HS: Suomalaisia lähtenyt sotaan jihadistijärjestö Isisiä vastaan

Julkaistu:

Helsingin Sanomien haastattelema suojelupoliisin ylitarkastaja sanoo, että joitakin suomalaisia on lähtenyt sotimaan jihadistijärjestöä vastaan.
Maanantain Helsingin Sanomat kertoo eurooppalaisista vapaaehtoisista, jotka ovat lähteneet sotimaan Isisiä vastaan. Yksi heistä on salanimellä Bruno esiintyvä 52-vuotias ranskalainen laskuvarjojääkäri, joka liittyi Isisiä vastaan taisteleviin peshmergajoukkoihin muutama kuukausi sitten.

– En usko, että pystyn yksin muuttamaan maailmaa. Haluan kuitenkin olla oikea ihminen oikeassa paikassa, Bruno sanoo.

Tiedossa ei ole, kuinka paljon vapaaehtoisia on liittynyt Isisiä vastaan taisteleviin joukkoihin. HS:n mukaan luku on kuitenkin merkittävästi pienempi kuin se 30 000, joka kerrotaan Isisin riveihin vapaaehtoisesti liittyneiden määräksi.

Lehden haastattetelema suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo, että myös joitakin suomalaisia on lähtenyt sotimaan jihadistijärjestöä vastaan.

– Lähtijöitä on jonkin verran, mutta ei samassa määrin kuin toiselle puolelle. Isisin riveihin on menty eniten, mutta on menty muihinkin ryhmiin.

Portaankorva sanoo HS:lle, että Supo arvioi erikseen jokaisen tapauksen, jossa Suomesta lähtenyt osallistuu aseelliseen toimintaan ulkomailla, riippumatta siitä, onko kyse terroristijärjestöstä vai ei.

Suomesta on Supon tietojen mukaan lähtenyt Syyrian sotaan noin 70 ihmistä.

Kurdien peshmergajoukkojen prikaatin komentaja Araz Abdulqadir tietää suomalaisten roolista meneillään olevassa sodassa.

– Suomalaisia emme ole täällä nähneet, mutta tiedämme kyllä että heitä taistelee vihollisen (Isisin) puolella, Abdulqadir sanoo HS:lle kurdiarmeijan tukikohdassa Irakin Dakukissa.