IS-raportti itärajalta: Näin Venäjä masinoi pakolaisvirtaa – ”siististi pukeutuneet” miehet valvoivat tilannetta

Julkaistu:

Rajaliikenne
Ihmisvirta Venäjältä Norjaan on liian hyvin organisoitua tapahtuakseen ilman Kremlin ylimmän johdon siunausta.
Puheet akuuttia hätää pakenevista sotapakolaisista voi unohtaa sen perusteella, mitä Ilta-Sanomat näki Norjan rajan lähistöllä sijaitsevassa Nikkelin rajakaupungissa Venäjällä.

Niin sanotun ”pakolaisvirran” organisointikeskukseksi muodostuneessa Servenoje Sijanie -hotellissa vastaan tuli yhden vuorokauden aikana monenlaisia muita kansallisuuksia, mutta ei yhtään syyrialaista.

Suurin osa perheineen liikkeellä olevista ihmisistä kertoi tulleensa aikoja sitten Venäjälle Afganistanista, mutta sen lisäksi vastaan tuli pienempiä miesvoittoisia ryhmiä esimerkiksi Egyptistä, Nigeriasta, Gambiasta, Nepalista, Pakistanista, Intiasta ja Sri Lankasta.

Paljastui, että valtaosa ainakin tiistaina liikkeellä olleesta väestä oli henkilöitä, jotka olivat asuneet Venäjällä jo vuosikaudet, osa vuosikymmeniä. Moni kertoi myös omaavansa Venäjälle yhä voimassa olevan asumisluvan tai viisumin, mutta joillakin oli taskussaan tuore karkotuspäätös oikeudesta.


Venäjän maahanmuuttoviranomaiset eivät halunneet antaa haastattelua omilla kasvoillaan tai nimellään, mutta he suostuivat silti vastaamaan IS:n kysymykseen, miksi Venäjä lähettää nyt niin innolla ihmisiä rajan yli Norjaan.

– Meillä on Venäjällä tarkka lainsäädäntö, joka määrää maastapoistumisen ehdot. Joten jos heillä on kaikki dokumentit kunnossa, ei meillä ole mitään oikeutta estää heitä menemästä sinne, minne he haluavat, maahanmuuttoviranomaisten edustajamies vastasi toistaen selvästi ennalta opetellun vastauksen.

Samaan aikaan maahanmuuttoviranomaisten silmien alla hotellin johtaja ja hänen apulaisensa tekivät jo valmisteluja tarjotakseen seuraaville Norjaan lähtijöille todellista polkupyörät käteen -palvelupakettia.

Aina kun paikalle saapui uusi Murmanskista tulijoiden ryhmä tai bussit tekivät lähtöä rajalle, ihmisten organisointia tarkkailemaan saapui myös muutamia siististi pukeutuneita venäläismiehiä, jotka olivat erityisen tarkkoja siitä, etteivät heidän kasvonsa osuisi kameran kuvaan. Vaikutti siltä, että he olivat pikemminkin turvallisuusviranomaisten kuin salakuljettajien edustajia.


Lue lisää Venäjältä Norjaan kulkevasta ihmisvirrasta päivän digilehdestä.