Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt on kuollut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt on kuollut

Saksan liittotasavallan eli Länsi-Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt oli mukana Etykissä Helsingissä vuonna 1975.

Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt on kuollut.­

10.11.2015 16:49 | Päivitetty 10.11.2015 17:31

Saksalaislehdet kertovat, että Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt on kuollut. Der Spiegel kertoo lääkärien vahvistaneen, että 96-vuotias Schmidt kuoli kotikaupungissaan Hampurissa tiistaina klo 14.30 paikallista aikaa. Lehden mukaan hänen terveytensä oli viime päivinä alkanut heikentyä vakavasti.

Sosiaalidemokraatteihin lukeutunut Schmidt oli Saksan liittotasavallan puolustusministeri vuodesta 1969 vuoteen 1972, talousministeri vuonna 1972, valtionvarainministeri vuodesta 1972 vuoteen 1974 ja liittokansleri vuodesta 1974 vuoteen 1982.

Oli mukana sodassa ja tunsi Suomen politiikkaa

Schmidt kuului niihin saksalaispoliitikkoihin, jotka olivat mukana toisessa maailmansodassa. Hän oli ensin vuoden työpalvelussa ja sodan ajan Saksan armeijan palveluksessa. Schmidt palveli Bremenin ilmapuolustuksessa. Joulukuusta 1944 hän palveli länsirintamalla tykistössä yliluutnanttina, mikä myös jäi hänen sotilasarvokseen. Hän oli brittien sotavankina vuoden 1945 huhtikuusta elokuuhun.

Hän tunsi myös hyvin suomalaista politiikkaa, sillä hän osallistui mm. Helsingissä Etyk-konferenssiin vuonna 1975. Hän oli yksi Finlandia-talolla pidetyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen päätösasiakirjan allekirjoittajista. Etykin piti turvata Euroopan silloiset rajat ja taata rauha Euroopassa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Schmidtin talous- ja puolustuspolitiikka aiheuttivat kuohuntaa ja hänestä tulikin ainoa Liittotasavallan liittokansleri, joka on erotettu epäluottamuslauseella. Hänen jälkeensä CDU/CSU ja FDP valitsivat liittokansleriksi Helmut Kohlin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?