Ruotsalaiskoulun miekkaiskun karmeat yksityiskohdat alkavat paljastua – ”luulimme hänen pilailevan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaiskoulun miekkaiskun karmeat yksityiskohdat alkavat paljastua – ”luulimme hänen pilailevan”

Ruotsissa on ollut tänään musta päivä. Naamioitunut 21-vuotias mies hyökkäsi teräaseiden kanssa kouluun ja tappoi yhden opettajan. Yksi uhreista on menehtynyt sairaalassa.

22.10.2015 15:29 | Päivitetty 22.10.2015 17:30

Tavallinen koulupäivä Ruotsin Trollhättanin Kronanin peruskoulussa muuttui paniikiksi ja kaaokseksi, kun 21-vuotias naamioitunut miekkamies alkoi riehua teräaseidensa kanssa koulussa. Ainakin yhtä hänen asettaan on kuvailtu miekaksi.

Mustiinpukeutunut tekijä tappoi opettajan, joka kuoli paikan päällä. Yksi aikuinen ja kaksi nuorta kuljetettiin sairaalahoitoon. Ruotsalaismedian mukaan toinen nuorista, 11-vuotias nuori on kuollut saamiinsa vammoihin. Loukkaantuneet ovat kriittisessä tilassa.

Tekijä hyökkäsi myös poliisia kohti, jolloin poliisi joutui käyttämään asetta.

– Kaksi laukausta ammuttiin, yksi osui ja se teki hänestä vaarattoman, poliisin tiedottaja Thomas Fuxborg kertoo Aftonbladetille.

Epäilty loukkaantui vakavasti ja hän on tällä hetkellä sairaalahoidossa. Aiemmin sairaala kommentoi ruotsalaismedialle, että miekkamies olisi kuollut, mutta veti nopeasti lausunnon takaisin.

Poliisi on suorittanut etsintöjä epäillyn kodissa Trollhättanissa. Aftonbladetin mukaan paikalla on mm. poliisin pommiryhmä.

”Oppilaat halusivat kokeilla miekkaa”

Yksi oppilaista kuvaili, että tekijällä olisi ollut Star Wars -naamio hyökkäyksensä aikana. Naispuolinen oppilas onnistui ottamaan hänestä kuvan.

Oppilas esiintyy Aftonbladetille nimellä Sara. Kuvassa näyttää, että hyökkääjällä olisi päässään musta kypärä ja kasvoillaan musta naamari. Monet ovat mieltäneet sen Star Wars pahikseen Darth Vaderiin.

– Hän soitti outoa musiikkia, eikä sanonut sanaakaan. Se oli kamalaa, Halloween-tyylistä musiikkia, Sara kertoo Aftonbladetille.

Oppilaat halusivat aluksi ottaa kuvia hyökkääjän kanssa ja kokeilla miekkaa. Sara kertoo lehdelle, että paikalle tuli opettaja, joka sanoi, että hyökkääjä pelottaa lapsia.

– Hän (hyökkääjä) vain nyökkäsi ja puukotti opettajaa. Viimeinen asia jonka kuulin, oli että hän (opettaja) käski soittamaan ambulanssin.

Sara ja hänen ystävänsä onnistuivat pakenemaan. 14-vuotias oppilas Laith näki näki miekkamiehen ennen hyökkäystä. Hän kertoo SVT:lle, että oppilaat luulivat sitä aluksi vitsiksi, ennen kuin totuus kävi ilmi. Myös Laith onnistui pakenemaan ja piiloutumaan.

Tilanne yhä kaoottinen

Laith kuvailee, että tilanne on edelleen kaoottinen, vaikka iskusta on kulunut jo kaksi tuntia.

– Vanhemmat haluavat varmistaa, että heidän lapsensa ovat kunnossa.

Poliisi tutkii yhä aluetta sen varalta, että uhreja olisikin enemmän.

Erään tyttöoppilaan äiti kuuli poliisioperaation äänet ja hän ryntäsi paikalle.

– Olin huolissani ja pelkäsin, että lapselleni on sattunut jotain, äiti kertoo Aftonbladetille.

Hän kuvailee lehdelle, että paikalla oli paljon poliiseja ja tilanne oli kaoottinen. Ahdistuneet vanhemmat itkivät ja koulun henkilökunta yritti lohduttaa heitä.

– Sitten tyttäreni tuli ulos luokastaan ja halasin häntä.

Päivitys kello 15.59: Korjattu epäillyn ikä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?