Venäjä varoittaa turvapaikanhakijoista: 500 odottaa pääsyä Norjaan tai Suomeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä varoittaa turvapaikanhakijoista: 500 odottaa pääsyä Norjaan tai Suomeen

Venäjän viranomaiset varoittavat, että Petsamon piirin kautta länteen pyrkivä turvapaikanhakijoiden jono muodostaa jo terroriuhkan.

4.11.2015 11:21 | Päivitetty 4.11.2015 16:38

– Lähi-idästä tulevasta suuresta pakolaistulvasta johtuen on mahdollista, että Petsamon piirissä saattaa tapahtua sabotaasi- tai terrori-iskuja, tai on mahdollista, että he yrittävät ylittää Venäjän valtionrajan laittomasti, uutistoimisto Ria Novosti kertoo Venäjän turvallisuuspalvelun varoittaneen vastikään alueen asukkaita.

Fan-uutistoimiston mukaan Petsamon piirissä on tällä hetkellä virallisten tietojen mukaan noin 500 turvapaikanhakijaa, joista suurimman osan tarkoituksena on päästä rajan yli Norjaan.

Uusia länteen pyrkijöitä tulee Petsamon piiriin alueelle kuitenkin koko ajan, kaikki hotellit ja asuntolat ovat ääriään myötä täynnä ja maassa on ensilumi, minkä vuoksi rajanylitys polkupyörällä on vaikeutunut.

Tämä saattaa vaikuttaa lähipäivinä myös siihen, lähteekö osa pakolaisista yrittämään Norjan sijasta Suomeen, vaikka matka Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikoille on vaivalloisempi.

Raja-Joosepin rajanylityspaikan kautta tuli jo viime viikolla ennätysmäiset 40 turvapaikanhakijaa Venäjältä Suomeen. Maanantaina Venäjältä tuli puolestaan Lapin raja-asemille yhteensä 19 turvapaikanhakijaa.

Suurin osa turvapaikanhakijoista on tähän mennessä mennyt Venäjältä Norjaan Nikkelin kaupungin lähellä sijaitsevan Borisoglebskin-Storskogin rajanylityspaikan kautta.

Sekä Venäjän että Norjan viranomaiset ovat viime päivinä rajoittaneet rajanylityksiä niin, että Norjaan on päässyt enimmillään noin sata ihmistä päivässä.

Venäjän viranomaiset ovat käännyttäneet osan yrittäjistä takaisin esimerkiksi sillä perusteella, että heidän Venäjällä oleskeluun oikeuttavat paperinsa ovat menneet vanhaksi tai heillä ei ole ollut norjalaisviranomaisten vaatimaa kulkupeliä rajan ylittämiseen.

Venäjän median mukaan Norja on myös jo päättänyt ryhtyä palauttamaan osan pyrkijöitä takaisin Venäjälle sen perusteella, että he ovat esimerkiksi asuneet vuosikausia Venäjällä eikä heillä ole selkeästi perusteita turvapaikan hakemiseen Norjasta.

Joukko turvapaikanhakijoita Venäjän ja Norjan rajalla lokakuussa.­

Murmanskin alueelle on saapunut turvapaikanhakijoita useista eri maista. Suurin osa on Syyriasta, Afganistanista ja Irakista, mutta venäläisten tiedotusvälineiden mukaan joukossa on myös Venäjän Pohjois-Kaukasukselta tulevia henkilöitä, pakistanilaisia, mongolialaisia tai eri Afrikan maista lähtöisin olevia ihmisiä.

Tunteet kuumentuneet

Tunteet rajanylitystä odottavien joukossa ovat kuumenneet Venäjällä tiettävästi siksikin, että osa heistä on mennyt isoina ryhminä Norjan rajalle, mutta he ovat joutuneet palaamaan takaisin majapaikkoihinsa, koska kaikkia ei ole päästetty samalla kertaa rajan yli.

Uutistoimisto Flashnordin haastatteleman Venäjän turvallisuuspalvelun lähteen mukaan ”Venäjä olisi valmis päästämään kaikki, mutta norjalaiset kieltäytyvät ottamasta”.

– Eilen he (norjalaiset) ottivat 93 ihmistä, mutta sitten he ilmoittivat, etteivät ota enää enempää, koska heillä alkoi vapaapäivä, Flashnord siteerasi maanantaina 2. marraskuuta julkaistussa jutussaan nimetöntä FSB-lähdettään.

Murmanskij vestnik -lehden mukaan osa länteen pääsyä odottavista ihmisistä on jo niin turhautuneita, että he ovat lähettäneet kirjeen presidentti Vladimir Putinille vaatien, että ”Putinin pitää päästää heidät Norjaan”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?