityisesti Ranskan tiedustelu, joka ei tästä huolimatta kyennyt estämään Isis-terroristien brutaalia hyökkäystä.

Abaaoudia epäiltiin Pariisin iskujen lisäksi osallisuudesta useisiin muihin terrori-iskuihin ja niiden yrityksiin Euroopassa. Hänet oli tuomittu Belgiassa poissaolevana 20 vuodeksi vankeuteen terrorismirikoksista.

Poliisin on kerrottu ampuneen piirityksessä 5000 laukausta.

Viime tammikuussa Belgian poliisi tuhosi terroristisolun maan itäosissa, Verviers’n kaupungissa. Kaksi henkilöä sai surmansa tulitaistelussa. Abaaoudin uskotaan paenneen samassa yhteydessä ja poistuneen maasta.

ENNEN Pariisin iskuja Abaaoudin uskottiin olevan Syyriassa. Poliisi sai kuitenkin vihiä miehen olinpaikasta, kun Pariisin Bataclan-konserttisalin ulkopuolelta löytyi terroristien käyttämä kännykkä. Sen liikkeitä jäljittämällä poliisi löysi Saint-Denisin lähiöön.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve kertoi torstaina, että maan viranomaiset eivät ennen Pariisin iskuja olleet saaneet muilta Euroopan valtioilta tietoa Abaaoudin oleskelusta Euroopassa tai mahdollisesta paluusta Ranskaan. Cazeneuven mukaan Ranska oli luottanut ainoastaan omiin tiedustelutietoihinsa.

Poliisin erikoisjoukot piirittivät Abdelhamid Abaaoudia ja muita henkilöitä tuntikausia viime keskiviikkona Pohjois-Pariisissa.

Piiritetty asunto tuhoutui pahaan kuntoon.

Useat asiantuntijat ovat arvioineet, että ongelma ei ole niinkään tiedustelussa, vaan lähinnä sen tuottamien tietojen analysoinnissa. Pariisin iskujen tekijät olivat tunnettuja jihadisteja, mutta heidän välillään olleet yhteydet olivat jääneet hämärän peittoon. Oman haasteensa tuovat terroristien viestittelyssään käyttämät salausmenetelmät.

Ongelmia on myös Euroopan maiden tiedustelupalveluiden keskinäisessä tietojen jakamisessa. Myös Belgian viranomaiset ovat myöntäneet, etteivät tienneet Abaaoudin paluusta.

CNN:N kansainväliseen diplomatiaan erikoistuneen toimittajan Nic Robertsonin mukaan Euroopassa vapaan ja helpon matkustamisen takaava Schengenin sopimus on osa ongelmaa. Myös Ranskan ulkoisen tiedustelun DGSE:n entinen turvallisuuspäällikkö Alain Chouet luonnehti AFP:lle Schengen-alueen rajavalvontaa koskevaa ongelmaa isoksi.

Kritiikistä huolimatta asiantuntijat ovat sitä mieltä, että haasteen laajuus tekee kaiken terroristien toiminnan jäljillä pysymisestä mahdotonta.

– Sormet osoittavat Ranskan tiedustelupalveluun, mutta tarkkailtavien suuri määrä tekee tehtävästä musertavan. Joku on aina päässyt seulan läpi, totesi lontoolaisen, riskejä kartoittavan IHS-palvelun turvallisuusanalyytikko Kit Nicholl AFP:lle.

13-vuotias jihadisti Younes Abaaoud on poseerannut sosiaalisessa mediassa rynnäkkökiväärin kanssa.