Trafin ilmailujohtaja: Egyptin turmakone saattoi hajota ilmassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trafin ilmailujohtaja: Egyptin turmakone saattoi hajota ilmassa

Yksi Egyptin lentoturmassa kuolleista ihmisistä on AFP:n mukaan löytynyt kahdeksan kilometrin päästä turmapaikalta. Löytö saattaa valottaa onnettomuuteen johtaneita syitä.

1.11.2015 13:38

Kaikkia lauantaina tapahtuneessa lento-onnettomuudessa menehtyneitä ei vielä ole löydetty. Uutistoimisto AFP kertoi sunnuntaina, että yksi ruumiista on löytynyt jopa kahdeksan kilometrin päästä onnettomuuspaikalta.

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo Ilta-Sanomille, että näin kaukaa tehty löytö viittaisi siihen, että koneen rungossa on ollut vaurioita jo sen ollessa korkealla ilmassa.

– Siitä saattaisi tehdä johtopäätöksen, että koneen rungossa on ollut reikä tai se on jossain määrin hajonnut osiin, Henttu miettii.

– Jos koneessa on ollut ikkunaa isompi reikä, nopeasti ulos purkautuva ilma repii helposti ympäröiviä rakenteita ja suurentaa aukkoa. Siitä lentää aukosta sopivaa irtonaista tavaraa ja mahdollisesti myös ihmisiä, jotka eivät ole olleet turvavöissä kiinni.

Tarkempia tietoja saadaan kuitenkin vasta onnettomuustutkinnan edetessä.

– Spekulaatiot onnettomuuspäivänä ja välittömästi sen jälkeen osuvat harvoin oikeaan, Henttu huomauttaa.

Venäläisen Metrojet-nimellä liikennöivän Kolavia-yhtiön lentokone putosi Siinain niemimaalla lauantaina. Pietariin matkalla ollut Airbus A321 –kone katosi tutkasta 23 minuuttia sen jälkeen, kun se oli noussut ilmaan Sharm el-Sheikhistä. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

Kaikki turmakoneessa olleet ihmiset kuolivat.­

Ristiriitaisia tietoja

Turman syystä on toistaiseksi vain vähän tietoja. Viranomaisten mukaan syynä on todennäköisesti tekninen vika.

Isis-järjestöön kuuluva jihadistiryhmä väitti lauantaina pudottaneensa koneen. Väitteeseen on kuitenkin suhtauduttu epäillen. Useiden asiantuntijoiden mukaan ryhmällä tuskin on sellaista aseistusta, jolla voitaisiin pudottaa yhdeksän kilometrin korkeudessa lentävä kone. Myöskään onnettomuustutkijat eivät usko, että Isis olisi koneen putoamisen takana.

Venäläismediassa kerrottiin lauantaina, että koneen lentäjä olisi ilmoittanut teknisestä viasta ja pyytänyt laskeutumislupaa. Muun muassa CNN uutisoi kuitenkin sunnuntaina, että Egyptin siviili-ilmailusta vastaava ministeri Hossam Kamel sanoo koneen kadonneen tutkasta yhtäkkiä. Ministerin mukaan koneesta ei tullut ainakaan minkäänlaista hätäkutsua.

Pekka Hentun mukaan ilmailu-onnettomuuksissa on tyypillistä, että liikkeellä on ristiriitaisia tietoja.

– Jos kommunikointia lennonjohdon kanssa ei tapahdu, siihen on yleensä kaksi syytä. Joko tilanne ohjaamossa on niin hektinen, että siihen ei ole ollut mahdollisuutta, tai kommunikointijärjestelmä ei toimi esimerkiksi sähkön puutteen takia, Henttu kommentoi.

Venäläiskoneen uhrien etsintäaluetta Siinailla on laajennettu 15 neliökilometrin kokoiseksi. Egyptiläisten lisäksi myös venäläiset onnettomuustutkijat aikovat osallistua etsintätoimiin. Koneen mustat laatikot on löydetty.

Yllä oleva video on kuvattu Egyptin turmapaikalta.

Uhrien etsintäaluetta on laajennettu 15 neliökilometrin kokoiseksi.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?