Etyjiltä moitteita Turkin vaaleista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Etyjiltä moitteita Turkin vaaleista

Markkinat kiittivät AKP:n voittoa, joka nosti saman tien osakkeiden ja liiran kurssia.

2.11.2015 21:01

Projekti perustuslain uudistamiseksi ja vallan keskittämiseksi presidentille jatkuu Turkissa. Käsitykset Turkin yllättävän vaalituloksen merkityksestä olivat vielä maanantaina ristiriitaisia.

Selkeimmän arvion antoivat markkinat, joille poliittisen epävarmuuden päättyminen oli tervetullut: osakkeiden ja Turkin liiran kurssi nousivat rajusti.

Ulkomaiset tarkkailijat eivät olleet yhtä positiivisella mielellä. Etyjin mukaan turkkilaisilla oli mahdollisuus valita selkeästi eri vaihtoehdoista, mutta median ja sanavapauden rajoitukset vaikuttivat vaaleihin kielteisesti.

Pääministeri Ahmet Davutoglu tervehti kannattajiaan sunnuntaina Ankarassa.­

– Valitettavasti näiden vaalien kampanjoinnille oli luonteenomaista epäoikeudenmukaisuus ja pelko, arvoin Euroopan Neuvoston parlamentaarista yleiskokousta edustava Andreas Gross uutistoimisto AFP:n mukaan.

Islamilainen AKP selätti lopulta mielipidekyselyt ja sai 317 kansanedustajaa eli yli puolet parlamenttipaikoista. Puolue voi nyt muodostaa hallituksen yksin neuvottelematta linjauksista muiden kanssa. Puolueen johtaja tosin korosti puheessaan kansallista yhtenäisyyttä.

– Työskennelkäämme yhdessä kohti Turkkia, jossa ei ole konflikteja, jännitteitä ja vastakkainasettelua, pääministeri Ahmet Davutoglu muotoili uutistoimistojen mukaan.

Uusia avauksia ulkopolitiikassa?

Todellisuudessa Turkki on yhä jakautunut kahtia, mutta se saa kuukausien tauon jälkeen yksimielisen hallituksen. Vaikka enemmistö ei riitä perustuslain muuttamiseen, vaalitulos pitää hengissä presidentti Racep Tayyip Erdoganin haaveen presidenttivaltaisen hallintojärjestelmän rakentamisesta.

– Kesäkuun vaalien jälkeen nuo pyrkimykset olivat lähes kuolleet, muistutti tutkija Sinan Ülgen tutkimuslaitos Carnegie Europesta maanantaina.

AKP:n kannattajat juhlivat vaalivoittoa sunnuntaina.­

AKP:n voiton merkitys riippuu sitä, miten puolue ja presidentti Erdogan sitä tulkitsevat. Esimerkiksi kurdien osalta se voi tarkoittaa joko aiemmin suosittua neuvottelulinjaa tai vaalien alla koventuneita otteita.

Sama pätee myös ulkopolitiikkaan.

– Nyt kun AKP on vakaasti vallassa, heillä ole ylellinen mahdollisuus miettiä uusiksi monia ulkopolitiikan asioita, sanoo Carnegie Europen vieraileva tutkija Marc Pierini.

Syyrian osalta linjanmuutos näyttää väistämättömältä, koska Venäjän tultua mukaan sotaan Turkin ykköstavoite presidentti Bashar al-Assadin hallinnon romahtamisesta ei näytä toteutuvan, Pierini sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?