Suomalaistutkija Pariisin verisistä iskuista: Nämä asiat viittaavat Isisiin tai al-Qaidaan

rac

Julkaistu:

Finnish Middle East Consulting Group -yhtiön tutkija Juha Saarinen kuvaa perjantain 13. päivän iskuja Pariisissa erittäin ammattimaisiksi.
Viimeisimmät tiedot kertovat, että Pariisin iskuissa on kuollut yli 140 ihmistä.

– Lopetin twitterin seuraamisen tunti sitten, mutta iskusuunnitelma on ollut todella sofistikoitunut ja sen takana on ollut iso ryhmä. Tämä sofistikoituneisuuden taso viittaa siihen, että tukea on saatu Isisiltä tai al-Qaidalta, kertoo Saarinen Ilta-Sanomille.

Saarinen sanoo, että iskun tekijöiden ammattimaisuudesta kertoo paitsi useiden samanaikaisten hyökkäysten sarja, myös käytetyn väkivallan eri muodot.

– Samanaikaiset hyökkäykset, pommi-iskut, panttivankien otto... monia erilaisia elementtejä, mitkä kertovat resursseista.

Saarinen sanoo, että Pariisin iskujen suunnitelmaa ei ole kyhätty päivässä tai kahdessa. Siihen on käytetty aikaa ja suunnittelijoita on todennäköisesti enemmän kuin toteuttajia.

– Vaikea arvioida kun emme vielä tiedä, kuka iskun takana on, mutta suunnittelijat ovat ammattitaitoisia, kenties jopa hankkineet sotakokemusta konfliktialueilta.

– Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole riittävästi faktoja tiettyyn johtopäätökseen. Tässä vaiheessa ollaan kuitenkin vielä tilanteessa, kun on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Laajempi kuva tapahtuneesta saadaan tulevina päivinä ja viikkoina.