Eikö propaganda purekaan? Vain prosentti venäläisistä mainitsi kyselyssä "lännen aggression"

Julkaistu:

Venäläinen mielipidetutkimuslaitos kyseli venäläisiltä, mikä viime viikon tapahtumista oli tuonut heille ”mielipahaa tai iloa”.
Vtsiom-tutkimuslaitoksen julkistamat vastaukset kertovat omaa kieltään siitä, että ehkä kaikki Venäjän valtiollinen propaganda ei sittenkään saavuta tavallisissa kansalaisissa niin suurta vastakaikua, kuten kuvitellaan.

Tutkimuslaitos esitti 17.-18. lokakuuta 1600 venäläiselle seuraavan kysymyksen:

– Viime viikko oli täynnä tapahtumia talouden, politiikan, urheilun ja kulttuurin aloilla. Mikä niistä on jäänyt Teille mieleen ja tuonut mielipahaa tai mahdollisesti iloa?

Käytännössä kysymyksenasettelu oli siis sellainen, että se mittasi lähinnä tapahtumien muistamista eikä ihmisille annettu mahdollisuutta eritellä, oliko niistä jäänyt kielteinen vai myönteinen mielikuva. Ihmiset saivat antaa kysymykseen myös useamman kuin yhden vastauksen.

Erikoista oli esimerkiksi se, että selkeä enemmistö eli peräti 49 prosenttia ilmoitti, että he eivät osaa vastata kysymykseen. Seuraavaksi eniten eli 26 prosenttia vastanneista puolestaan ilmoitti muistavansa uutistapahtumista Syyrian sodan ja sen, kuinka Venäjä lähettää paikalle sotilaallista apuaan ja tekee ilmaiskuja.

9 prosenttia vastanneista ilmoitti muistavansa kuluneelta viikolta urheilutapahtumat. Ukrainan tapahtumat mainitsi puolestaan 5 prosenttia vastanneista.

Kahdelle prosentille vastanneista olivat jääneet puolestaan mieliin Putinin tapaamiset ja tv-esiintymiset. Kulttuuritapahtumat olivat jääneet niin ikään mieleen kahdelle prosentille vastaajista.

Vaikka Venäjän tiedotusvälineet luovat päivittäin lännestä viholliskuvaa, vain yksi prosentti vastaajista ilmoitti, että heille oli jäänyt mieleen "lännen aggressio Venäjää vastaan". Euroopan pakolaistulvan mainitsi myös vain yksi prosentti vastanneista.

Toisaalta kyselyssä herätti huomiota se, ettei venäläisissä tunnu juuri lainkaan "herättävän mielipahaa tai iloa" se, että heidän henkilökohtainen taloutensa on kärsinyt yleisen talouskriisin ja talouspakotteiden vuoksi.

Vain kaksi prosenttia vastanneista mainitsi kyselyssä ruplan romahduksen ja hintojen nousun. Yksi prosentti puolestaan ilmoitti, että heille oli jäänyt mieleen elintason lasku sekä palkkojen jäädyttäminen. 

Vtsiom-tutkimuslaitos on Venäjän valtion omistama, joten sen kyselyiden tuloksiin on syytä suhtautua tietyllä varauksella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt