Nuori sankarinainen jäi tulitukseen lohduttamaan haavoittuneita: ”Hän ei kyennyt enää hengittämään” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nuori sankarinainen jäi tulitukseen lohduttamaan haavoittuneita: ”Hän ei kyennyt enää hengittämään”

Pariisin terrori-iskun dramaattisella valvontakameravideolla näkyvä nuori naistarjoilija kertoi kauhunhetkistään, tunteistaan ja ajatuksistaan brittilehti Daily Mailille.

20.11.2015 9:07

– Olisin mieluummin kuollut itse kuin jättänyt heidät kuolemaan, kertoi marokkolaistaustainen, Pariisissa syntynyt Jasmine El Youssi, 20.

Youssi oli asemiesten poistuttua ensimmäinen, joka meni kadulle lohduttamaan haavoittuneita ja kuolevia ihmisiä.

Sitä ennen hän oli osoittanut rohkeutensa ravintolassa sisällä.

– Tiedän miltä tuntuu olla yksin enkä olisi voinut elää sen ajatuksen kanssa, etten olisi yrittänyt auttaa.

Terroristi Salah Abdeslam ampui ravintolaan 30 laukausta.

Videon alussa Youssi ja hänen serkkunsa, miestarjoilija Samir, keskustelevat baaritiskillä, kun ammunta alkaa. He syöksyvät yhdessä tiskin taakse suojaan ja Samir jatkaa pian alakertaan, kellarikeittiöön.

Kadulta juoksee tiskin taakse nuorehko nainen. Youssi ei seuraa Samiria, vaan jää naisen luokse ja kietoo kätensä tämän ympäri. Naiseen oli osunut ranteeseen. Hän vuoti verta.

Youssi kertoi Daily Mailille luulleensa aivan aluksi kyseessä olleen vain lasten paukutteluleikki. Sitten ikkuna särkyi ja luoteja alkoi tulla sisään.

– Rukoilin vain, että se loppuisi. Haavoittunut nainen juoksi luokseni. Halusin suojella häntä. Hänellä oli reikä ranteessa.

Tämä noin 25-vuotias nainen itki poikaystävänsä olevan yhä ulkona ja varmasti kuolleen. Todellisuudessa poikaystävä jäi henkiin.

– Huomasin hänen pelkonsa ja kauhunsa ja että hän oli loukkaantunut. En olisi voinut jättää häntä.

Pienen kuvan mies tarjoilija on jo juossut kellariin, Jasmine El Youssi jäi baaritiskin taakse hoivaamaan ranteeseen haavoittunutta naista.­

Youssi ja nainen syöksyivät yhdessä alakertaan. Nainen valitti, ettei tuntenut enää omaa kättään.

Vain minuutteja ammunnan päättymisen jälkeen Youssi uskaltautui ulos kadulle. Vastapäisen kukkakaupan työntekijän mukaan hän oli ensimmäinen kadulle tullut.

– Menin ulos auttaakseni, mutta se oli myöhäistä. Siellä oli kolme kuollutta ja yksi nainen teki kuolemaa. Hän katsoi minua. Pidin häntä kädestä muutaman sekunnin. Sitten hän kuoli.

Naisen katse palaa yhä Youssin mieleen.

– Hän oli jo kuollut, mutta ruumis oli vielä hetken elossa.

Vieressä kuoli mies. Youssi ei pysty unohtamaan kuolevien katseita. Hän ei ollut koskaan aiemmin nähnyt samanlaista.

–  Hän ei kyennyt enää hengittämään. Katse oli aivan tyhjä. He eivät olleet enää peloissaan tai tuskissaan.

Youssi kierteli ja yritti kysellä, miten ihmiset voivat. Tuttu poliisi oli opettanut hänelle, että tuollaisessa tilanteessa pitää yrittää puhutella uhreja nimellä, mutta hän ei tuntenut heitä. Ja he olivat jo kuolleita.

Youssi silitti miehen päätä.

Näky vainoaa yhä Youssia - kuolleet ja kuolevat ihmiset.

Youssi on miettinyt, mitä tapahtui ja miksi. Yksinkertaisuudessaan ajatus on musertava.

– He kuolivat, koska he halusivat nauttia musiikista ja oluesta ystäviensä kanssa ja koska he olivat kävelemässä väärällä kadulla, sanoo Youssi Daily Mailin haastattelussa.

Terroristin ase jumittui juuri kun hän oli ampumassa naisen terassilla.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?