Kymmenet suomalaiset joutuivat Vietnamin sotaan – Mannerheim-ristin ritarin poika kaatui taistelussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kymmenet suomalaiset joutuivat Vietnamin sotaan – Mannerheim-ristin ritarin poika kaatui taistelussa

Vietnamin sota tuli suomalaisille tutuksi televisiosta, lehdistä ja poliittisista mielenosoituksista. Harvalle varmaan tuli mieleen, että viidakkosotaan joutui vuosien mittaan melkoinen joukko suomalaisia miehiä.

8.11.2015 9:00

YKSI syöksyi taistelulentoihin hävittäjällä ja toinen helikopterilla. Kolmas tulitti taistelussa konekiväärinsä vyön toisensa perään ja neljäs partioi salaisissa erikoisjoukkojen tehtävissä.

He kirosivat jatkuvaa sadetta ja jatkuvaa kuumuutta. Makasivat riisipellossa kranaattitulessa. Saivat helikopterikyydin tuntemattomaan paikkaan ja toivoivat saavansa sen takaisin.

Taustaltaan he olivat suomalaisia, rintamalla amerikkalaisia.

  • Yllä kuvaa amerikkalaissotilaista Vietnamin sodassa vuonna 1967.

SOTAHISTORIAN harrastaja, kapteeniluutnantti evp Seppo Grönroos tuntee henkilökohtaisesti useita suomalaisia Vietnamin sodan veteraaneja. Vuonna 2009 Turussa järjestettyyn Osasto Lauri Törnin Perinnekillan itsenäisyyspäivän juhlaan saapui viisi Vietnamin veteraania. Grönroos on laskeskellut, että Vietnamissa olisi palvellut lähemmäs 100 suomalaista. Grönroosin mukaan heitä voi olla voimakkaan siirtolaisuuden takia jopa enemmän.

Cobra-taisteluhelikopteri Ia Drangissa lokakuussa 1965.­

Toisille kutsu armeijaan kolahti postissa uuden kansalaisuuden myötä. Toiset taas värväytyivät saadakseen työtä ja tekemistä. Ihmisiä päätyy suursodan pyörteisiin ihmeellisistä syistä.

– Osa on ihan Suomessa syntyneitä, jotka ovat muuttaneet perheensä mukana pienenä Yhdysvaltoihin. Osa on taas syntynyt Yhdysvalloissa täysin suomalaisten vanhempien jälkeläisinä. Osa päätyi värväytymään armeijaan muista syistä. Kaikki he ovat suomalaisia, Grönroos kertoo IS:lle.

– Suomalainen pärjää kyllä missä tahansa. Kunhan vain viedään sinne pärjäämään.

VIETNAMIN kriisi sai alkunsa toisen maailmansodan päätöksestä ja kesti vuosikymmeniä. Jo 1950-luvulla Indokiinan-sotaan otti Ranskan Muukalaislegioonan riveissä osaa useita suomalaisia. Viet Minh -kapinalliset motittivat Muukalaislegioonan laskuvarjojääkärit Dien Bien Phun laaksoon keväällä 1954. Taistelusta tuli maailmankuulu, todella raaka ja se päättyi ranskalaisten tappioon. Taistelussa oli mukana useita Muukalaislegioonaan kuuluneita suomalaisia.

Yhdysvaltalaisia joukkoja Vietnamissa vuonna 1968.­

Yhdysvaltojen asevoimissa suomalaisia palveli Grönroosin mukaan kaikissa puolustushaaroissa rivimiehestä korkeisiin upseerinarvoihin asti. Nimenä tunnetuin lienee erikoisjoukkoihin jo 1950-luvulla tiensä raivannut Lauri Törni eli Larry Thorne, jonka helikopteri putosi partiomatkalla Keski-Vietnamissa lokakuussa 1965. Hänen kuolemansa varmistui lopullisesti vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Lauri Törni eli Larry Thorne Yhdysvaltojen asevoimien univormussa.­

Törni ei ollut tosin ainoa suomalainen Yhdysvaltojen erikoisjoukoissa. Suomalaisten kohtaloista Vietnamissa on kirjoittanut muun muassa Kari Kallonen kirjassaan Sinivihreät baretit (2006). Kirjassa kerrotaan esimerkiksi Aito Keravuoren tarina.

Vuonna 1910 Kajaanissa syntynyt ja majuriksi jatkosodan aikana ylennetty Aito Keravuori lähti sodan jälkeen Yhdysvaltoihin ns. Marttisen miesten mukana osallistuttuaan asekätkentään. Uudella armeijaurallaan hänet komennettiin vuoden 1961 lopussa Laosiin liikkuvan koulutusosaston johtajaksi.

Vuonna 1963 Keravuori oli jo toisella komennuksellaan Kaukoidässä, tällä kertaa Vietnamissa. Taistelut Vietkongin sissejä vastaan olivat kiihtyneet. Keravuoren tehtävänä oli johtaa erikoissodankäynnin joukkoja ja hän osallistui myös itse taisteluihin.

Myös Aito Keravuoren pojat Juhani ja Jouni lähtivät sotilasuralle ja saivat komennettiin Vietnamiin.

TOINEN sukutarina liittyy hiihdon maailmanmestariin ja Mannerheim-ristin ritariin Olavi Alakulppiin, joka niin ikään lähti asekätkentään osallistuneena Suomesta Yhdysvaltoihin ja sen asevoimiin erityisesti talvisodankäynnin kouluttajaksi. Alakulppi osallistui Korean sotaan, mutta Vietnamiin hän ei joutunut. Sinne lähti sen sijaan hänen poikansa Vesa, joka oli valmistunut maineikkaasta West Pointin sotilasakatemiasta ammattiupseeriksi. Hänestä tuli kiväärikomppanian päällikkö.

Merijalkaväkeä Dong Han alueella.­

Vuoden 1968 tammikuussa Pohjois-Vietnamin armeija ja Vietkong aloittivat massiivisen Tet-hyökkäyksen ympäri Etelä-Vietnamia, ja myös Alakulpin komppania joutui jatkuviin taisteluihin Saigonin lähellä. Toukokuussa 1968 Alakulppi kaatui taistelussa.

Kaikkien Vietnamissa kaatuneiden amerikkalaissotilaiden nimet on kaiverrettu Washington D.C.:ssä olevaan muistomerkkiin. Tutunoloisia nimiä riittää. Yhdysvaltojen joukossa taistelleita suomalaisia kaatui Vietnamin sodassa lähes 30.Lähde: Kari Kallonen: Sinivihreät baretit. Suomalaiset sotilaat Vietnamin sodassa (2006).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?