Venäjä lähetti kovan nyrkin Syyrian taivaalle – Tu-160 ja Tu-95 -pommittajat aloittivat iskut

rac

Julkaistu:

Venäjä on aloittanut tiistaina Syyriassa ilmaiskut, joissa käytetään paljon järeämpää kalustoa kuin aiemmin.
Presidentti Vladimir Putin sanoi aiemmin tiistaina Venäjän kiihdyttävän iskuja Syyriaan, koska venäläisen matkustajakoneen tuhoutuminen Egyptissä on paljastunut terroriteoksi. Syyttävä sormi on osoittanut Isisiin, vaikka todisteita sen osallisuudesta ei ole esitelty.

Pian tämän jälkeen kerrottiin, että Venäjä on laukaissut Syyriaan risteilyohjuksia ja myös pitkän matkan pommikoneet ovat iskeneet kohteisiin. Iltapäivällä Venäjän armeija kertoi, että se lähettää 25 pitkän matkan pommikonetta Syyrian iskuihin. Venäläisen Interfax-uutistoimiston mukaan tiistaina iskuissa käytettiin Tupolev Tu-160 ja Tu-95 -koneita. Kyseessä ovat raskaat pommikoneet, jotka voivat kantaa perinteisen pommikuorman lisäksi ohjuksia ja jopa ydinaseita.

Tu-160 (Naton koodinimi Blackjack) on 1980-luvulla kehitetty yliäänipommikone. Tu-95 (Bear) on puolestaan jo 1950-luvulla kehitetty strateginen pommikone, jonka versio on edelleen palveluskäytössä. Tu-95:n ja Tu-160:n lennot ovat herättäneet huomiota eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltojen rannikoilla varsinkin Ukrainan kriisin puhjettua. Tu-95-pommittajat ovat lentäneet myös Suomenlahdella ja Itämerellä.


Yhdysvaltain mukaan Venäjä ilmoitti etukäteen iskuista. Maat ovat sopineet tietojen vaihdosta onnettomuuksien välttämiseksi. Yhdysvaltain mukaan Venäjän operaatio ei vaikuttanut Yhdysvaltain operaatioihin.
Ranskan mukaan Venäjän kohteena olisi Isisin hallintokaupunki Raqqa, jonne myös ranskalaiskoneet ovat iskeneet tiistaina. Ranskalaislähteiden mukaan risteilyohjukset on laukaistu Välimerellä olevilta sota-aluksilta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan muun muassa Raqqan alueelle iskivät venäläiset Tu-22-pommittajat, jotka ovat niin ikään pitkän matkan pommikoneita. Venäjä ei ole ilmoittanut, lensivätkö koneet Syyriaan Venäjältä. Aiemmin Venäjä on kertonut lähettäneensä Syyrian lentotukikohtiin toisentyyppisiä rynnäkkökoneita, hävittäjiä ja hävittäjäpommittajia.

Venäjä ilmoitti pommituksen kohteena olleen Isisin asemat, mutta tätä ei ole vahvistettu muualta. Venäjä on aiemmin pommittanut Isisin lisäksi muiden kapinallisryhmien asemia ja tukikohtia.

Yllä olevalla videolla Venäjän armeijan julkaisemaa kuvaa pommituksista Syyriassa marraskuun alussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt