Sormien katkomisesta ja tatuoinneista tunnettu Japanin yakuza-mafia ajautui vaikeuksiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sormien katkomisesta ja tatuoinneista tunnettu Japanin yakuza-mafia ajautui vaikeuksiin

Yritykset penäävät oikeudessa takaisin maksamiaan suojelurahoja.

Yakuzan johtajan entinen henkivartija Satoru Takegaki esitteli yakuzan-vastaisen kampanjan julistetta haastattelun yhteydessä.­

6.11.2015 18:44

Japanin pelätty yakuza-mafia on ajautunut suuriin vaikeuksiin. Kansa ei enää siedä sen toimintatapoja, mafian jäsenmäärä hiipuu, ja äskettäin joukko rikollisjohtajia irtautui siitä ja perusti kilpailevan järjestön.

Yakuza tunnetaan länsimaissa muun muassa perinteisistä rituaaleistaan, kuten yubitsumesta, jossa jäsen katkaisee oman sormensa rangaistuksena tai hyvityksenä rikkomuksista. Myös jäsenten koko vartalon peittävät tatuoinnit ovat luoneet yakuzalle mainetta maailmalla.

Yakuzan johtajan entinen henkivartija Satoru Takegaki tietää syitä mafian alamäkeen.

– Emme enää elä maailmassa, jossa yakuza voisi toimia avoimesti. Heitä ei enää tarvita, summaa 64-vuotias Takegaki, joka on vuosikymmenen auttanut entisiä gangstereita löytämään tavallisen työn ja sopeutumaan elämään järjestön ulkopuolella.

Japanin suurimman yakuza-organisaation Yamaguchi-gumin jäseniä kumartamassa johtajilleen.­

Yakuzalla on ollut erilainen asema kuin mafialla Italiassa tai triadeilla Kiinassa. Japanin mafia ei ole laiton, vaan kullakin ryhmällä on oma, täysin julkinen päämajansa.

Japanissa mafiaa siedettiin pitkään, koska se kitki muun rikollisuuden kaduilta ja pystyi nopeaan toimintaan maassa, jonka yhteiskunta oli kaaoksessa toisen maailmansodan jälkeen.

Yakuzan jäsenmääräksi arvioidaan nyt noin 53 000. Mafiosoja oli saarivaltiossa enimmillään 1960-luvulla noin 180 000.

– Japanin mafia hiipuu, sitä ei voi kiistää, arvioi Japanin järjestäytyneeseen rikollisuuteen perehtynyt freelance-toimittaja Atsushi Mizoguchi.

Kunniakoodit unohdettu

Vaikka yakuza ei ole vieläkään laiton, viranomaiset ovat kiristäneet mafianvastaisia sääntöjä. Nykyisin yritykset eivät saa olla tekemisissä mafian kanssa, eivätkä mafiosot tahdo saada edes avattua pankkitiliä. Postilaitostakin on kielletty kuljettamasta postia rikollisten toimistoihin.

Jotkut yritykset ovat jopa rohkaistuneet nostamaan oikeusjuttuja, joissa ne vaativat takaisin vuosien mittaan maksamiaan suojelurahoja.

Yamaguchi-gumin jäsen kumartaa päämajasta lähteville johtajille Koben kaupungissa. Yamaguchi-gumi on maan suurin yakuza-organisaatio, johon arvellaan kuuluvan noin 20000 jäsentä.­

Satoru Takegaki lisää, että myös yakuzan kunniakoodit ovat rapautuneet.

– Kaikki pyörii nyt vain rahan ympärillä. Enää ei ole merkitystä 'girillä' (velvollisuus) tai 'ninjolla' (inhimillisyydellä), 21-vuotiaana mafiaan liittynyt mies vertaa.

On ounasteltu, että yakuzan kärkimies Shinobu Tsukasa saattaa joutua telkien taakse samasta syystä kuin Al Capone eli veronkierrosta.

– Yakuzasta juuri irtaantuneilla johtajilla uskotaan olevan tietoa siitä, paljonko Tsukasa on haalinut rahaa vuosien mittaan. He saattavat luovuttaa tiedot poliisille, toimittaja Mizoguchi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?