Ulkomaat

Iso poliisioperaatio Pohjois-Ruotsissa – terrori-iskun valmistelusta epäilty otettu kiinni

Julkaistu: , Päivitetty:

Ruotsi
Ruotsin poliisilla on ollut torstai-iltana käynnissä mittava operaatio Bolidenissä, Skellefteån luoteispuolella.
Operaation yhteydessä on otettu kiinni terrori-iskun valmistelusta epäilty, äärijärjestö Isisiin kytköksissä oleva irakilaismies, Mutar Muthanna Majid. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo vahvisti miehen kiinnioton kello yhdeksän jälkeen verkkosivuillaan.

Ruotsin poliisi pidätti eilen poissaolevana 25-vuotiaan Mutar Muthanna Majidin terrori-iskun valmistelusta. Tänään Norjan kerrottiin etsintäkuuluttaneen miehen. Terroriepäillyn etsinnässä on ollut mukana myös Suomen viranomaisia.

Aftonbladetin Twitter-tilin mukaan epäilty saatiin kiinni kuvan osoittamalta rivitaloalueelta.Jos twiitti ei näy oikein, katso se tästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bolidenissä toteutetussa operaatiossa oli osallisina sekä Ruotsin poliisin että maan turvallisuuspoliisi Säpo.

Paikallinen silminnäkijä kertoi illalla sanomalehti Norranille nähneensä, kuinka aseistettu iskuryhmä eteni noin puoli seitsemän aikaan yhteen Bolidenissä sijaitsevista taloista. Dagens Nyheter -lehden mukaan Majid olisi jäänyt kiinni turvapaikanhakijoille tarkoitetussa, Ruotsin maahanmuuttoviraston hallitsemassa, vastaanottokeskuksessa. Keskus koostuu neljästä Skolgatanin ja Marina Gränsenin risteyksessä sijaitsevasta rakennuksesta.

Säpon lehdistötiedottajan Sirpa Franzénin mukaan kiinniottotilanne sujui rauhallisesti. Uutistoimisto TT:lle haastattelun antanut Franzén ei kuitenkaan suostunut vahvistamaan, että terrori-iskun valmistelusta epäillyn miehen kiinniotto olisi tapahtunut nimenomaan Bolidenissä.

– En voi vahvistaa, missä kaupungissa pidätys suoritettiin, mutta Ruotsissa se kuitenkin tapahtui. Isku tehtiin poliisin tukemana.

Franzénin mukaan seuraavaksi vuorossa ovat miehen kuulustelut. Hän oli varsin vaitonainen myös pidätykseen johtaneista olosuhteista ja mahdollisista silminnäkijävihjeistä, jotka johtivat viranomaiset etsintäkuulutetun jäljille.

– En voi mennä yksityiskohtiin. On paljon avoimia kysymyksiä ja olemme tämän henkilön liikkeistä erittäin kiinnostuneita emmekä halua vaarantaa tutkintaa millään muotoa, Franzén tyytyi toteamaan.

Aftonbladetin haastattelemien poliisilähteiden mukaan vielä ei ole poissuljettua, etteikö torstai-iltana kiinniotetulla terroriepäillyllä voisi olla Ruotsissa apureita. Tämänhetkisten tietojen mukaan torstai-iltaisessa operaatiossa pidätettiin vain yksi henkilö.

Ruotsin turvallisuuspoliisi tiedotti keskiviikkoiltana nostavansa Ruotsin terroriuhkatasoa viisiportaisen asteikon toiseksi ylimpään luokkaan. Säpo kertoi saaneensa ”konkreettista tietoa”, jonka perusteella toimiin ryhdyttiin.

Torstaina Säpo totesi pitävänsä Ruotsin terroriuhkatason nykyisessä luokassaan Majidin kiinniotosta huolimatta.


Strategia terrorismin torjumiseksi käyttöön

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi torstaina uusista keinoista, joilla maassa pyritään torjumaan kasvanutta terrorismin uhkaa. Hän kuvaili tilannetta vakavaksi.

– Olemme olleet naiiveja, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Turvallisuuspoliisi Säpo nosti keskiviikkona Ruotsin uhkatason toiseksi ylimmälle eli nelostasolle. Tämä tarkoittaa, että mahdolliseen terrori-iskuun on todennäköisesti sekä halua että kykyä. Uhkatasoa ei ole koskaan aiemmin ollut tarvetta nostaa nelostasolle.

Hallitus aikoo ottaa käyttöön kansallisen strategian terrorismin torjumiseksi.

Aftonbladetin mukaan Löfven toivoo selvitystä, miten poliisi pystyisi paremmin kuuntelemaan epäiltyjen Skypen kautta käymiä keskusteluja. Nyt oikeus rajoittuu vain puhelinkuunteluun.

Yksi mahdollisuus on myös, että epäiltyjen koneisiin sijoitettaisiin niin sanottuja troijalaisia, joiden avulla pystytään valvomaan tietokoneiden sisältöä.

Lisäksi turvallisuuspoliisille myönnetään lisää rahaa ja julkisten paikkojen valvontaa tehostetaan kameroilla paikoissa, joihin voi kohdistua terrorismin uhkaa. Tällaisia ovat esimerkiksi mediatalot ja uskonnolliset rakennukset.

Ruotsi aikoo myös jatkaa rajatarkastuksia ainakin joulukuun 11. päivään asti.