Rajavartiolaitos: EU:ssa suunnitellaan yhteisiä palautuslentoja lähtömaihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rajavartiolaitos: EU:ssa suunnitellaan yhteisiä palautuslentoja lähtömaihin

EU-maat tiivistävät yhteistyötä unionin ulkorajoilla siirtolaisten määrän rajoittamiseksi.

16.10.2015 17:07

EU-johtajat linjasivat huippukokouksessaan, että yhteistyö tähtää yhtenäiseen valvontajärjestelmään. Käytännössä se tarkoittaa EU:n rajavalvontavirasto Frontexin roolin vahvistamista.

Frontexin kautta voitaisiin esimerkiksi lähettää yhteisiä rajajoukkoja tehostamaan ulkorajojen valvontaa. Tämä edellyttää, että EU-maat tarjoavat henkilökuntaa Frontexin käyttöön.

Kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Vesa Blomqvist Rajavartiolaitoksesta sanoo, että Frontexin roolia tullaan kasvattamaan myös palautusoperaatioissa.

– Frontex voisi koordinoida palautusoperaatioita esimerkiksi järjestämällä palautuslennon, joka kiertää jäsenvaltioita ja vie niistä palautettavat henkilöt takaisin lähtömaihin.

Suomi haluaa valvoa Venäjän-rajan itse

Ranska ajaa EU:hun yhteistä raja- ja merivartiostoa, mutta monissa jäsenmaissa kuten Suomessa tähän suhtaudutaan varauksellisesti. Suomi korostaa, että Venäjän vastainen raja halutaan pitää omassa kontrollissa.

– Maiden rajavartijat tekevät muutakin kuin pelkkää rajavalvontaa, esimerkiksi alueellisen koskemattomuuden turvaamista ja valvontaa. Tähän EU:lla ei ole minkäänlaista kompetenssia, Blomqvist sanoo.

EU on myös neuvotellut Turkin kanssa pakolaiskriisin ratkaisemisesta yhdessä. Pakolaisneuvonta on huolissaan siitä, että EU:lla ei ole muuta tavoitetta kuin estää ihmisiä tulemasta Turkin kautta EU-maihin.

– Jos keskitytään vain siihen, että tänne ei pääse ihmisiä, siihen torjuntapuoleen, ei se millään tavalla edistä ratkaisua, sanoo järjestön tiedottaja Sanna Rummakko.

Yllä näkyvällä videolla käännytyspäätöksen saaneet albanilaiset pakolaiset lähtevät palautuslennolle Lappeenrannasta Albaniaan. Video on julkaistu 27. elokuuta 2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?