Kouluhyökkäyksessä surmatun Lavinin, 20, äidin riipaisevat kyyneleet – ”Hän on sankari” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kouluhyökkäyksessä surmatun Lavinin, 20, äidin riipaisevat kyyneleet – ”Hän on sankari”

Julkaistu: 25.10.2015 18:43

Trollhättanin hyökkäyksessä kuolleen Lavinin, 20, äiti tuli esiin, kun Kronanin koululla järjestettiin sunnuntaina hiljainen hetki uhrien muistolle.

Ruotsin koulusurmassa torstaina menetti henkensä kaksi nuorta: 15-vuotias oppilas Ahmed ja 20-vuotias koulunkäyntiavustaja Lavin.

Koulunkäyntiavustajasta on tullut kuolemansa jälkeen kauheiden tapahtumien keskellä sankari. Hän kuoli puolustaessaan rohkeasti lapsia, kun surmaaja uhkasi heitä miekalla ja teräaseella.

Sunnuntai-iltapäivällä Kronanin koulun edessä järjestettiin hiljainen hetki uhrien muistolle. Koulun eteen tuotujen muistokynttilöiden ja kukkien ympärille oli kerääntynyt runsas joukko naapureita, läheisiä, ystäviä. Kylmä tuuli puhalsi ja kaikki odottivat hiljaa.

Yhtäkkiä sivusta ympyrän eteen tuli tummatukkainen, keski-ikäinen nainen mustissa vaatteissa. Hän kantoi korkealla torstaina menehtyneen koulunkäyntiavustaja Lavinin kuvaa ja huusi: ”Olen Lavinin äiti!”

Lavinin äiti pitelee henkensä menettäneen Lavinin kuvaa, ruskeatakkinen mies on Lavinin isä.

Moni alkoi nyyhkyttää ja itku vain voimistui voimistumistaan. Äiti kutsui poikaansa sankariksi ja enkeliksi. Hän pyysi kaikkia huutamaan yhdessä poikansa nimeä.

– Hän pelasti lapsia... Hän pelasti 400 lasta! äiti painotti.

Lavinin serkku antoi haastatteluita

Paikalla oli myös Lavinin isä, joka lohdutti puolisoaan suutelemalla tämän otsaa. Äidin tukena oli myös Lavinin veli, joka toi äidille tuolin. Siihen äiti istui alas pitäen tiukasti poikansa kuvaa kädessään. Lopuksi vanhemmat kiittivät kaikkia siitä, että he olivat tulleet paikalle jakamaan heidän surunsa.

Tilaisuudessa puhui myös ruotsalaislehdistölle haastatteluja antanut Lavinin serkku Saman.

– Hän oli ruotsalainen ja hänet tappoi ruotsalainen mies. Me kaikki olemme ruotsalaisia. Olemme halunneet asua täällä rauhassa, mutta on olemassa voima, joka ei halua tätä. Minulla ei ole mitään poliittista viestiä. Olen rakkauden puolella, olen Lavinin puolella, serkku sanoi.

Koulu on ollut poliisin eristämä koko viikonlopun ajan. Poliisi epäilee tekoa rasistiseksi viharikokseksi.