Irak varoitti Ranskaa päivää ennen terrori-iskuja – kertoi hyytäviä yksityiskohtia suunnitelmasta

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Pariisin iskut
Uutistoimisto AP:n mukaan Irakin tiedusteluviranomaiset varoittivat Ranskaa Isisin lähestyvistä iskuista vain päivää ennen Pariisin verilöylyä. Irakin tiedusteluviranomaisten tietojen mukaan iskuja olisi suunniteltu Syyrian Raqqassa.
Uutistoimisto AP on saanut selville, että Irakin tiedusteluviranomaiset varoittivat Isisin lähestyvistä iskuista vain päivää ennen Pariisin terrori-iskuja, kertoo Mashable.

Irakin tiedustelu oli välittänyt Ranskalle lähetteen, jossa kerrottiin, että äärijärjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi oli määrännyt iskun Syyriassa ja Irakissa Isisiä vastaan taisteleviin koalitiomaihin. Terroristijärjestö oli uhannut pommi-iskuilla myös Irania ja Venäjää.

Irakilaisilla ei ollut tarkkoja tietoja, milloin ja missä hyökkäys tapahtuisi. Ranskalainen turvallisuusviranomainen kertoi AP:lle, että Ranskan tiedustelu saa tällaista viestiä ”koko ajan” ja ”joka päivä”.

Uutistoimisto sai käsiinsä kopion Irakin viranomaisten lähetteestä, jossa neljä tiedusteluviranomaista varoitti erityisesti Ranskaa mahdollisesta iskusta.

Hyytävistä yksityiskohdista varoitettiin etukäteen

Irakin tiedusteluviranomaisten mukaan Ranskaa varoitettiin iskuihin mahdollisesti liittyvistä hyytävistä yksityiskohdista. Näiden tietojen mukaan Pariisin terrori-iskuja olisi suunniteltu Syyrian Raqqassa, missä hyökkääjiä olisi etukäteen koulutettu erityisesti tätä operaatiota varten.

Nimettöminä pysytelleiden irakilaisten viranomaislähteiden mukaan koulutuksen jälkeen Isisin Ranskan nukkuva solu tapaisi hyökkääjät ja auttaisi heitä toteuttamaan suunnitelman.

Tiedusteluviranomaisten mukaan iskuissa tulisi olemaan mukana 24 ihmistä, 19 hyökkääjää ja viisi muuta logistiikassa ja suunnittelussa avustavaa henkilöä.

Isis ilmoitti lauantaina olleensa Pariisin iskujen takana. Ympäri Pariisia perjantai-iltana tehdyissä iskuissa henkensä menetti 129 ihmistä ja 350 loukkaantui.

Myös Irakin ulkoministeri Ibrahim al-Jaafari kertoi sunnuntaina toimittajille Wienissä, että Irakin tiedustelupalvelu oli saanut tiedon, että joihinkin maihin, kuten Ranskaan, Yhdysvaltoihin ja Iraniin aiottiin hyökätä. Irak oli ilmoittanut tiedustelutiedoista etukäteen näille maille.

Katso tästä: Isis selitettynä kolmessa minuutissa

Videolla kooste Pariisin iskuista: Uhreja surtiin ympäri maailmaa - poliisi teki pidätyksiä

Pariisin terrori-iskut

Myöhään perjantai-iltana tehtiin useita terrori-iskuja eri puolilla Pariisin keskustaa.


Ranskan presidentti Francois Hollande kutsui iskuja terroriteoiksi. Iskujen tekijäksi on ilmoittautunut äärijärjestö Isis.


Sunnuntaina illalla kuolonuhrien määräksi vahvistettiin 129. Haavoittuneiden määräksi oli kerrottu sunnuntaina 349. Heistä tehohoidossa oli 42.


Yksi iskun kohteista oli Bataclan-konserttisali. Konserttisaliin tehdyn iskun uhrimääräksi on kerrottu ainakin 89.


Myös Stade de France -urheilustadionin ulkopuolella iskettiin. Stadionilla pelattiin Ranskan ja Saksan välistä jalkapallo-ottelua.


Lisäksi hyökkäyksiä tehtiin muun muassa ravintoloihin.


Uusimpien tietojen mukaan seitsemän hyökkääjää kuoli iskujen yhteydessä. Poliisi on viikonloppuna pidättänyt Belgiassa seitsemän terrori-iskuista epäiltyä henkilöä.


Iskujen vuoksi Ranskaan on julistettu hätätila ja rajavalvontaa on tiukennettu.