Tutkimus: Putinin suosio järkyttävissä lukemissa Venäjällä – syytä pidetään selvänä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Putinin suosio järkyttävissä lukemissa Venäjällä – syytä pidetään selvänä

Venäläinen mielipidetutkimuslaitos on ilmoittanut, että presidentti Vladimir Putinin suosioluku on nyt piirua vaille 90 prosenttia.

22.10.2015 12:32

Kyseessä on siten Venäjän presidentin Vladimir Putinin virallisten suosiolukujen kaikkien aikojen ennätys: 89,9 prosenttia.

Valtiollisen Vtsiom-laitoksen tutkijat selittävät Putinin kannatuksen tuoreinta nousua Syyrian ilmaiskuilla, joita venäläisten siis väitetään niin ikään kannattavan.

– Syyriassa meneillään olevan onnistuneen terrorismin vastaisen operaation ansiosta Vladimir Putinin työn hyväksyminen on saavuttanut historiallisen korkean luvun ja on nyt liki 90 prosenttia, Vtsiomin tutkijat tiedottivat Rossiiskaja Gazetan mukaan.

Krimin valtaus kasvatti suosiota

Virallisten lukujen mukaan Putinin kannatus alkoi kasvaa Venäjällä heti Krimin liittämisen jälkeen keväällä 2014. Siitä lähtien Putinin suosioluku on ollut koko ajan yli 80 prosenttia.

Tuorein tutkimus tehtiin 17–18. lokakuuta, ja siihen osallistui 1 600 ihmistä. Kyselyjä tehtiin 46 eri hallintoalueella yhteensä 130 asutuskeskuksessa. Virhemarginaalin kerrotaan olevan alle 3,5 prosenttiyksikköä.

Arvostelijoiden mukaan Vtsiom-tutkimuslaitoksen luotettavuutta heikentää se, että kyseessä on Venäjän valtion täysin omistama laitos, jonka johtokunnassa istuu myös presidentinhallinnon edustaja.

On esitetty myös epäilyjä, että Putiniin mahdollisesti kriittisesti suhtautuvat ihmiset eivät halua välttämättä kertoa kyselyissä todellista kantaansa, koska pelkäävät siitä kenties tulevia ikäviä seurauksia tai he haluavat neuvostotapaan myötäillä vallanpitäjien antamia signaaleja eli ”vastata oikein”. 

Videolla nähdään, kun Syyrian presidentti Bashar al-Assad kävi henkilökohtaisesti kiittämässä Venäjää sotilaallisesta tuesta Moskovassa keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?