Syyria-neuvottelujen tulos: Yhdysvallat ja Venäjä sopivat, että Assadista ei ole sopua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Syyria-neuvottelujen tulos: Yhdysvallat ja Venäjä sopivat, että Assadista ei ole sopua

USA ja Venäjä sopivat olevansa eri mieltä al-Assadin kohtalosta.

Sergei Lavrov (kesk.) ja John Kerry (oik.) paiskasivat sovinnottomuuden kättä.­

30.10.2015 22:04 | Päivitetty 30.10.2015 22:04

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tiivisti nasevasti Wienissä perjantaina pidetyn Syyria-kokouksen hengen. Hän kertoi sopineensa Venäjän ja Iranin ulkoministerien kanssa siitä, että he ovat eri mieltä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kohtalosta.

Assadin asema on yksi merkittävimpiä kiistakysymyksiä, kun Syyriaan on yritetty saada rauhaa. Yhdysvallat ja sen liittolaiset vaativat, että Assadin on väistyttävä syrjään. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti puolestaan Wienin kokouksen jälkeen, että syyrialaisten itsensä on päätettävä presidentin kohtalosta.

Hukkaan 17 maan yhteinen Syyria-kokous ei silti valunut.

– Keskustelimme kaikista kysymyksistä, myös kaikkein vaikeimmista, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi.

Vaikka kiistan aiheita on, edistystä saavutettiin hänen mukaansa siinä määrin, että uusi kokous päätettiin pitää kahden viikon kuluttua.

Tavoitteena tulitauko

Kokouksen päätöslauselman mukaan diplomaattisia ponnisteluja Syyrian sisällissodan lopettamiseksi on lisättävä. YK:ta pyydetään kutsumaan yhteen Syyrian hallituksen ja opposition edustajat, jotta saataisiin alulle prosessi kriisin ratkaisemiseksi.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kertoi, että Wienin kokouksen osanottajat haluavat lähiviikkoina saada aikaan kansallisen tai alueellisia tulitaukoja Syyriassa.

Samaan aikaan Wienin kokouksen kanssa Yhdysvalloista tuli tieto, että maa aikoo lähettää ilmeisesti joitakin kymmeniä erikoisjoukkojen sotilaita Pohjois-Syyriaan.

Amerikkalaisviranomaiset tähdensivät, että kyse ei ole taistelujoukoista vaan sotilaat toimisivat maltillisten kapinallisten neuvonantajina Isisin vastaisessa taistelussa.

Ulkoministeri John Kerry torjui Wienissä epäilyjä, että Yhdysvallat olisi päätöksen ajoituksella halunnut vaikuttaa Wienin neuvotteluihin.

– On täysin sattumaa, että se tuli tänään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?