Kommentti: Vastatoimet kovenevat koko Euroopassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vastatoimet kovenevat koko Euroopassa

Perjantai 13. marraskuuta 2015 jää historiaan koko Euroopan mustana päivänä, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Jouko Juonala.

14.11.2015 12:12 | Päivitetty 14.11.2015 12:25

Lue lisää: Ilta-Sanomat seuraa Pariisin terrori-iskuja hetki hetkeltä.

Ranskassa on jo alkanut keskustelu siitä, olisiko nämä järkyttävät terrori-iskut voitu estää. Ovatko viranomaiset tehneet tarpeeksi kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi?

Tämä on väistämätön keskustelu, joka pitää käydä. Ja sitä käydään koko Euroopassa, myös Suomessa. Viranomaisten pitää palauttaa ihmisten luottamus ja turvallisuudentunne. Valitettavasti se ei käy nopeasti. Uutiskuvasto pitää pelkoa yllä pitkään.

Yksi Ranskassa esille heitetty konkreettinen ehdotus on määrätä poliisit kantamaan asetta myös vapaa-aikanaan. Muitakin toimia varmasti tulee: valvonta lisääntyy sekä riskikohteissa että netissä, viranomaisten valmiustasoa kohotetaan ja poliisin voimavaroja lisätään – samoin paljon puhuttuja rajatarkastuksia.

Keskustelua käydään varmasti myös maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista. Suomen suojelupoliisi kertoi hiljattain seuraavansa kolmeasataa henkilöä, joilla epäillään olevan yhteyksiä terroristisiin järjestöihin. Tässä keskustelussa pitää olla varovainen: islaminuskoa ei pidä suoraan kytkeä terrorismirikoksiin, vaikka radikalisoituneita islamisteja Euroopassa onkin. Islam ei ole vihan ja väkivallan uskonto, vaikka jotkut islamin äärisuuntaukset hyväksyvätkin väkivallan.

Lähipiiri vaikuttaa eniten radikalisoitumiseen

Ranskassa on Euroopan vanhin ja suurin muslimivähemmistö. Pariisin terroristit ovat todennäköisesti nuoria, toisen tai useamman polven siirtolaisia, jotka ovat täysin integroituneita ranskalaiseen yhteiskuntaan.

Muslimiyhteisöillä on iso vastuu näistä nuorista, sillä tutkimusten mukaan lähipiirillä on suurin vaikutus nuorten radikalisoitumiseen. Siksi radikalisoitumista vastaan pitää tehdä jalkatyötä jopa aivan yksittäisissä moskeijoissa. Viranomaisten on syytä tukea tätä työtä ja olla siinä mukana. Tämä työ on alkanut myös Suomessa.

Julkisia paikkoja ei kuitenkaan koskaan saada sataprosenttisen turvallisiksi. Elämän on jatkuttava Pariisin kaltaisessa suurkaupungissa, ja kaikkialla muuallakin. Jos ihmiset pelkäävät terrori-iskuja ja alkavat muuttaa käyttäytymistään tämän pelon vuoksi, ovat terroristit voittaneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?