Suomalaissotilaat alkoivat kouluttaa kurditaistelijoita Irakissa – rintamalla tapahtui iso muutos

rac

Julkaistu:

Suomalaisten antama sotilaskoulutus on vähentänyt merkittävästi kurdien peshmerga-taistelijoiden tappioita taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.

ARMEIJOISSA on kautta historian kulkenut oppilogiikka, että hiki koulutuksessa säästää verta taistelussa. Suomi aloitti kesällä Irakin Kurdistanissa kurdien peshmerga-taistelijoiden koulutuksen. Peshmergat taistelevat terroristijärjestö Isisiä vastaan Pohjois-Irakissa.

Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Petri Hulkko kertoo Ilta-Sanomille, että ensimmäinen komppania on jo koulutettu elo-syyskuun aikana. Komppaniassa on noin 100–200 miestä.

– Havainnot, kokemukset ja tulokset ovat olleet äärimmäisen hyviä. Koulutetulta joukolta rintamalla on tullut palaute, että tappiot ovat oleellisesti vähentyneet tämän koulutuksen seurauksena. Se on selkä osoitus siitä, että koulutus on hyödyllistä ja se on mennyt perille.


Toisen komppanian koulutus on jo alkanut. Kuusi viikkoa kestävä koulutus on Hulkon mukaan pääosin perusjalkaväkikoulutusta. Siihen sisältyy muun muassa asutuskeskustaistelukoulutus. Lisäksi kurdit saavat suomalaisilta muun muassa lääkintä- ja johtamiskoulutusta.

– Sitten on esimerkiksi improvisoitujen räjähteiden havaitsemista ja niiden purkamiskoulutusta, Hulkko sanoo.


SUOMELLA on Irakissa tällä hetkellä 50 sotilasta, joista varsinaisia kouluttajia on 35. Loput ovat kansallista tukihenkilöstöä. Pohjoisen alueen koulutusta johtavat vuorotellen Saksa ja Italia.

 

Suomalainen reserviläinen on erittäin hyvä kouluttaja.

Alueella sijaitsee neljä koulutusleiriä. Suomalaisten koulutusleiri sijaitsee Erbilin kaupungin ulkopuolella ja samassa leirissä toimivat myös norjalaiset ja britit.Hulkko kertoo, että suurin osa suomalaisista on reserviläisiä. Vain koulutusryhmien johtajat ovat palkattua kantahenkilökuntaa.

– Suomalainen reserviläinen on erittäin hyvä kouluttaja. Monissa olosuhteissa reserviläinen osaa suhtautua koulutustehtäviin jopa paremmin kuin ammattiarmeijan sotilas. Reserviläiset ovat kansanläheisempiä, ihmisläheisempiä, silloin koulutuksen ottaa vastaan paremmin kuin perinteisen palkka-armeijan koulutusmetodeilla.


HULKKO kuvailee, että suomalaiset reserviläiset kouluttavat tavallaan kurdikollegoitaan. Ensimmäinen koulutettava komppania oli jatkokoulutettavia reserviläisiä, jotka olivat jo saaneet sotilaskoulutuksen. Nyt koulutettava toinen komppania taas on asevelvollisia, jotka eivät ole olleet aiemmin taisteluissa.

– Vastaanotto on ollut äärettömän positiivista. Niin kouluttajista, rivimiehistä kuin peshmergojen johdosta on tullut pelkästään positiivista palautetta.


Petri Hulkon mukaan Kurdistanin turvallisuustilanne on olosuhteisiin nähden hyvä. Peshmerga-taistelijoilla on maine motivoituneina taistelijoina ja Kurdistanin joukot ovat saaneet pidettyä oman alueensa turvallisuuden yllä.

 

Koulutetulta joukolta rintamalla on tullut palaute, että tappiot ovat oleellisesti vähentyneet tämän koulutuksen seurauksena.

– Isis ei ole päässyt levittäytymään Kurdistaniin. Suomalaisilla on myös paras mahdollinen varustus. Sanotaan, että operaatioturvallisuudeltaan Kurdistan on hyvässä mallissa.


MAAVOIMILLA on vuoden mandaatti jatkaa operaatiota Irakissa. Jatko on Suomen poliittisen johdon päätettävissä.

– Toimimme ensi vuoden elokuun loppuun asti. Näillä näkymin valmistaudumme olemaan alueella vuoden, mutta tietenkin jatkamme, jos niin päätetään, Hulkko sanoo.


Hulkko kertoo, että Yhdysvallat johtaa koko koalitiota. He tosin kouluttavat myös Irakin turvallisuusjoukkoja Kurdistanin ulkopuolella. Tähän Suomi ei osallistu.

– Kaiken kaikkiaan olen ymmärtänyt, että Yhdysvaltain on tarkoitus pysyä siellä pidempään.

Ensimmäiset suomalaiskouluttajat kotiutuvat Irakista vuodenvaihteen jälkeen. Vuoden operaatio toteutetaan kahdessa puolen vuoden rotaatiossa.

Yllä olevalla videolla esitellään kurditaistelijoita Pohjois-Irakissa 30. syyskuuta. Peshmerga-taistelijat valtasivat Isisin hallinnoimia alueita Kirkukin kaupungin lähistöllä.

Ota kantaa

Pitääkö Suomen jatkaa kurditaistelijoiden kouluttamista?

Kyllä 76% Ei 24%
Ääniä yhteensä 22959

Peshmerga

1. Peshmerga on nimitys Pohjois-Irakin kurditaistelijoille. Peshmerga tarkoittaa vapaasti käännettynä ”heitä, jotka seisovat kuoleman edessä”.

2. Peshmergoja arvellaan olevan noin 200 000. Ryhmä perustettiin jo ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun Ottomaanien keisarikunta luhistui.

3. Peshmergat ovat tukeneet myös Syyrian kurdien taistelua terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Lähde: BBC

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt