Berliinin muurin vaimo Eija-Riitta kuoli 61-vuotiaana – ”Hän oli omalaatuinen persoona” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Berliinin muurin vaimo Eija-Riitta kuoli 61-vuotiaana – ”Hän oli omalaatuinen persoona”

Ruotsalainen objektiseksuaali Eija-Riitta Eklöf, joka tunnettiin myös sukunimellä Berliner-Mauer (suom. Berliinin muuri), menehtyi viikonloppuna tulipalossa kotonaan Ruotsin Lidenissä 61-vuotiaana.

3.11.2015 22:10

Eija-Riitta Eklöf oli tunnettu siitä, että hän sanoi olevansa naimisissa Berliinin muurin kanssa. Objektiseksuaalit kokevat seksuaalista vetovoimaa elottomiin kappaleisiin.

Eklöf kertoi rakastuneensa Berliinin muuriin seitsemänvuotiaana, kun hän näki sen televisiossa. Hän alkoi kerätä ihastuksestaan valokuvia ja matkusti paikan päälle tätä katsomaan. Siitä alkoi intohimoinen suhde. Hääkellot soivat kesäkuun 17. päivänä vuonna 1979 Eklöfin ollessa 25-vuotias. Eklöfin ja Berliinin muurin häitä oli todistamassa kourallinen vieraita.

Eija-Riitta Berliner-Mauer (o.s.) Eklöf on menehtynyt tulipalossa. Hänen kanssaan tehdystä haastattelusta koko tämä...Julkaissut Rautaiset rakastajat 1. marraskuuta 2015

(Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.)

Berliinin muurin kaatumisen vuonna 1989 Eklöf otti raskaasti. Hän uskoi, että esineet ovat eläviä olentoja, joilla on sielu samalla tavalla kuin ihmisilläkin.

– He silpoivat mieheni, hän kommentoi muurin kaatumista.

Pienoismalli Berliini muurista kuitenkin muistutti häntä miehensä kultaisista vuosista. Vuonna 2002 Eklöf kertoi Aftonbladetille, ettei häntä kiinnostanut Berliinin muurin poliittinen merkitys, vaan hän oli kiinnostunut siitä puhtaasti esineenä.

Objektiseksuaali Erika Eiffelistä kirjan kirjoittanut toimittaja Janne Flinkkilä on jutellut Eklöfin kanssa tutkiessaan kirjansa aihetta. Flinkkilä kuvailee Eklöfiä todella eläinrakkaaksi ja erakkoluonteeksi.

– Hän oli omalaatuinen persoona. Hän asui Pohjois-Ruotsissa isossa vanhassa puutalossa kissojen, koirien ja pienoismalliensa keskellä. Eiffel ja Eklöf olivat todella hyviä ystävyksiä ja he puhuivat toisistaan siskoina, kertoo Flinkkilä.

Eklöf ei salaillut intohimoaan esineisiin ja ollut sinut asian kanssa. Hän kertoikin ruotsalaislehti Sundvalls Tidningille muutama vuosi sitten jotain kaikille ihmisille tärkeää:

– Olen aina tiennyt kuka olen.

Muurin ”kaataja” menehtyi sunnuntaina

Berliinin muurin ihmiskohtalot nivoutuivat viikonloppuna erikoisella tavalla yhteen, kun muurin avaamisen vahingossa liian aikaisin ilmoittanut itäsaksalainen virkamies Günter Schabowski kuoli sunnuntaina 86-vuotiaana.

Schabowski lipsautti marraskuun 9. päivä vuonna 1989 pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että matkustusrajoitteet poistetaan välittömästi aiheuttaen kymmenien tuhansien itäsaksalaisten rynnistyksen Länsi-Saksan puolelle. Viranomaiset olivat suunnitelleet ilmoitusta vasta seuraavalle päivälle, mutta se luki paperin toisella puolella, jota Schabowski luki. Hän ei ollut ollut osallisena päätöksenteossa.

Vuonna 1997 Schabowski tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan vastuullisena Länsi-Saksaan pyrkineiden ampumisesta. Hänet armahdettiin kärsittyään vuoden tuomiotaan.

Schabowskilla oli vaimo ja kaksi poikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?