Lehti: Australia pohtii turvapaikanhakijoiden lähettämistä Kirgisiaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lehti: Australia pohtii turvapaikanhakijoiden lähettämistä Kirgisiaan

Australia suunnittelee mediatietojen mukaan siirtävänsä osan Naurulla ja Manusin saarella Papua-Uudessa-Guineassa pidetyistä turvapaikanhakijoista Kirgisiaan Keski-Aasiaan.

31.10.2015 6:23

The Australian -lehti kirjoitti aiheesta viikonloppujulkaisussaan. Lehti perustaa raporttinsa nimettömiin lähteisiin.

Kirgisiaa pidetään lehden mukaan vaihtoehtoisena sijoituspaikkana erityisesti Afganistanin hazara-vähemmistöön kuuluville turvapaikanhakijoille.

Australian hallitus ei ole toistaiseksi kommentoinut väitettyjä neuvotteluja Kirgisian kanssa. Australia on kuitenkin jo aiemmin ilmoittanut, ettei se aio ottaa vastaan yhtäkään laittomasti maahan pyrkineistä turvapaikanhakijoista ja etsii maita, jotka suostuisivat ottamaan heitä vastaan.

The Australianin lähteiden mukaan Kirgisian lisäksi turvapaikanhakijoiden sijoituspaikaksi on kaavailtu myös muita entisiä neuvostovaltoja sekä joitakin Afrikan ja Etelä-Amerikan valtioita.

Tiedot mahdollisista neuvotteluista Kirgisian kanssa nostattivat Australian oppositiossa vastalauseita.

– Mitäs seuraavaksi? Lähetämmekö ihmisiä Marsiin, kysyi Australian vihreiden johtaja Richard Di Natale.

– On naurettavaa, että etsimme muita vaihtoehtoja, kun loogisinta, humaaneinta ja taloudellisesti vastuullisinta olisi käsitellä turvapaikkahakemukset täällä ja ottaa vastaan ne ihmiset, joiden katsotaan täyttävän pakolaisen tunnusmerkit, Di Natale sanoi.

Filippiinit kieltäytyy "pysyvistä" pakolaisista

Australia on aiemmin nimennyt neuvottelukumppanikseen Filippiinit, mutta maininnut neuvottelevansa turvapaikanhakijoiden sijoituksista myös "muiden maiden" kanssa.

Australialla on jo sopimus turvapaikanhakijoiden siirrosta Kambodzhan kanssa, mutta sinne on toistaiseksi saatu sijoitettua vain muutamia ihmisiä. Järjestely on tullut Australialle kalliiksi, sillä sopimuksen mukaan Kambodzha saa apua kymmenien miljoonien dollarien edestä riippumatta siitä, kuinka paljon turvapaikanhakijoita se ottaa vastaan Australian puolesta.

Filippiinit sanoi alkuviikosta "harkitsevansa vakavasti" Australian ehdotusta sijoittaa maahan turvapaikanhakijoita korvausta vastaan. Filippiinit korosti kuitenkin, ettei se voi ottaa vastaan "pysyviä pakolaisia", sillä maan on ensin pidettävä huolta omista kansalaisistaan. Noin neljännes filippiiniläisistä elää köyhyysrajan alapuolella.

Australian pidätyskeskuksissa Naurulla ja Manusilla on tällä hetkellä 1 500 ihmistä. Australian hallitusta on arvosteltu heidän kohtelustaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?