Venäjän iskujen todelliset seuraukset: Isis hyötyy ja uusi pakolaisaalto alkaa

Syyrian armeija etenee Venäjän ilmaiskujen tukemana kohti maan kakkoskaupunkia Aleppoa.

21.10.2015 18:17

ALEPPO on ollut Syyrian suurin kaupunki sekä maan teollinen ja kaupallinen keskus. Nyt se on ennen kaikkea maata repivän sisällissodan julma näyttämö, jossa osapuolet lunastavat maapalasia aseilla ja verellä. Kaikki osapuolet haluavat sen haltuunsa.

– Tosi asia on, että Aleppo, joka on edelleen kahden miljoonan ihmisen kotikaupunki, on suurimpien taisteluiden kohteena, joita Syyriassa tai edes Irakissa on nähty, toteaa Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri kapteeni Antti Paronen.

Kaupungin rintamalinjat ovat jakautuneet karkeasti kahtia siitä lähtien, kun taistelut alkoivat kaupungissa vuonna 2012. Kapinalliset pitävät hallussaan itäosaa ja presidentti Bashar al-Assadin hallinnon armeija länsiosaa.

Terroristijärjestö Isis on levittäytynyt vuoden 2015 aikana kaupunkia kohti. Se on ahdistellut opposition kapinallisia ja hallituksen armeijaa erityisesti pohjoisesta ja koillisesta. Myös Syyrian Kurdistanin YPG-joukoilla on hallussaan pieniä alueita kaupungissa.

KAPINALLISET ovat joutuneet ahtaalle. Venäjä on moukaroinut al-Assadin vastustajia ilmaiskuillaan. Syyria on ilmoittanut, että Aleppon edusta on ollut yksi Venäjän viimeaikaisista kohteista.

– Jos katsoo avoimia lähteitä tai arvostettujen tutkimuslaitosten tietoja, kaikki Venäjän iskut eivät ole osuneet Isisiä vastaan, vaan huomattavasti enemmän muihin ryhmiin, Antti Paronen sanoo.

Kapinallistaistelija Aleppon rintamalla.

Alepposta on taisteltu jo vuosia.

Yhdysvaltain johtama liittouma on välttänyt puuttumasta Syyrian opposition ja armeijan välisiin taisteluihin ilmaiskuilla. Liittouma on syyttänyt Venäjää avoimesti siitä, että sen todellinen tarkoitus on tukea al-Assadin armeijaa, eikä taistella terrorismia vastaan.

SYYRIAN armeija tavoittelee kiivaasti Aleppon hallintaa. Se aloitti viikonloppuna valtavan maaoperaation Venäjän ilmaiskujen tuella.

Syyrian armeija marssii kohti Aleppoa etelästä ja lounaasta. Rivejä vahvistavat äärijärjestö hizbollahin taistelijat ja 2 000 Iranin erikoisjoukkojen sotilasta. Syyrian hallinto on ilmoittanut jo vallanneensa useita kyliä ja al-Sabeqiyan kaupungin Aleppon eteläpuolella.

Venäläinen Suhoi-hävittäjä Syyriassa.

Venäjä on iskenyt ilmasta Syyriaan useiden viikkojen ajan.

Antti Paronen sanoo, että jos al-Assad onnistuu saamaan Aleppon alueen haltuunsa, se poistaa paineen myös ympäröivältä alueelta.

– Aleppon haltuun ottamisella al-Assad vakiinnuttaisi merkittävän elinväylän, eli Damaskoksen ja Aleppon välisen moottoritien. Se pitkälti ratkaisee, kenelle läntinen Syyria lopulta kuuluu.

PARONEN kertoo, että hyökkäyksen vuoksi kapinalliset joutuvat muokkaamaan Aleppossa puolustustaan uudelleen. Kun joukkoja joudutaan keskittämään etelään, se heikentää puolustusta pohjoisessa Isisiä vastaan.

– Kuten aina, Isis käyttää valtatyhjiötä ja puolustuksen heikkenemistä hyväkseen. Isis pyrkii saamaan Syyrian ja Turkin vastaista rajaa itselleen. Se on heille tärkeä alue esimerkiksi öljyn salakuljettamisen kannalta.

Kapinalliset eivät ole kuitenkaan jääneet täysin yksin. Kapinallisten tukijoihin kuuluvat muun muassa Saudi-Arabia, Turkki ja Qatar.

Lukuisat kapinallisryhmät ovat saaneet aseita Turkin kautta. Hankkeella on myös Yhdysvaltain tuki. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on myös kouluttanut kapinallisia.

KAPINALLISET ilmoittivat maanantaina saaneensa amerikkalaisvalmisteisia TOW-panssarintorjuntaohjuksia. Uutistoimisto Reuters tavoitti kolme kapinallisryhmää.

Kapinalliset ovat ilmoittaneet tuhonneensa 11 hallituksen panssaroitua ajoneuvoa, mutta he pelkäävät, että ohjukset eivät riitä.

Antti Paronen sanoo, että kapinallisryhmät kärsivät siitä, että TOW-ohjuksia on rajattu määrä, vaikka ne tehokkaita ovatkin.

– Kapinallisorganisaatio on valtavan hajallaan ja se on sisäisesti riitainen. Jotkut jihadistiryhmät voivat olla yhtenä päivänä liitossa toistensa kanssa ja seuraavana päivänä valtavissa ristiriidoissa.

VENÄJÄN ilmaiskujen tukema Syyrian hallituksen hyökkäys Aleppoon ja Isisin toiminta-alueella voivat aiheuttaa uuden pakolaisaallon Turkkiin ja Eurooppaan. Asiasta varoitti muun muassa Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu sunnuntaina.

Syyrian lääkintäjärjestöjen liiton johtaja tohtori Zaidoun al-Zoabi kertoi BBC:lle, että hän on nähnyt useita kyliä tyhjillään. Hän kertoo, että Aleppon maaseudulla kulkee vähintään 70000 koditonta.

– Pommitus on niin raakaa. Taivas on täynnä hävittäjiä ja helikoptereita ja ihmiset ovat kauhuissaan. He pelkäävät kuollakseen, al-Zoabi kuvaili.

Alepposta paenneita lapsia.

Pakolaisvirran uskotaan kiihtyvän taisteluiden takia.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto (OCHA) arvioi maanantaina, että taistelut Aleppossa ja sen edustalla ovat ajaneet pelkästään viime päivien aikana 35000 ihmistä pois kodeistaan.

– Monet asuvat isäntäperheiden luona ja epävirallisissa leireissä Kafer Nahan ja Orem al Kubran maaseudulla kaupungin länsipuolella. Ihmiset tarvitsevat kipeästi ruokaa, perusmajoitusta ja suojatarvikkeita, OCHA:n tiedottaja viestitti uutistoimisto Reutersille.

Yllä kooste sosiaaliseen mediaan ladatuista videoista, joilla Venäjän ilmavoimien kerrotaan pommittavan Aleppoa. Kuvaajien mukaan videot on kuvattu viime sunnuntaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?