Aasian savukatastrofi saartoi suomalaisperheen kotiinsa Malesiassa – ”Ulos meneminen on hengenvaarallista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aasian savukatastrofi saartoi suomalaisperheen kotiinsa Malesiassa – ”Ulos meneminen on hengenvaarallista”

Indonesiassa riehuvat metsäpalot piinaavat Malesian Kuala Lumpurissa asuvaa suomalaisperhettä.

27.10.2015 12:18

Indonesiaa ja sen naapurimaita jo kuukausien ajan piinanneista metsäpaloista nouseva savu kulkeutuu Malesiaan ja Thaimaahan saakka. Sumatran saarella sekä Borneon Indonesialle kuuluvilla alueilla riehuvia paloja ei ole saatu hallintaan, ja Indonesian viranomaiset ovat saaneet tilanteen hoidosta haukkuja myös naapurimailtaan.

Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa miehensä ja kolmen lapsensa kanssa asuva Saana Liikanen kertoo Indonesian metsäpalojen savun haitanneen elämää heilläkin jo kuukausien ajan.

– Elokuun jälkeen ilmanlaatu on ollut ehkä viitenä päivänä niin siedettävällä tasolla, että on voinut käydä uimassa ja olla lasten kanssa ulkona, 1-, 4- ja 6-vuotiaiden lasten äiti valittelee.

Kuala Lumpurissa asuvan Saana Liikasen ikkunasta näkyvät talot peittyvät pahimpina päivinä kokonaan savusumuun.­

Hengityssuojaimet lopussa

Bangsarin kaupunginosassa asuvan Liikasen mukaan savua on ajoittain niin paljon, että perheen asunnon ikkunasta näkyvät pilvenpiirtäjät peittyvät kokonaan savusumuun.

– Näkyvyys ulkona on pari sataa metriä. Kun kotioven avaa, niin savunhaju on jo niin voimakas, ettei pysty hengittämään, tilanne on niin paha, Liikanen kuvailee.

Paikalliset eivät hänen mukaansa juuri suojaudu ulkona savulta, mutta muut länsimaalaiset käyttävät Pietilöiden tapaan suojamaskeja. Ulos menemistä hankaloittaa se, että etenkin lapsille sopivat hengityssuojat ovat usein loppuneet apteekeista.

– Astmaa sairastaville, pienille lapsille ja vanhuksille ulos meneminen on hengenvaarallista, itsekin kuluneiden kuukausien aikana astmaan sairastunut Liikanen sanoo.

Palot riehuvat erityisesti Sumatran saaren eteläosissa sekä Borneon Indonesian puoleisilla alueilla.­

Malesiassa koulut joudutaan pitämään monena päivänä kiinni ilmassa olevien hiukkasten määrän ylittäessä turvallisen rajan. Näin myös kansainvälisessä esikoulussa, jota perheen kaksi vanhinta lasta käyvät.

Moni pakenee savua

Pietilän mukaan perhe on monen muun Malesiassa asuvan suomalaisen tavoin paennut savua välillä Thaimaahan, jonne on Kuala Lumpurista noin tunnin lentomatka.

– Mutta nyt se sama savusumu alkaa olla sielläkin. Jokainen täällä asuva perhe suunnittelee vain sitä, mihin lähteä savua pakoon. Täällä oleminen ei ole terveellistä, Liikanen huokaa.

Indonesian palot ovat pääasiassa ihmisen aiheuttamia. Ne ovat saaneet alkunsa, kun paikalliset maanviljelijät ovat polttaneet sademetsää tehdäkseen tilaa kasvavalle palmuöljytuotannolle.

Viranomaisia on syytetty välinpitämättömyydestä epäeettistä toimintatapaa kohtaan. Indonesian hallinto on tosin nyt tuoreen ongelman myötä uhannut palojen sytyttäjiä korvausvastuulla.

Kuala Lumpurissa asuvan Saana Liikasen ottamassa kuvassa näkyy, kuinka kuuluisat Petronas Towers -pilvenpiirtäjät hädintuskin erottuvat savun keskeltä.­

Palot ovat jokavuotinen ilmiö, mutta nyt ne ovat riistäytyneet käsistä ja jatkuneet näin pitkään, koska Kaakkois-Aasiassa on poikkeuksellisen kuivaa. Kuivuuteen vaikuttaa Tyynenmeren El Niño -ilmiö, joka on voimakkain yli vuosikymmeneen.

Indonesian sotalaivoja on lähetetty valmiuteen evakuoimaan ihmisiä. Monet Aasian maat Japania myöten ovat lähettäneet palokalustoa sammutusavuksi. Kaluston ei kuitenkaan uskota riittävän kuin yksittäisten palojen sammutukseen.

Yllä video Indonesian metsäpalojen aiheuttamasta savusumusta.

Juttua muokattu klo 15.20: Korjattu haastatellun henkilön sukunimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?