Ulkomaat

Pommi vai onnettomuus? Siinailla pudonneesta koneesta uhkaa kehkeytyä poliittinen kiista

Julkaistu:

Kiistely 224 henkeä Siinailla vaatineen venäläiskoneen putoamisen syistä on jatkunut tänään.
Britannian pääministeri David Cameronin mukaan on todennäköisempää, että koneen pudotti pommi kuin ettei näin olisi ollut. Cameron aikoo kertomansa mukaan soittaa Venäjän presidentille Vladimir Putinille vielä tänään selvittääkseen Britannian kantaa.

Venäjä on pyrkinyt toppuuttelemaan arvailuja putoamisen syistä pääministeri Dmitri Medvedevin ja Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin suulla. Peskov leimasi spekulaatioksi kaikki arvelut.

Suorasukaisempi oli parlamentin liittoneuvoston kansainvälisten asiain komiteaa johtava Konstantin Kosatshov. Uutistoimisto RIA Novosti uutisoi hänen epäilevän Britannian toiminnan johtuvan siitä, että maa vastustaa Venäjän toimintaa Syyriassa.

Britannia on pommiepäilyjen vuoksi keskeyttänyt toistaiseksi kaikki lennot Sharm el-Sheikhin ja Britannian välillä. Maa on myös ryhtynyt suunnittelemaan lomakohteessa olevien brittituristien evakuointia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britannian jäljessä myös Hollanti ilmoitti tänään lentojen keskeyttämisestä. Saksa on ollut astetta varovaisempi. Se on kehottanut matkailijoita välttämään Siinaita, mutta huomauttanut samalla, että koneen putoamisen syy on edelleen epäselvä.

Torstaina myös saksalainen Lufthansa-konserni ilmoitti lopettavansa kahden halpalentoyhtiönsä lennot Sharm el-Sheikhiin toistaiseksi.

Politikointi voi viivästyttää tutkintaa

Ruotsalaisen TT-uutistoimiston haastattelema asiantuntija valittaa sitä, että tutkinnan ympärillä on ryhdytty politikoimaan.

– On vaara, että turmatutkinta viivästyy, ja voidaan kysyä, tuleeko selvityksestä avoin vai ei, Travel Insider -lehden päätoimittaja Jan Ohlsson kommentoi.

Hän pitää kiistelyä outona, koska tuoreimmat egyptiläistutkinnan teoriat näyttävät lähtevän moottorin räjähtämisestä.

Ohlsson huomauttaa, että pommiteoriaa viljellään erityisesti Yhdysvalloissa, missä lähtökohtana ovat satelliittikuvat. Hänen mukaansa maa ei kuitenkaan ole sisällä tutkinnassa, koska turmakone on valmistettu Ranskassa.

Siinailla koneen putoamispaikalla tehtävää tutkintaa haittaa huono sää. Uutistoimisto Tassin mukaan tutkijat eivät ole kahteen päivään päässeet paikalle sen vuoksi.

Venäjän ilmailuviraston johtaja Aleksandr Neradko arvioi, että tutkijaryhmän ensimmäisten johtopäätösten valmistuminen vie joitakin kuukausia. Hän vakuuttaa, että tutkinnassa selvitetään myös terrori-iskun mahdollisuus.