Japanin ja Etelä-Korean nykyjohtajat tapasivat ensi kertaa kahden - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Japanin ja Etelä-Korean nykyjohtajat tapasivat ensi kertaa kahden

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye ovat käyneet ensimmäiset viralliset kahdenväliset neuvottelut.

2.11.2015 4:10 | Päivitetty 2.11.2015 9:00

Maiden välit ovat olleet kireät sitten maailmansotien.

Kummankin maan liittolainen Yhdysvallat on painostanut maita korjaamaan välinsä. Yhdysvalloilla on vaikea suhde suurvalta Kiinaan, ja se toivoo Aasian-liittolaisiltaan yhtenäisyyttä.

Japani miehitti Korean niemimaata 1910–1945. Etelä-Korea ei ole ollut tyytyväinen Japanin valtionjohdon anteeksipyyntöihin miehityksen aikaisista julmuuksista.

Erityisen vaikea asia ovat niinkutsutut lohtunaiset eli naiset, jotka Japani pakotti prostituoiduiksi armeijan bordelleihin. Valtaosa lohtunaisista oli korealaisia. Japani pyysi naisten bordelleihin pakottamista anteeksi vuonna 1993 ja pitää asiaa loppuunkäsiteltynä.

Park korosti viime viikolla japanilaislehden haastattelussa, että lohtunaiskysymyksen ratkaiseminen on keskeinen asia maiden välien parantamisessa. Aben ei uskota lausuvan uutta anteeksipyyntöä, mutta korealaisen ajatushautomon analyytikko Hong Hyun-Ik arvioi, että Etelä-Korealle riittäisi pienikin myönnytys.

– Hän voisi sanoa esimerkiksi, että hän jatkaa yrityksiä ratkaista ongelma. Sellainenkin kommentti tulkittaisiin edistykseksi.

Vaikka vuosikymmenten katkeruus maiden väliltä ei varmasti katoakaan, tapaamista pidetään tärkeänä askeleena kohti maiden käytännönläheisempiä välejä, joissa menneisyyden painolastille annettaisiin vähemmän painoarvoa. Japania ja Etelä-Koreaa yhdistävät muun muassa kauppasuhteet ja huoli Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?