Ulkomaat

EU-maat hyväksyivät sotilasavun Ranskalle – lakiesitys tulossa pikavauhtia eduskuntaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Ranska
EU-maat ovat yksimielisesti hyväksyneet Ranskan pyynnön EU:n turvatakuiden käyttöönotosta.
Ranskan presidentti Francois Hollande kertoi eilen puheessaan, että aikoo vedota Lissabonin sopimuksessa päätettyyn puolustuslausekkeeseen. Lauseke velvoittaa EU-jäsenmaat antamaan sotilaallista apua, jos toinen jäsenmaa joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherinin ilmoitti tänään, että EU-maat ovat yksimielisesti hyväksyneet Ranskan pyynnön EU:n turvatakuiden käyttöönotosta.


Suomen apu Ranskalle voisi olla poliisiyhteistyön kaltaista viranomaistukea, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (ps). Sotilaallisen avun mahdollistava lakiesitys on tulossa eduskuntaan ensi vuoden alussa. Niinistön mukaan lainsäädännön valmistelua on kiirehditty.

Niinistön mukaan EU:n puolustusministerien lupaama tuki Ranskalle oli ennen muuta poliittista, mutta esimerkiksi Britanniassa on valmiutta auttaa Ranskaa sotilaallisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistön mukaan keskustelut Ranskan pyytämistä turvatakuista jatkuvat maiden välillä kahdenvälisesti ja EU:lla on koordinaatiorooli. Niinistö sanoi STT:lle, että Ranskan pyyntö on merkittävä virstanpylväs EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Mogherinin mukaan EU:n turvatakuiden käyttöönotto on poliittinen toimi, joka eroaa Naton turvatakuista. Asiasta on vielä tehtävä muodollinen päätös.

Turvatakuiden käyttöön ottoa ei ole koskaan ennen pyydetty EU:n historiassa.

Suomelle vahva merkitys

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen vuonna 2008 tehdyssä selvityksessä kävi ilmi, että turvatakuulausekkeella on Suomelle vahva poliittinen ja periaatteellinen merkitys. Tiilikaisen mukaan on myös mahdollista, että lauseketta voitaisiin soveltaa muissakin kuin varsinaisen sotilaallisen tilan uhatessa.

– Näyttää siltä, että Ranska on asettunut sille kannalle, että vaikka turvatakuulauseke puhuu avunannosta sotilaallisen hyökkäyksen tilanteessa, niin lausekkeen laajempikin tulkinta on mahdollinen, eli sitä voisi käyttää toisenlaisissakin uhkatilanteissa, mitä terrorismikin on, Tiilikainen sanoi Ilta-Sanomille myöhään maanantai-iltana.


Tiilikainen arvioi, että jos turvatakuulauseke otetaan käyttöön, Suomella on valmius antaa sotilaallista apua.

– Suomella on periaatteessa lainsäädännöllinen valmius antaa toiselle jäsenmaalle sotilaallistakin apua, mutta se viimeinen silaus meiltä lainsäädännöstä puuttuu. Meillä on nyt vasta käynnissä lainsäädäntöhanke joka mahdollistaa voimakeinoapujen antamisen, Tiilikainen sanoi.

– Tämä voi olla myös solidaarisuuden ja tuen ilmaisu, mutta kyseessä on aika järeä instrumentti, sillä turvatakuulauseke liittyy pääsääntöisesti sotilaalliseen avunantoon, sanoo Tiilikainen

Ota kantaa

Pitääkö Suomen antaa sotilaallista apua Ranskalle?

Kyllä 58% Ei 42%
Ääniä yhteensä 44803

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt