Kolme vankia katosi selleistään ja heidän luultiin kuolleen – onnistuiko pako pahamaineisesta Alcatrazista sittenkin?

Sukulaiset sanovat saaneensa uusia todisteita siitä, että legendaarisen vankilapaon tehnyt rikolliskolmikko selvisi San Franciscon lahden hyisistä vesistä ja päätyi Brasiliaan.

Alcatrazin kuuluisa vankilasaari, josta ei virallisen version mukaan kukaan onnistunut pakenemaan. Vuonna 1962 vankikolmikko kuitenkin katosi jäljettömiin.

7.11.2015 7:03

TARINA John ja Clarence Anglinin ja heidän vankitoverinsa Frank Morrisin paosta Alcatrazin vankilasta kesäkuussa 1962 on kerrottu jo monen monta kertaa – muun muassa Don Siegelin ohjaamassa Hollywood-elokuvassa.

Kertomukselle ei ole kuitenkaan koskaan saatu varmasti todennettua päätepistettä. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI päätteli, että miehet hukkuivat yrittäessään uida San Franciscon lahden yli ja lopetti etsinnät virallisesti 1970-luvulla. Toinen poliisiviranomainen, U.S. Marshals Service, sen sijaan pitää omaa tutkintaansa yhä vieläkin auki. Miesten ruumiita ei koskaan löydetty.

History Channel esitti hiljattain uusia tietoja karkurikolmikosta. Maksukanavan dokumenttiohjelman mukaan Anglinin veljekset olisivat selvinneet hengissä ja muuttaneet Brasiliaan. Tästä vakuuttuneita ovat ainakin Anglinien sisarenpojat David ja Ken Widmer.

– Perhe on aina tiennyt, että veljekset menivät Etelä-Amerikkaan. On vaikea sanoa, miten me sen tiesimme, mutta kyllä me tiesimme, Ken Widmer sanoi Daily Mailin tuoreessa haastattelussa.

HISTORY Channelin ohjelman mukaan salaisuutta vartioi Johnin ja Clarencen veli Robert Anglin, joka kuoli 84-vuotiaana Floridassa lokakuussa 2010.

– Ajattelimme aina, että Robert tiesi veljesten selvinneen hengissä. Sitten, kuolinvuoteellaan, hän myönsi olleensa yhteydessä heihin 25 vuoden ajan pakomatkan jälkeen, Ken Widmer sanoo.

Anglinin veljesten sisar vieraili Alcatrazissa vuonna 2012, paidan selkämyksessä velipoikien vankilakuvat.

Toinen aiemmin tuntematon todiste on valokuva, jonka väitetään esittävän John ja Clarence Anglinia vuonna 1975. Siinä kaksi pitkähiuksista ja parrakasta miestä poseeraa maatilalla jossakin Brasiliassa. History Channelin dokumentissa haastatellun asiantuntijan mukaan miesten kasvonpiirteet ovat hyvin samanlaiset kuin Anglinien veljeksistä otetuissa aiemmissa kuvissa.

Kuva on peräisin Fred Brizziltä, joka oli Anglinin veljesten lapsuudenystävä. Brizzi salakuljetti huumeita Etelä-Amerikasta Floridaan 1970-luvulla. Hän kuoli keuhkosyöpään vuonna 1993.

KEN Widmerin mukaan Brizzi kertoi törmänneensä karkuriveljeksiin sattumalta baarissa Rio de Janeirossa. Brizzi antoi valokuvan Anglinin perheelle vuonna 1992.

Widmer uskoo, että Brizzi piti tietoisesti kuvaa salassa perheeltä vuosikaudet.

Alcatrazista kadonneet Frank Morris (vas.), Clarence Anglin ja John Anglin vankilakuvissa yli 50 vuotta sitten. Miehistä on tehty myös kuvankäsittelyllä ”vanhennetut” kuvat etsintäkuulutusta varten, vaikka heitä ei ole enää aktiivisesti etsittykään.

– Hänen piti odottaa tietyn ajan, jotta hän ei olisi saattanut veljeksiä vaikeuksiin. Kuvan ottohetkellä FBI tutki vielä tapausta. FBI oli uhannut perhettä siinä tapauksessa, että perhe olisi salannut jotakin tietoa pakomatkasta.

U.S. Marshals Service on kommentoinut varovaisesti uutta kuvaa.

– En voi sanoa siitä juuta enkä jaata. Olen nähnyt kuvan, ja teetän siitä juuri parhaillaan analyysia FBI:n avulla, sanoi U.S. Marshal Michael Dyke.

– Tärkeää on nyt välttää tekemästä johtopäätöksiä ilman virallisten tutkintakanavien arvioita.

KOLMAS mahdollinen viite miesten eloonjäämisestä on arvoituksellinen puhelinsoitto, joka tuli Anglinien tuttavalle Eugenia MacGowanille pian pakomatkan jälkeen.

– Täällä puhuu John Anglin, ääni puhelimessa sanoi.

Legendaa paon onnistumisesta ruokkii vielä joulukortti, joka Anglinien mukaan saapui perheen postilaatikkoon jouluna 1962, puolisen vuotta paon jälkeen. Siinä lukee: ”Äidille, Johnilta. Hyvää joulua.”

Muitakin tiedonmuruja on. Daily Mail esittelee FBI:n raporttia, joka on päivätty 20. tammikuuta 1965. Siinä Yhdysvaltain edustusto Rio de Janeirossa raportoi liittovaltion poliisin johtajalle J. Edgar Hooverille, että Clarence Anglinin epäiltiin asuneen Brasiliassa väärällä nimellä vuosia paon jälkeen ja saaneen Brasilian kansalaisuuden.

ISO kysymys on, voiko näihin todisteisiin uskoa. Konkreettinen näyttö miesten eloonjäämisestä puuttuu edelleen.

Arvoitukseen on haettu ratkaisua myös poissulkumenetelmällä. Tällä tavalla selvisi hiljattain yksi pakomatkaan liittynyt mysteeri.

Puoli vuotta Anglinien ja Frank Morrisin katoamisen jälkeen San Franciscon lahden rannalta löytyi luita, joiden uskottiin kuuluneen jollekin pakenijoista. Luista otettua dna-näytettä on nyt verrattu Alfred Anglinin ruumiista otettuun dna:han. Alfred oli Johnin ja Clarencen vankilassa kuollut veli.

Näytteet eivät vastanneet toisiaan. Samanlainen dna-tutkimus paljasti, etteivät luut kuuluneet myöskään Frank Morrisille.

JOHN Anglin olisi nyt 82-vuotias, jos hän olisi elossa, ja Clarence olisi 81. Molempia odottaisi todennäköisesti pidätys, jos he ilmaantuisivat jostakin kaukaa takaisin Yhdysvaltoihin.

Entä sitten Frank Morris, jota Clint Eastwood esitti elokuvassa Pako Alcatrazista? Morris olisi nyt 85-vuotias.

Morrisista ei ole mitään tietoa. Anglinin suku on pitänyt elossa vain tarinaa omien poikiensa, Johnin ja Clarencen eloonjäämisestä.

ANGLININ veljesten ja Frank Morrisin pakovalmistelut Alcatrazin vankilasaarelta kestivät useita kuukausia. Ideanikkari ja keskeinen suunnittelija oli poikkeuksellisen älykkääksi kuvattu Morris – lastenkotien ja monien rangaistuslaitosten kovettama ryöstäjä ja huumerikollinen. Mukana hankkeessa oli myös miesten sellinaapuri Allen West.

Miehet laajensivat alkeellisilla työkaluilla vähitellen selliensä ahtaita ilmastointiaukkoja ja naamioivat työn huolellisesti. Kesäkuun 11. päivän iltana 1962 Anglinit ja Morris tunkeutuivat sellien takana olevaan huoltokäytävään ja jättivät sänkyynsä massasta valmistetut ja ihonvärisiksi maalatut valepäät hämäämään vartijoita. Päihin oli liimattu aidot hiukset, joita he keräsivät vankilan parturista.

Huoltokäytävästä miehet mursivat tiensä ulos vankilan katolle ja pääsivät sieltä Alcatrazin saaren rantaan. Mukana oli sadetakeista valmistettu lautta ja alkeelliset pelastusliivit.

WEST ei ehtinyt kolmikon mukaan. Hän sai oman reikänsä valmiiksi vasta samana yönä, meni katolle mutta huomasi tovereidensa jo kadonneen.

West palasi selliinsä ja kertoi kuulusteluissa, että kolmikko oli aikonut nousta maihin Angel Islandilla ja varastaa sieltä auton, aseita ja vaatteita. Poliisiraportteja murtovarkauksista alueella ei kuitenkaan koskaan tullut. San Franciscon lahdelta löytyi seuraavana päivänä vain muutamia miesten henkilökohtaisia tavaroita ja yksi pelastusliivi.

Lähteet: History Channel, Daily Mail, Alcatrazhistory.com

Faktat

Liittovaltion vankila Alcatraz oli yksi Yhdysvaltain pahamaineisimmista rangaistuslaitoksista. Sen tunnetuimpia asukkeja oli Al Capone.

Vankila suljettiin vuonna 1963 pian Frank Morrisin ja Anglinin veljesten katoamisen jälkeen. Syynä olivat kalliit ylläpitokustannukset ja rakennusten huono kunto, mutta vankilaa oli arvosteltu myös vankien huonosta kohtelusta ja lähivesien saastuttamisesta.

Nykyisin saari on yksi alueen tunnetuimmista turistinähtävyyksistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?