Norjalainen kaupunginjohtaja ihmettelee ihmisvirtaa – Miksi Venäjä ei noudata enää omia rajalakejaan?

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Pohjoisnorjalaisen Kirkkoniemen kaupunginjohtaja arvioi Ilta-Sanomille, että turvapaikanhakijoiden tulva Venäjältä on ristiriidassa Venäjän omien rajavalvontalakien kanssa.
Rune Rafaelsen on Kirkkoniemen tuore kaupunginjohtaja, joka on tunnettu Venäjän ja Norjan välisen rajayhteistyön intohimoisena puolestapuhujana ja kehittäjänä.

Rafaelsen on myös mies, joka tuntee Venäjän aiemmat rajavalvontakäytännöt kuin omat taskunsa, sillä hän on käynyt Venäjällä lukemattomia kertoja ja johtanut Norjan Barents-sihteeristöä vuosina 2001-2014.

Jutun alussa olevalla videolla kerrotaan, mikä on Suomen pakolaistilanne juuri nyt.

Tätä taustaa vasten Rafaelsenilla on kanttia arvioida muita suoremmin sitä, mitä nyt tapahtuu Venäjän puolella rajaa ja miksi sieltä on tullut tähän mennessä Norjaan jo yli 3200 turvapaikanhakijaa.

 

Venäjä on ollut aiemmin hyvin tarkka raja-alueensa valvonnassa ja liikkumisrajoituksissa.

– Venäjä on ollut aiemmin hyvin tarkka raja-alueensa valvonnassa ja liikkumisrajoituksissa. Mutta jostain syystä nyt he eivät enää noudata Norjan kohdalla omia lakejaan, kuten he tekivät vielä puoli vuotta sitten, Rafaelsen sanoi Ilta-Sanomille keskiviikkona Kirkkoniemessä.

Rafaelsenin mukaan nykyisenlainen turvapaikanhakijoiden tulva Norjaan ei olisi mahdollista, jos Venäjä noudattaisi aiempia rajavalvontakäytäntöjään.

– Aiemmin Venäjä tarkisti myös sen, että ihmisillä täytyi olla Schengen-alueen viisumi, jos he halusivat tulla yli Storskogin rajalta Norjaan, Rafaelsen sanoi.

Venäjä ei enää vaadi Schengen-alueen viisumia

Enää Venäjä ei kuitenkaan vaadi Schengen-alueen viisumia ainakaan niiltä ulkomaiden kansalaisilta, jotka haluavat poistua Venäjältä Norjaan hakemaan turvapaikkaa. Tämä kävi ilmi myös tiistaina, kun Ilta-Sanomat ylitti Venäjän ja Norjan välisen rajan Borisoglebskin ja Storskogin raja-asemien kautta.

Venäläinen rajavartija vaati suomalaisia ja norjalaisia toimittajia tuolloin poistamaan kameroistaan kuvat, joissa näkyi polkupyörilleen nousevia pakolaisia. Samalla rajavartija vastasi myös kysymykseen, miksi turvapaikanhakijoiden sallitaan ylittää raja.

– Me tarkastamme tässä ainoastaan sen, onko henkilöillä voimassa oleva passi ja Venäjän viisumi. Schengen-viisumi ei kuulu meille, vaan se on vastaanottavan osapuolen asia, rajavartija ilmoitti.


Ilta-Sanomat näki myös Venäjän puolella Nikkelissä venäläisten viranomaisten laatiman tiedotteen, jossa listattiin ne dokumentit, joiden avulla ulkomaan kansalainen saa ylittää Venäjän rajan. Listan mukaan vaihtoehtoja on kolme. Henkilöllä on oltava joko passi + Venäjän viisumi tai passi + asumisoikeuslupa Venäjälle tai passi + Venäjän antama karkotuspäätös.

 

Voin vain sanoa, että nyt he eivät noudata omia lakejaan.

Listassa ei siis mainita lainkaan sitä, että Venäjä tarkistaisi enää ulkomaan kansalaisilta esimerkiksi Schengen-viisumin olemassaoloa. Mitä ilmeisimmin omilta kansalaisiltaan Venäjä kuitenkin siis yhä vaatii Schengen-viisumin hankkimista, joten heitä Venäjä ei aio päästää vapaasti rajan yli länteen.

Rafaelsen ei halunnut ottaa keskiviikkona kantaa siihen, miksi Venäjä toimii Norjan kohdalla nyt näin.

– En voi kommentoida sitä, mitä motiiveja Venäjän viranomaisilla ehkä on tai ei ole. Mutta voin vain sanoa, että nyt he eivät noudata omia lakejaan.

Poliitikot Norjassa: Venäjän hybridisodankäyntiä

Norjassa monet poliitikot ovat jo sanoneet suoraan, että turvapaikanhakijoiden lähettäminen rajan yli on Venäjän käymää hybridisodankäyntiä Norjaa vastaan. Venäjän puolella virallinen versio on puolestaan se, että Venäjä ei voi estää ulkomaiden kansalaisia poistumasta Venäjältä niihin maihin, joihin nämä itse haluavat mennä ja josta he haluavat hakea turvapaikkaa.

Kirkkoniemessä avattiin keskiviikkona uusi vastaanottokeskus Venäjältä saapuvia turvapaikanhakijoita varten.

Kun Ilta-Sanomat vieraili Kirkkoniemen keskuksen avajaisissa, uusissa tiloissa tuli vastaan monta tuttua kasvoa, jotka olivat vielä tiistaina Venäjän puolella Nikkelissä odottamassa venäläisten ”pakolaisrallin” organisoijien heille järjestämiä 350-500 dollarin arvoisia pikkubussikyytejä ja polkupyöriä. Nikkelissä kävi puolestaan hyvin selväksi se, että ihmisvirta Norjaan on organisoitu Venäjällä erittäin systemaattisesti ja hyvässä yhteistyössä Venäjän viranomaisten kanssa.

Rafaelsenin mukaan turvapaikanhakijoiden tulo Venäjältä loppuu yhdellä ainoalla keinolla.

– Tämä asia voidaan ratkaista ainoastaan dialogissa venäläisten viranomaisten kanssa. Tapa lopettaa tämä on siinä, että he palaavat omaan aiempaan käytäntöönsä, jonka mukaan Venäjän rajoilla on hyvin tiukka kontrolli, Rafaelsen sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt