Pariisin iskujen ”aivoiksi” nimetty terroristi väittää: Liikuin vapaasti pitkin Eurooppaa ja hankin aseita

rac

Julkaistu:

Pariisin iskut
Pariisin perjantaisten terrori-iskujen suunnittelijaksi epäilty Abdelhamid Abaaoud pilkkaa Euroopan maiden turvatoimia äärijärjestö Isisin Dabiq-julkaisussa.

ÄÄRIJÄRJESTÖ Isis julkaisi Dabiq-propagandalehtensä helmikuun numerossa Pariisin iskujen suunnittelijaksi epäillyn Abdelhamid Abaaoudin haastattelun, jossa tämä väittää osallistuneensa useiden terrori-iskujen suunnitteluun Euroopassa.

27-vuotiaan belgialaisen Abaaoudin mukaan pääsy Eurooppaan ei ollut helppoa, mutta kuukausien määrätietoisten ponnisteluiden jälkeen hän onnistui matkustamaan jihadistiystäviensä kanssa Belgiaan.

– Onnistuimme hankkimaan aseita ja perustamaan turvatalon samanaikaisesti kun suunnittelimme iskuja ristiretkeläisiä vastaan, Abaaoud väittää Dabiqin haastattelussa.

”Ristiretkeläisillä” Abaaoud viittaa terroristien propagandatermein länsiliittoumaan, joka toteuttaa Isisin vastaisia iskuja Syyrian ja Irakin maaperällä.

Abaaoud on Pariisin iskujen jälkeen noussut Euroopan etsityimpien miesten joukkoon. Hänen väitteitään ei ole mahdollista vahvistaa.

”Viranomainen päästi menemään”

Haastattelussa Abaaoud kertoo pystyneensä liikkumaan Euroopassa varsin vapaasti, vaikka hänen kuvansa päätyi tiedotusvälineisiin terrorismikytkösten käytyä ilmi.

– Viranomainen on jopa pysäyttänyt minut verratakseen ulkonäköäni kuvaani. Hän ei havainnut yhdennäköisyyttä, vaan päästi minut menemään, Abaaoud ihmettelee.


Onni kääntyi vasta kun belgialaisviranomaiset saivat tietoonsa aseilla ja räjähteillä varustetun turvatalon sijainnin. Yli 150 Belgian ja Ranskan armeijan erikoisjoukkojen sotilasta teki taloon rynnäkön, jonka yhteydessä kaksi terroristiepäiltyä sai surmansa. Abaaoud ei rynnäkköhetkellä ollut talossa.

Talosta löytyneet materiaalit kuitenkin yhdistivät Abaaoudin terrori-iskujen suunnitteluun ja eri maiden tiedustelupalvelut alkoivat jahdata häntä.

Tällä hetkellä Syyriassa?

Etsintäkuulutuksista huolimatta mies pysyi vapaana ja pääsi omien sanojensa mukaan helposti Syyriaan.

– Minun nimeni ja kuvani olivat kaikkialla uutisissa ja siitä huolimatta pystyin oleskelemaan heidän kotimaassaan, suunnittelemaan iskuja heitä vastaan ja poistumaan turvallisesti, kun siitä tuli tarpeellista, Abaaoud toteaa haastattelussa.

Pariisin perjantaisen terrori-iskun tutkintaa lähellä oleva lähde kertoi maanantaina uutistoimisto Reutersille, että terrorismikytköksistä tunnettua Abaaoudia epäillään iskujen pääsuunnittelijaksi.

– Hän vaikuttaa olevan aivot useiden Euroopassa suunniteltujen hyökkäysten takana, nimettömänä pysyttelevä lähde kuvaili Reutersille.


Ranskalaislehti Liberation kertoo tämän olleen myös viime elokuussa toteutetun, epäonnistuneen junahyökkäyksen taustalla.

Miehen tämänhetkisestä olinpaikasta ei ole varmistettua tietoa, mutta Reutersin mukaan hänen epäillään olevan parhaillaan Syyriassa. Belgialaisviranomaiset eivät ole vahvistaneet iskujen suunnittelijaksi epäillystä vuotaneita tietoja.

