Niinistö: Itärajalla voi tapahtua iso muutos

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Jos pääsy Norjaan pohjoisessa vaikeutuu, muuttoliike Suomen itärajalla voi olla mittavaa, presidentti Sauli Niinistö arvioi. Norja on kiristämässä maahanmuuttopolitiikkaansa.
Tähän mennessä Venäjän kautta on tullut Suomeen varsin vähän turvapaikanhakijoita. Pohjois-Venäjältä turvapaikanhakijoiden virta on kohdistunut Norjaan.

IS uutisoi jo viime viikolla, että Venäjällä laittomasti jo pitkään oleskelleiden siirtolaisten keskuuteen on levinnyt pikavauhtia tieto siitä, että oikeudesta hankittu karkotuspäätös voi olla heidän pikainen pääsylippunsa Venäjän rajan yli Norjaan.

Kyse on Venäjän viranomaisten tulkinnasta, jonka mukaan ulkomaalainen henkilö voi poistua Venäjältä esteettä haluamaansa maahan, mikäli hänellä on hallussaan passi ja sen lisäksi karkotuspäätös venäläisestä oikeudesta.

– He menevät nyt itse vapaaehtoisesti ilmoittautumaan Venäjän viranomaisille ja kertovat, että he ovat rikkoneet maassaolosääntöjä, turvapaikanhakijoiden rallia Nikkelissä Pohjois-Venäjällä läheltä seurannut nainen kertoi IS:lle.

Naisen mukaan on selvää, että halu ilmoittautua vapaaehtoisesti Venäjän viranomaisille liittyy siihen, että pakolaiset luottavat viranomaisten päästävän heidät sen jälkeen nopeasti Norjaan.

”Jos reitti tukitaan, etsitään uusi”

Norjaan on syksyn aikana mennyt jo noin 3 200 turvapaikanhakijaa Venäjältä.

– Aina kun joku reitti tukitaan tai matka hankaloituu, etsitään uusi reitti, jota pitkin kyetään kulkemaan kohti määränpäätä, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jussi Sainio sanoo IS:lle.

Norja on suunnitellut lakimuutosta, joka mahdollistaisi Venäjältä saapuvien turvapaikanhakijoiden pikakäännytykset. Norjan käsityksen mukaan Venäjä on turvallinen maa, joten Venäjällä pitkään asuneet ulkomaalaiset eivät ole kiireellistä suojelua tarvitsevia sotapakolaisia.

Suomi varautuu

Sainio kertoi jo viime viikolla Suomen varautuvan siihen, että turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa Venäjän suunnalta.

– On kuitenkin todettava, että ilmiössä tapahtuvien muutosten ennustaminen ei ole helppoa.

Norjan Kirkkoniemeen on tullut Venäjältä jo yli 4 200 turvapaikanhakijaa, ja määrä on kasvanut viime aikoina noin 150 henkilön päivävauhtia.

E: Jutusta on poistettu tieto maanantaisesta äänestyksestä, joka viittasi viime maanantaihin, sekä kahteen kertaan jutussa ollut sitaatti klo 16:04.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt