Näkyykö Putinin käsi Montenegron väkivaltaisissa mielenosoituksissa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näkyykö Putinin käsi Montenegron väkivaltaisissa mielenosoituksissa?

Montenegro haluaa pikavauhtia Natoon ja syyttää Venäjää väkivaltaisiksi kääntyneistä mielenosoituksista.

28.10.2015 13:45

PIENESSÄ balkanilaisessa Montenegron tasavallassa on puhjennut levottomuuksia, joiden virallinen päätarkoitus on protestoida maan pääministeriä vastaan ja vaatia hänen eroaan sekä uusia vaaleja.

Montenegron pääministeri Milo Djukanovic on istunut vallassa eri tehtävissä vuodesta 1991 lähtien, joten osa kansasta syyttää häntä sen vuoksi muun muassa korruptiosta ja diktatuurin pystyttämisestä.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Djukanovicin persoona on vain osa mielenosoitusten taustasyistä.

OMAN erikoisen lisänsä Montenegron tilanteeseen tuo se, että maan nykyjohto toivoo saavansa joulukuussa Pohjois-Atlantin puolustusliitolta Natolta virallisen kutsun sotilasliiton jäseneksi. Jos näin kävisi, Montenegro saattaisi liittyä Natoon jo vuonna 2016.

Kyse olisi ensimmäisestä kerrasta, kun Nato ottaisi uusia jäseniä sen jälkeen, kun lännen ja Venäjän välit kiristyivät äärimmilleen Krimin valtauksen jälkeen keväällä 2014. Venäjä on viime aikoina myös ilmoittanut useaan otteeseen, että se pitää mitä tahansa Naton laajenemisliikettä provokaationa itseään vastaan.

Pääministeri Djukanovic ilmoitti vastikään erittäin selväsanaisesti, mistä Montenegron nykyiset levottomuudet hänen mielestään johtuvat.

– Ei ole mitään epäilystä siitä, etteikö Venäjällä ole ollut ja on edelleen aktiivinen rooli protestien järjestämisessä vallanpitäjiämme vastaan Podgoricassa, Djukanovic sanoi HRT-televisiokanavalle viitaten pääkaupungissa viimeksi viikonloppuna nähtyihin mielenosoituksiin.

– Tarkoitus on pysäyttää Montenegron matka kohti eurooppalaista ja euroatlanttista integraatiota, hän sanoi.

Montenegro ei ole vielä myöskään Euroopan unionin jäsen, mutta se käy parhaillaan jäsenyysneuvotteluja.

Djukanovic syytti levottomuuksista Moskovan lisäksi myös serbinationalisteja, jotka saavat hänen mukaansa tukea Serbiasta.

LEVOTTOMUUKSISSA on tähän mennessä loukkaantunut kymmeniä poliiseja ja mielenosoittajia, kun protestoijat ovat heitelleet poliiseja soihduilla ja ilotulitteilla ja poliisi on vastannut muun muassa kyynelkaasulla.

Venäjän ulkoministeriö on varoittanut Montenegroa useita kertoja Nato-jäsenyydestä sanoen muun muassa, että se ”ei johtaisi maan yhtenäistymiseen eikä kukoistukseen”.

Venäjän kannalta Montenegro on erittäin symbolinen valtio pienestä koostaan huolimatta, sillä maa oli aiemmin osa entistä Jugoslaviaa ja siellä on suuri serbiväestö, joka on perinteisesti nähnyt itsensä nimenomaan Venäjän liittolaisena.

Venäjä kantaa lännelle yhä kaunaa myös siitä, että Nato pommitti Serbiaa ja Montenegroa 1999 Kosovon sodan aikana – mistä käynnistyi Kosovon itsenäistyminen Serbiasta ilman Venäjän suostumusta. Nyt myös Montenegron nykyjohto näyttää haluavan mieluummin länsiyhteistyötä.

Montenegrossa vaikuttaa myös venäläisyhteisö, joka on sijoittanut rahojaan maan kiinteistöihin ja liike-elämään.

KREML ilmoitti olevansa tyrmistynyt syytöksistä, joiden mukaan Venäjällä olisi jotain tekemistä Montenegron levottomuuksien kanssa.

– Monien maiden huvituksena on etsiä kaikkialta jotain pirua ja jatkaa siten Venäjän demonisoimista. Mutta me laskemme kuitenkin sen varaan, että terve järki ja selväpäiset arviot voittavat, presidentti Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov sanoi Ria Novostille.

Kremliä lähellä oleva Venäjän media onkin korostanut viime päivinä ponnekkaasti sitä, että Montenegrossa on käynnissä aito kansannousu maan nykyisiä vallanpitäjiä vastaan.

Montenegron tasavallassa on puhjennut levottomuuksia, joiden virallinen päätarkoitus on protestoida itsevaltaista pääministeriä Milo Djukanovicia vastaan. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Djukanovicin persoona on vain osa mielenosoitusten taustasyistä.­

Venäjän tiedeakatemian Balkan-tutkija Jelena Guskova vakuuttaa, ettei Venäjällä ole roolia mielenosoituksissa.

– Protestiliike on yksinomaan nykyisiä vallanpitäjiä vastaan. Se ei ole Nato-vastainen, vaan maan sisäinen. Djukanovic on johtanut maan oman diktatuurinsa alle ja hän yrittää kääntää selkänsä Venäjälle ilman, että hän edes kysyy kansaltaan, Guskova selitti Kommersant-lehdelle.

Samaa linjaa toisteli moskovalaisen MGIMO-diplomaattiakatemian asiantuntija Kirill Koktysh Kremliä lähellä olevassa Vzgljad-lehdessä.

–Montenegron eliitille on tärkeää säilyttää omat asemansa, ja siksi he näkevät kaikessa Putinin käden, Koktysh sanoi.

Oheisella videolla Montenegron poliisi hajottaa 5000 ihmisen mielenosoitusjoukkoa kyynelkaasulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?