Poliisi veti vesiperän

RTL:n mukaan Abaaoud on kotoisin Brysselissä sijaitsevasta Molenbeekin kaupunginosasta, jossa poliisi järjesti maanantaina suuroperaation. Myös useiden muiden Pariisin terrori-iskuista epäiltyjen tiedetään asuneen samassa paikassa.

Syyttäjänviraston mukaan maanantaisen operaation kohteena oli ranskalaismies, jonka epäillään osallistuneen Pariisin terrori-iskujen toteuttamiseen. Poliisi veti vesiperän, eikä pidätyksiä tehty.

Ranskassa poliisi on maan sisäministerin mukaan pidättänyt ratsioissa yli 20 ihmistä ja yli sata on asetettu kotiarestiin. Aseita on löytynyt yli 30.

Pariisin terrori-iskut

Jihadistijärjestö Isis teki myöhään perjantai-iltana Pariisissa useita terrori-iskuja. Kuolonuhrien lukumäärä oli maanantaiaamuna 129. Haavoittuneiden määräksi on kerrottu 349. Heistä tehohoidossa oli sunnuntai-iltana 42.

Ulkoministeriön tietojen mukaan uhrien joukossa ei ole suomalaisia.


Seitsemän terroristia kuoli iskujen yhteydessä.


Iskuihin osallisuudesta epäillyn Salah Abdeslamin, 26, kerrotaan paenneen Ranskasta Belgiaan. Poliisi etsi Abdeslamia Brysselin Molenbeekissa maanantaina valtavassa operaatiossa, joka päättyi tuloksettomana. Abdeslamin kahden veljen kerrotaan myös olleen mukana iskuissa. Ibramihin, 31, tiedetään räjäyttäneen itsensä Comptoir Voltaire -kahvilan ulkopuolella. Kolmas veli Mohamed pidätettiin myöhään sunnuntaina mutta vapautettiin maanantai-iltapäivänä.


Kolmen tunnistetun veljeksen lisäksi yhden terroristeista tiedetään olevan 20-vuotias belgialainen Bilal Hadfi. Hän on viettänyt aikaa Syyriassa ennen paluutaan Eurooppaan. Hadfi räjäytti räjähdeliivinsä Stade de France -stadionilla.

Stadionilta kerrotaan löytyneen myös syyrialainen passi nimellä Ahmed Almuhamed. Ranskalaiset syyttäjät ovat vahvistaneet, että stadionilla kuolleen itsemurhaiskijän sormenjäljet täsmäävät henkilöön, joka saapui Eurooppaan turvapaikanhakijana lokakuun alussa. Hän kulki Ahmed Almuhamed –nimellä, mutta hänen oikeaa henkilöllisyyttään ei tiedetä.


Ranskalaisen tv-kanava BFMTV:n mukaan yksi hyökkääjistä oli Pariisissa vuonna 1987 syntynyt Samy Amimour. Hänen kerrotaan olleen kotoisin Pariisin pohjoisosassa sijaitsevasta Bobignysta, jossa poliisi on tehnyt ratsioita maanantaiaamuna. Samy kuoli hyökkäyksen yhteydessä.


Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäillään belgialaista Abdelhamid Abaaoudia, jonka osuutta ei kuitenkaan ole vahvistettu. Abaaoudin kerrotaan olevan parhaillaan Syyriassa.


Ranskan poliisi teki maanantain vastaisena yönä 168 ratsiaa eri puolilla maata. Viranomaislähteiden mukaan ratsioita on tehty ainakin Pariisin lähettyvillä Bobignyssa sekä Lyonin kaupungissa. Lyonissa poliisin kerrotaan pidättäneen viisi ihmistä ja takavarikoineen useita aseita.


Ratsioita on tehty myös Toulousessa, vahvistetaan paikallisen syyttäjän toimistosta. Ranskalaislehden mukaan myös Grenoblessa on pidätetty useita ihmisiä ja takavarikoitu aseita.


Iskujen vuoksi Ranskaan on julistettu hätätila ja rajavalvontaa on tiukennettu.