Ristiriitaista tietoa vammoista: mitä uhrien ruumiit kertovat Egyptin lentoturmasta? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ristiriitaista tietoa vammoista: mitä uhrien ruumiit kertovat Egyptin lentoturmasta?

Julkaistu: 4.11.2015 12:43, Päivitetty 4.11.2015 20:03

Venäjän mediassa on esitetty kahdenlaisia väitteitä Siinain lentoturman uhrien tilasta.

Venäjän median raportit Siinain lauantaisen lentoturman uhrien tilasta antavat hyvin ristiriitaisen kuvan tapahtumista. Tälle voi olla kuitenkin luonnollinen selitys.

Ruumiiden oikeuslääketieteellinen tutkiminen on tärkeä osa lentoturmatutkintaa. Toistaiseksi Venäjän tai Egyptin viranomaiset eivät ole kertoneet mitään tietoja alustavista ruumiinavauksista, vaan kaikki väitteet perustuvat nimettömiin, epävirallisiin lausuntoihin.

Egyptiläissotilas vartioi aavikolta löytynyttä romun kappaletta.

Egyptiläissotilas vartioi aavikolta löytynyttä romun kappaletta.

Muun muassa uutistoimisto Tass on kertonut nimettömiä venäläisiä ja egyptiläisiä tutkijoita siteeraten, että ruumiiden alustavissa tutkimuksissa ei ole löytynyt merkkejä räjähdyksestä. Amerikkalainen uutiskanava CNN puolestaan on saanut Siinailla toimineelta lääkintähenkilöstöltä lausunnon, jonka mukaan uhrien ruumiit ovat olleet suhteellisen ehjiä.

– (Ruumiissa) ei ollut ulkoisen iskun jälkiä, Tass siteerasi egyptiläislähdettä.

Koneessa oli yhteensä 224 ihmistä, joukossa parikymmentä lasta.

Koneessa oli yhteensä 224 ihmistä, joukossa parikymmentä lasta.

Lausunnot ovat jyrkässä ristiriidassa venäläisen Sputnik-uutistoimiston ja LifeNews-uutissivuston raporttien kanssa. Niiden mukaan joiltakin matkustajilta olisi löytynyt vammoja, jotka ovat voineet syntyä jonkinlaisessa räjähdyksessä. Turmapaikalta on löytynyt paljon irtonaisia ruumiinosia, ruumiilla on ollut pahoja palovammoja ja joistakin ruumiista olisi löytynyt myös lentokoneen rungon palasia. Tiedot ovat peräisin muun muassa egyptiläiseltä lääkäriltä, ja LifeNews väittää nähneensä raportin alustavista ruumiinavauksista.

Venäläinen pelastushenkilöstö tutki turmapaikalta löytyneitä passeja.

Venäläinen pelastushenkilöstö tutki turmapaikalta löytyneitä passeja.

LifeNews kertoo kuitenkin myös, että huonoimmassa kunnossa ovat uhrit, jotka ovat istuneet koneen peräosassa. Selitys ristiriitaisille lausunnoille voikin olla se, että turmapaikalta on löytynyt paljon sekä ehjiä että ruhjoutuneita ruumiita, ja niitä ovat tutkineet eri henkilöt.

Turmapaikalta otetuista kuvista on muun muassa päätelty, että Airbus A321 -turmakone katkesi käytännössä kahtia ennen iskeytymistään aavikolle. Koneen etuosa ja siivet ovat pääturmapaikalla, mutta koneen peräosa on levittäytynyt osina useiden neliökilometrien alueelle. Rajuimman shokkivaikutuksen kohteena ovat siis todennäköisesti olleet koneen peräosassa istuneet.

Kuvituskuva

Toistaiseksi on täysin epäselvää, mikä aiheutti koneen hajoamisen: murtuiko runko ilmassa ja aiheutti äkillisen painekadon ja jopa koneen katkeamisen vai tapahtuiko koneessa jonkinlainen räjähdys? Periaatteessa joidenkin uhrien väitetyt vammat voisivat johtua joko moottorin tai pommin räjähdyksestä ilmassa.

Tuoreimmat osastosta